Mali Müşavirin E-Devlet Şifremi Talep Etmesi Normal mi ?

Üyelik
16 Mar 2021
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
Merhaba

Şirketimi yeni kurdum. Mali müşavirim benden e-devlet şifremi istiyor. Kendisine zaten Interaktif Vergi Dairesi şifremi verdim. E-devlet şifremi niye istiyorsunuz dediğimde, bazen evrak gerekiyor, işi çabuk hallediyoruz gibi beni derin kuşkulara sevk eden bir cevap verdi.

Mali müşavirin e-devlet şifre istemesi normal mi? Yoksa acilinden değiştirsem mi?
 
e-devlet ile yapılacak bir şey yok sanırım. Zaten interaktiften yürüyor.

Ama bence iletişimi baştan sağlıklı kurun. Ben çekiniyorum, güvensizlik olarak algılamayın ama nedenini yazabilir misiniz diye sorun.
 
e-devlet ile yapılacak bir şey yok sanırım. Zaten interaktiften yürüyor.

Ama bence iletişimi baştan sağlıklı kurun. Ben çekiniyorum, güvensizlik olarak algılamayın ama nedenini yazabilir misiniz diye sorun.
Evet, e-devlet ile yapılacak bir şey olmadığını tahmin ettim az çok ve şifremi vermedim.. İlk soruşunda vermeyeceğimi belirttim. 10 dakika sonra hiç konuşmamışız gibi yine istedi! 🤯

Neden olarak bana "Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği" ihtiyacını söyledi. Ben de "bu tarz evrak ihtiyacınız olduğunda, bana söyleyin, ben size o evrağı iletirim" dedim.

Bu kadar irdelememin sebebi var aslında. Bana acil durumlarda bazı evrakları sizin adınıza imzalayabilirim, dedi. Ben de bilgim dahilinde olsun lütfen, dedim...
 
Vermemek ile iyi yapmışsınız. Oradan bir evrağa ihtiyacı olması halinde sizden rica eder, sizde uygun görürseniz kendisine gönderirsiniz. Aksi oldukça tehlikeli ve sorumsuzca bir davranış, orada size ait özel bilgiler var. Eğer şirketiniz bu kişi / firma ile çalışıyor ise şikayet edin, siz çalışıyor iseniz de yol verin.
 
Bu,birazda güvene dayalı birşey.Yeni tanışma akabinde tabiki direk istenmesi dikkat çekiyor ama yıllardır çalıştığım insanların şifrelerini bile ben saklarım.İhtiyaç olduğunda benden istiyorlar. Yani böyleleride var :) Hatta bir mükellefim sisteme gireceğin zaman beni ara ben söylerim demişti,ama baktı ki o kadar sık sisteme girmek icap ediyor ki bazen,"ne yapayım kaydet sende" demek zorunda kaldı.Ancak şu da bir gerçek ki,herşeyi "interaktif şifresi" ile çözemezsiniz.Hele de geçenlerde duyurulduğu şekliyle "periyodik olarak şifrelerin değiştirilmesi" durumlarında e-devlet şifresiyle sisteme girilerek yeni şifreler oluşturulacaktır.
Şimdilik tedbirli olun ve vermeyin.Ancak ihtiyaç duyulduğu anda işlemin devam edebilmesi için gerekli yardımı da göstermekten imtina etmeyin. Tavsiyem bu yönde olur.
 
Tahsin ağabey, interaktifte olmayan e-devlette olan hizmet dökümü v.b. mi var ?
Hayır sevgili kardeşim sadece onu demek istemedim.İnteraktif şifreden kastım sadece vergi dairesiyle ilgili işlemler için.Fakat başka kurumlarla ilgili işlemler için e-devlet şifresi şart oluyor.İşkur gibi, bahsettiğim şifre değişikliği işlemi gibi,ssk dosyası için e-bildirge şifresi gibi.Teknolojiyle arası iyi olan mükellefler yeri geldiğinde bu işlemleri belki kendisi halledebilir ama kaçı bu şekilde yapabiliyor.O nedenle bir mali müşavirin e-devlet şifresini istiyor olmasını direkt art niyetli olarak değerlendirmekte bence hata olur.Neredeyse bu şifre de artık işimizin bir parçası olmuş durumda.
 
Ayrıca inanın,bu kadar şifreyi alıp,saklayıp takip ediyor olmakta bizler açısından hiç keyifli değil.Şifreler ne kadar elimizde olursa,iş yükü ve angaryamız maalesef o kadar artıyor.Bende isterim,mükellefe "şu sisteme gir,şu dosyayı al,bana gönder" demeyi.Ama diyebildiğimiz var,diyemediğimiz var.İşi hızlıca bitirmek için mecburen bu şifrelere ihtiyaç duyuyoruz.
 
Doğru söylüyorsun Tahsin ağabey, mesela hazır beyanda kimlik bilgileri ile girişi kaldırmışlar. E-devlet ile giriş var. Yaşı büyük kira geliri olanlarda çok zorlanıyoruz.
 
Doğru söylüyorsun Tahsin ağabey, mesela hazır beyanda kimlik bilgileri ile girişi kaldırmışlar. E-devlet ile giriş var. Yaşı büyük kira geliri olanlarda çok zorlanıyoruz.
Şifreyi vermek istmeyen mükellefe "Allah razı olsun,gir kendin yap o zaman" diyorum.Vermesin,bu, işimize gelir :)
 
Üst