fonradar

Maliye Bakanlığı, Kredi Kartıyla Tefecilik Yapanların Peşine Düştü.

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,592
Konum
İSTANBUL
Maliye Bakanlığı, kredi kartıyla tefecilik yapanların peşine düştü.


Küresel krizi fırsat bilip tefeciliğe soyunan işletmeler mercek altına alınıyor. Geçen yıl faktoring şirketlerinin peşine düşen Maliye şimdi de tefeci avı başlatıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde POS cihazı aracılığı ile vatandaşa yüksek faizle borç veren bin 200 işletme tespit etti.

Başkanlık, vergi denetmenleri ile Ankara'da iki günlük toplantı yaparak 81 ilde kontrollere başladı. Bu kapsamda işletmelerin kredi kartı aracılığı ile yaptıkları yüksek miktarda altın ve kontör ticaretleri tek tek inceleniyor. Denetimler sonrasında bu yöntemi kullanarak vatandaşa yüksek faizle borç para veren işletme sahiplerine ceza kesilecek. POS cihazı ile tefecilikte genellikle kuyumcular ve kontör satıcıları kullanılıyor. Örneğin 10 bin lira nakit paraya ihtiyacı olan vatandaş için kredi kartıyla satış yapılmış gibi POS cihazından 14 bin liralık çekim yapılıyor. Vatandaş 10 bin lirayı alıyor, geriye kalan 4 bin lira ise faiz ve vergi karşılığı olarak tefeciye kalıyor. Yine kredi kartı sahiplerini de gözüne kestiren bu kişiler vatandaşın borcunu kapatıyor.

Karşılığında ise mal satmış gibi örneğin 14 bin liralık POS cihazından çekim yaparak bu miktarı takside bölüyor. Bu yılki turnelerde Türkiye genelinde tefecilik yapanlara ağırlık vereceklerini aktaran Maliye yetkilileri, "Her krizde olduğu gibi bu dönemde de zor duruma düşen vatandaşa yasadışı yüksek faizle borç vererek sıkıntıya sokuyorlar. Bu kişi ve işletmeleri tespit edip cezai müeyyide uygulayacağız." dedi. Maliye, 2009 yılı vergi denetimlerinde finans sektöründeki faktoring şirketleri ve tefecilik yapan işletmelerin yanı sıra akaryakıt, sigara ve alkol piyasasında yoğunlaşacak. Gelir İdaresi Başkanlığı denetim birimlerinin yanı sıra Gelirler Kontrolörleri ve Hesap Uzmanları Kurulu da faktoring şirketlerini gözlem altında tutuyor. Kontrolörlerin incelemelerinin yanı sıra hesap uzmanlarının bankacılık sektörüne yönelik incelemeleri sırasında bir faktoring şirketinin kayıt dışı işlemlerle tefecilik yaptığı ortaya çıkarıldı. Para hareketlerinin uzantılarının soruşturulması neticesinde 25 kişiye ait hesapların tek merkezden yönetildiği anlaşıldı. Bu işletmeye 200 milyon liranın üzerinde vergi ve ceza tahakkuk ettirildi.

Krizde kara para şikâyetleri arttı

Finansal piyasalarda yaşanan kriz sebebiyle kara para aklama ve terörün finansmanını önlemeye yönelik çalışmalar da hız kazandı. Mali Suçları Araştırma Kurumu'nun (MASAK) 2008 Yılı Faaliyet Raporu'na göre mevzuatta yapılan değişiklikler, yükümlülere yönelik yaptırımlar ve bilgi işlem altyapısının güçlendirilmesi, Türkiye'de şüpheli işlem sayısını artırdı. Kara para aklama ve terörün finansmanı konularında 2004 yılında 290, 2005 yılında 352, 2006 yılında bin 140 şüpheli işlem bildiriminde bulunulurken, bu sayı 2007 yılında 2 bin 946'ya, 2008 yılında ise 4 bin 924'e ulaştı. Bu yılın 7 ayında ise MASAK'a 5 binin üzerinde şüpheli işlem bildirimi yapıldı. 2004-2008 döneminde 9 bin 652 olarak gerçekleşen şüpheli işlem bildirimlerinin 9 bin 565'i bankalardan, 58'i aracı kurumlardan, 15'i finansman ve faktoring şirketlerinden, 13'ü sigorta şirketlerinden, 1'i de noterlerden geldi. Son 5 yıldaki şüpheli işlem bildirimlerinin 467'sini terörün finansmanı oluşturdu.

Kaynak: zaman
 
Üst