fonradar

Maliye Naylon Fatura Kullananı da Düzenleyeni de Fişleyecek

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,592
Konum
İSTANBUL
Maliye naylon fatura kullananı da düzenleyeni de fişleyecek



Maliye Bakanlığı, naylon fatura yani sahte belge kullananları ve düzenleyenleri fişlemeye hazırlanıyor. Hazırlanacak kodlama sistemiyle geçmişte naylon fatura kullanmış ve düzenlemiş mükellefler listelenerek veri ambarında tutulacak. İstanbul ve İzmir'de kısmen uygulanmaya çalışılan bu sistem, kodlama çalışması bittikten sonra tüm Türkiye çapında kullanılır hale gelecek. Sistemle KDV iadelerindeki yolsuzlukların önüne geçilmeye çalışılacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı hem vergi gelirlerinin daha düşük gözükmesine hem de haksız iade yapılmasına neden olan naylon fatura kullanımının engellenmesi için kolları sıvadı. Çalışmalarla bir yandan naylon fatura kullanımın engellenmesi için ceza sistemi değiştirilip ağırlaştırılacak, bir yandan da naylon fatura kullananların Türkiye çapında bilinmesi, takip edilmesi sağlanacak. Gelir Vergisi reformuna ilişkin çalışmaların tamamlanmasının ardından Vergi Usul Kanunu'na ilişkin değişiklik çalışmaları başlayacak. Bu çerçevede de naylon fatura kullananlara verilen hapis cezalarının para cezasına çevrilmesinin önüne geçilecek. Yasa değişikliğinin bu yılın sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor. Söz konusu taahhüt son verilen niyet mektubunda da yer aldı.

Ortak oldukları şirketlere bakılacak
Gelir İdaresi Başkanlığı, yasa çalışmasının yanı sıra yeni bir kodlama sistemi çalışmalarına başlayacak. Naylon fatura kullanan ve düzenleyenlerin listesi çıkarılacak. İdare yetkilileri amaçlarının naylon fatura kullanan ve düzenleyenleri net olarak bir liste çerçevesinde görmek olduğunu belirterek "Hem düzenleyenlere bakalım hem de ortak oldukları şirketleri görelim istiyoruz" dedi. İstanbul ve İzmir'de geçmişte hazırlanan denetim raporlarına dayanarak naylon fatura kullananların takip edilmeye çalışıldığını söyleyen yetkililer, sistem tamamlanıp Türkiye çapında kodlama sistemine girildiğinde o kişinin geçmişte naylon fatura kullanıp kullanmadığının görüleceği ve iade yapılırken daha dikkatli olunacağını vurguladı.
Kodlama sistemine girecek olan mükelleflerde sınır yüzde 5 olarak düşünülüyor. Yaptığı ihracatta ya da benzeri iadeye konu olabilecek işlemlerde toplamın yüzde 5'i oranında sahte fatura kullananların kodlama sistemi içine alınacağı belirtiliyor.
Yetkililer ayrıca şirketlerin mal alış ve satışlarını gösteren Ba ve Bs formlarının birkaç ay önce aylık hale getirildiğini belirterek haziran ayında ilk 4 aylık formların verileceğini söylediler. Bu tarihten sonra da artık formların aylık olarak alınmaya başlanacağını dile getiren yetkililer, daha sonra da çapraz kontrollere başlayacaklarını anlattı.

Referans Gazetesi
 
Üst