Maliye' nin MTV Güzelliği

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Maliye'nin MTV güzelliği


Taşıt aracı satanlar, aracı genelde noter satış senediyle satıyor ve aracı alıcıya teslim ediyorlar. Trafik sicilinde tescil yapılıp yapılmadığını izlemiyorlar. Alıcı trafik sicilde satışı tescil ettirmezse araç üstlerinde kalıyor. Vergi dairesinde motorlu taşıtlar vergisi (MTV) mükellefiyetleri devam ediyor. Aradan yıllar geçtikten sonra da vergi dairesine oldukça yüklü borçları çıkıyor. Bu borçtan dolayı bir hayli sıkıntı yaşıyorlar.
Aracını noter satış senediyle satanlar için Maliye Bakanlığı bir güzellik düşündü.
Noterler tarafından vergi dairelerine gönderilen satış senedine göre mükellefiyet kaydı yapılacak. Satıcının mükellefiyeti silinecek, alıcıya mükellefiyet tesis edilecek. Bunun için alıcının ya da satıcının vergi dairesine başvurması gerekmeyecek.
Bu uygulama 25 Mayıs 1997 tarihinden sonra noter satış senedi ile satılmış fakat tescili yapılmamış araçlar için de geçerli. Bu şekilde satış yapmış olanların kendi durumlarını kontrol etmelerinde yarar var. Vergi dairesinde mükellefiyetleri devam ediyorsa noter satış senedini ibraz ederek düzelttirebilirler.
Mükellefiyeti kaldırılanlar adına sattıkları araçla ilgili olarak tahakkuk etmiş vergiler silinir. Bu borçlar alıcının adına tahakkuk ettirilir. Vergi borçlusu da taşıtın asıl sahibi olur.
Anlaşılacağı üzere Maliye Bakanlığı her zaman mükellefi sıkıntıya sokacak şeyler yapmıyor. Bazen sıkıntıdan da kurtarıyor.



Kazım Yılmaz
 
Üst