Maliyet Muhasebesi Temmuz 2010

Ynt: maliyet muhasebesi temmuz 2010

geçmiş olsun sinan ve diğerleri...

ben geçemicem,sonradan bi sürü yanlışım çıtkı,şimdide dbym birim fiyatı diyorsun,öyle bişey yokki,ağırlıklıya göre çözüyoruz ve db eşdeğer birim maliyetini sormuyor

firede yanlış %50 oranında tamamlandığında 22750 liraya denk geliyor,bende bunun %2 sini aldım

hakan soruda hoca şaşırtmak için her yolu denemiş ortalamaya göre dediği için a-miktar hareketi b-eşdeğer ürün miktarı c- birim maliyetler d-normal-anormal fire ayrımı e-toplam maliyetler diye sıralamak gerekiyordu özellikle burada c-birim maliyetleri hesaplarken db+dönemin üretim maliyetleri toplanmalıydı eğer sadece dönemin giderleri toplanmışsa cevap fifoya kaymış olurdu birde satış değeri vardı orda ise normal fire eklenmiş birim maliyeti bulmak da gerekirdi neyse arkadaşlar geçen geçecek diğerlerine sağlık olsun
ayrıca nevermin teşekkür ederim seninde finansaldan zor geçmiş inşallah umduğumuz sonucu elbet alırız.

eşdeğer birim fiyatlarda dbym ve dönem içi üretilerin maliyetini toplamını ben aldım,ama burda kritik olan

x dönemimden gelen

x bölümü maliyeti + dönemde x bölümünden gelen maliyet / DBYM + x bölümünden gelen olarak biliyorum ben ve buşekilde yaptım...

0,20 bulmuştum sanırım

a)miktar hareketleri

51000=51000

b)eşdeğer ürün miktarı

DİMM : 48000
DİG:48000
GÜG:48000

C)eşdeğer birim maliyet

dimm :0,10
dig:0,05
güg:0,15

x bölümünden gelen mal.birim maliyeti : 0,20

yukardakilerin toplamı 0.5

d)toplam maliyet

-----tamamlananlar için

45.500 x 0.5 =22750

tamamlanan 22750 x 0,2 =455 normal fire
geri kalan anormal fire - yanlış sanırım

-----DSYM için : 300

buşekilde yaptım son firede hata olduğu için soru iptal olucak :(

Burayada yazıyorum bu meslek hukuku sorusunu sorupda sırf kafa karıştırıp stajerlere hata yapmaları için koskoca 1 sayfa soru soran vatandaş inşallah Allahından bulursun yemin ediyorum hayatımda kimseye beddua etmedim bu ve finansalı hazırlayan vatandaşa hayatımda ilk defa beddua ediyorum ve rabbimden inşallahda tutmasını diliyorum.
Bir insan kötü niyetli olurda bu kadarmı belli eder arkadaş adam gibi sor sorunu cevabını iste çalışan geçisn allam kullem edip insanları yanıltmanın, zorla yanlışa sürüklemenin ne anlamı var Bir daha diyorum Ula Allahınızdan bulun be Lanet olsun sizin gibi hocalara sizi okutupda başımıza getirenlere, İşlerine gelenlere netten beleş sınav yapıp belge dağıtırlar bizede resmen kötü niyetleriyle eziyet ederler Lanet olsun bunlara be

yine iyisin hakanım eğer fire de 455 aılrsa 60 puanın garanti eğer sedece fireden korkuyorsan 50 puan alacaksın gibime geliyor tabi kademeli de nasıl oldu bilmiyorum

2 soruda en az gider payını alan gider yeri ısıtma olmayacakmı sinan

sinanyucel ' Alıntı:
yine iyisin hakanım eğer fire de 455 aılrsa 60 puanın garanti eğer sedece fireden korkuyorsan 50 puan alacaksın gibime geliyor tabi kademeli de nasıl oldu bilmiyorum

puanlamanın naılsolduğunu bilmiyoruz ki bildiğimiz tek şey sonuca baktığı,sonuca göre değerlendirirse zor,kademelide a şıkkında dağtımıda yanlış yerden başladım :(

hani ne yapmışım doğrumu değilmi diye soruyorum,ona göre bi değerlendirme yapıcam ama şuan için durumlar iyi değili sinancım

valla bende ısıtma aldım ama ondan sonrası malum ne olduğu belirsiz hiç bölme falan yapmadım yuh yani değilmi ::)

sinanyucel ' Alıntı:
valla bende ısıtma aldım ama ondan sonrası malum ne olduğu belirsiz hiç bölme falan yapmadım yuh yani değilmi ::)

bölme olayı yoktu zaten

yani dağıtım oranı yoktu.

