Malulen Emeklilik

Üyelik
12 Şub 2016
Mesajlar
1
Konum
istanbul
merhabalar

kalp krizi sonucu bypass oldum. sonrasında kalp yetmezliği sorunu baş gösterdi. şuan işsizlik maaşı almaktayım. yakında bitecek ancak çalışacak durumda değilim. malulen emekli olmak istiyorum. yakınımdaki sosyal güvenlik kurumu işsizlik maaşı alırken malulen emeklilik başvurusu yapamayacağımı, sigortalı bir işte çalışmam gerektiğini söyledi. şimdi ben malulen emeklilik başvurusu yapabilmek için bir işe mi girmeliyim ? söylediğim gibi çalışacak durumda değilim. bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.
 
Malulen emeklilik için en az %60 oranında iş göremez olduğunuzu gösteren rapor ve en az 10 yıl sigortalılık ile en az 1800 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekiyor.

Ayrıca; "Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,"

diye bir şart var. SGK'daki memur bunu kast etmiş olmalı. Çalışma imkanınız olması bile bir yerde kendinizi sigortalı gösterin 5-10 gün sonra malulen emeklilik sebebi ile çıkışını yaptırarak başvuru yapın SGK'ya.
 
Malullük Aylığı Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?
Kurum Sağlık Kurulunca malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için;

- En az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresine bakmadan 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

- Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,

- Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması
- Kuruma yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir.
 

Benzer konular

Üst