Maliye Yeme İçme Harcamaları İçinde Fatura İstiyor

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Ekrem Sarısu

Soru: Pazarlama şirketiyiz. Satış elemanlarımız gerek merkezde gerek de diğer illerdeki çalışmaları sırasında yeme, içme harcamaları için aldıkları yazar kasa fişlerini gider yazıyorduk. Yeni muhasebecimiz fişe dayanarak gider yazamayacağımızı söylüyor. Bu doğru mu? Satış elemanı 8, 10 TL ye yemek bedeli için faturamı alacak? İstese bile lokantacı 8, 10 TL ye fatura keser mi?
ÖZSOYLU
...
Yazının Tamamı
 
Ynt: Maliye Yeme İçme Harcamaları İçinde Fatura İstiyor

01.01.2009 tarihinden itibaren yazar kasa fisi kesme sınırı 670.00 TL dir bu sınırı aşmamanız durumunda yazar kaşa fişini gider işlemenizde bi sakınca yoktur.
 
Ynt: Maliye Yeme İçme Harcamaları İçinde Fatura İstiyor

Yukarıdaki alıntı Ekrem Sarısu'ya ait yazıdının bir bölümüdür.
-/-
Peki o fişin firma için yapılan bir harcama olduğunu nasıl ispatlayacaksınız? Bir kaç ufak tefekte tamamda yıllık yüzlerce bu şekilde fiş olması şüphe uyandırır ve incelemede başınızı ağrıtır.
 
Ynt: Maliye Yeme İçme Harcamaları İçinde Fatura İstiyor

Bu kadar detay ve kücük rakamlar icin kimse inceleme yapmaz almıs oldugun fatura gercek mi onu ispat edebiliyormusun gercekden x lokantasında yemek yedimi fatura baslıgı sizede ait olsa o yuzden bence bir sorun olucagını sanmıyorum zaten bir kisinin 1 gunluk harcaması belldir az cok yemek,içmek,dinlenme,iletişim,akaryakıt,yada araç kiralama vb. giderler az cok tahmin edilir o yüzden fisin olmasında bi sorun olmaz.
 
Ynt: Maliye Yeme İçme Harcamaları İçinde Fatura İstiyor

Galiba bir konuda eksik bilgi paylaşımı olduğu görülüyor.
Fatura kesme sınırı 670 tl dir . Bu doğru 670 tl ye kadar fiş kesilebilir anlamına geliyor.
Ancak siz işletme olarak satıllan mal maliyeti veya satılan hizmet maliyeti için teorik olarak fatura almak durumundasınız.
Giderleriniz için fiş kesme sınırına kadar psv kullanabilirsiniz. Maliyetlerinizi oluşturmak için kullanamazsınız.
Fakat bu pek pratikde geçerli değil. Onu da belirteyim.
 
Ynt: Maliye Yeme İçme Harcamaları İçinde Fatura İstiyor

T.t.k ya göre tacir sıfatının taşıyanların fatura kullanması daha uygun olacaktır. Uygulamada fiş daha pratik olsada fatura almanın fişlerin doğruluğunun kanıtlamaktan daha kolay olacaktır bence.
 
Üst