yüzdelere göre dağıtacaktın,örnek I.dağıtım toplamı 3000 ısıtma

döküm : 3000 x %35
montaj : 3000 x %35
yemekhane : 3000 x%20 gibi devam ediyor,böyle dağıttım

ama ısıtmadan başlanmıcakmış heralde
yüzdelerde en az alan gider yerine bakılacakmış
baştan gitti sorum,dağıtsam nolucak

aynen bende öyle aldım ama nerden başlanacağını bir türlü anlamadım yazdım sildim yazdım sildim kağdın bir yüzüne baksan baklavalık yufka gibi diğer yüzü gözüküyordu ben ısıtma yemekhane en son bakım onarım yaptım ama yanlış demekki birde en az gider payı alacak gider yeri derse 1 dağıtım toplamına göre değilmi yahu şunu bir aç bakalım acep ne anlatmış hazret.

soruda diğerlerinden en az gider payını alacak gider yerinden başlanacak ..diyor
diğerlerinden en az gider payı alacak???

gelecek zaman eki kullanmış,kafa karıştırmak için olsa gerek,1dağ.toplamına göre 3000 ısıtma en az gider yeri alan,alacak değil ?!

yemekhane %5 , %10 ve %15 = %35
ısıtma %20
bo %10

en az bakım onarım

bu şekildede en az bakım onarım

ama çalışırken hep 1.dağtıma göre en fazla gider yeri alacak olandan başlanacak diye çıkardı sorularda,burdada en az diyor..
anlamadım açıkcası ısıtmadan mı yoksa B.O dan mı başlanacağını

utanmaya başladım artık bir dönem daha sınava gireceğim demektennnnn
yaw madem soru soruyorsun neden dolambaçlı bizler bu diplomayı alsak bile kim bu kadar karmaşık sistemin içinde bulunacak ticaret lisesinden beri böyle bir muhasebe görmedim ömrü bilah göreceğimide zannetmem yeter yeter yeter

şu beleşten smmm belgesini alan özel smm sınavındaki gibi çıksan sorular çoktan almıştık,utanacak bişey yok,birdönem zor bir dönem kolay soruyor
yine yığılma olucak yanyana giricez milletle sınava ve kolay gelecek aralıkta emin ol,bitsede kurtulsak

1.soruda dönem sonu yarı mamul toplam maliyeti kaç çıkıyor , sorular yanındamı

sorula yanımda ama çözümü yapmadım biliyorsun dönem başı üretim maliyetini almadım benim yanlış çıkıyor sonuç ben dehadan takip ediyorum ilk 4 sınavın soru cevapları yayınlanmış en geç salı çarşamba maliyette çıkar o zaman bakarız artık

hoca sen bildiğin gibi bi çözsene merak ediyorum,sadece eşdeğer ürün mikarlarını söyle yeter

şöyle diyeyim a-miktar hareketleri 51000
b- eşdeğer ürün miktarı dim dig ve güg aynı oranlar verdiği için 48000 olacak

sinanyucel ' Alıntı:
şöyle diyeyim a-miktar hareketleri 51000
b- eşdeğer ürün miktarı dim dig ve güg aynı oranlar verdiği için 48000 olacak

işte c - eşdeğer birim fiyat çok komik rakamlar çıkıyor

örnek DİMM içici :dbym maliyeti + dönem içi maliyet / 4800 = 0,10 çıkıyor
dig için = 0,05
güg için = 0,15
çıkıyor

bunları DÖNEM sonu toplam maliyeti bulmak için çarparsak

dimm : 1000 x 0,10 = 100

100 lira dimm maliyeti olabilir mi bu kadar az mesela diğerleride dig 50 güg 150 gibi toplam 300

olur sen çıkan rakama değil işlemin doğruluğuna aldan ok sonuçta üretim giderleri zaten ufak rakamdı örnek dimm dönem gideri 4350 liraydı çarparsan zaten rakam ve sağlaması tutar senin gidiş yolun doğru emin olabilirsin