personel maaş programı

Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyazzafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Sayı kadiriko aynısını yaptım,inşallah verirler dağıtım oranını bulan bile çok az çünkü,bizim anfide millet bu saru yanlış deyip durdu herkes oranlama bille yapmadı,

smmm_adayi ' Alıntı:
aokten ' Alıntı:
Soru - 1

Z Kollektif Şirketinin hesap ve işlemlerinin 2008 yılı içinde incelenmesinde, 31 Aralık 2006 tarihli ve 17.700 YTL tutarındaki (KDV Dahil) satış faturasının kanuni defterlere kaydedilmediği tespit edilmiştir. Şirketin 2006 yılı gelir tablosuna göre 3.700 YTL tutarında zararı bulunduğu, 31.12.2006 tarihli bilançosunda yer alan Ödenecek Vergi ve Fonlar hesabı içindeki KDV tutarının ise 14.000 YTL olduğu görülmüştür. Şirketin iki ortağı bulunmakta olup, bunlardan Bay (A) % 60, Bay (B) ise % 40 ortaklık payına sahiptir.

Söz konusu tespit çerçevesinde, ilgili gerçek ve tüzel kişiler adına tarh edilmesi gereken vergiler ve uygulanması gereken cezaları hesaplayarak aşağıdaki tabloyu dolduruz.

TARHİYAT / CEZA VERGİ CEZA
MUHATABI Türü Tutarı (YTL) Türü Tutarı (YTL)

Not: a-Tablo cevap kağıdı üzerine çizilip doldurulacaktır.
b-Geçici vergi ve cezası ile usulsüzlük cezaları dikkate alınmayacaktır.
c- Hesaplamalarda kullanılabilecek oranlar şunlardır.
- Gelir Vergisi için % 15,
- Kurumlar Vergisi için % 20,
- KDV için % 18.

cevabını, tam olarak öğrenen arkadaş ve müstakbel SMMM adayları yazabilirlermi?

Ben sınavda yapamadım ama gece kabuslarıma girdi, ve sanırım şöyle olması gerekiyordu cevabın;

TARHİYAT vERGİ-TUTARI CEZA-TUTARI
Z Kollektif KDV - 2700 YTL Vergi Ziyaı - 2700 YTL
Bay A Gelir Vergisi-1017 YTL Vergi Ziyaı - 1017 YTL
Bay B Gelir Vergisi-678 YTL Vergi Ziyaı - 678 YTL

Nasıl düşündüğüme gelecek olursak;
Satıştan 2700 YTL KDV ve bir katı tutarındaki vergi ziyaı cezası
Aynı satıştan 15000 YTL gelir (yurt içi satışlar) - 3700 zararı çıkarıp

11300 üzerinden gelir vergisi hesaplayıp, ortaklara hisseleri nispetinde dağıtmak ve bir katı da vergi ziyaı cezası.

Tabi doğru mu bilmiyorum, dediğim gibi gecenin bir yarısı düşünürken aklıma geldi, bilen arkadaşlar yorumlarsa sevinirim.
Tabi sınavda bu kadar bile yapamadım, o kadar da çok çalışmıştım ki, soruları görünce yumruk yemiş gibi oldum, Temmuza kaldı, ama tabi böyle giderse sanırım hiç geçemem :(

2007 veya 2008 de zarar mahsup edilmiş olabilir o zaman nerden düşücez
bi de kollektif şirketin tüzel kişiliği var ama borçlarından dolayı şahıs şirketi gibi yani muhatap ortaklar (Gelir idaresi başkanlığı gerçek usulde vergilendirme rehberin den )

3.hakkımdı son 3 yılın sorularını ve daha bi çok yer ezberledim vergiden yine nafile adamlar 360 derece döndürdüler soruları ya böyle olmazki insanlar tevkifat yapmaya mecbur olanları bile yapamadı değişik stilde sordukları için bende yapmayacaktım sonra dedim en azından biliyorum yazım onuda eksik yazdım geçmiş iki sınavda geçmedik dahada nası geçeceğiz bilmiyorum

maliyetten giren arkadaşlar puanlama 50-50 yse ve 1.sorunuz tam olarak doğru ise korkmayın derim 50 kesin alırsınız. hele hele 2. soruyuda bir yere kadar yapabilmişseniz hiç korkmayın. 60-70 alırsınız.

vergiden 1-2 dönemdir kazık bekliyordum. kısmet bu dönemeymiş. geçmiş olsun arkadaşlar komisyon yapmış yapacağını ve bence bu dönemin kurban dersi vergi olmuş gibi tabi analizdeki rezaleti hiç saymıyorum. bu ne saygısızlıktır bu ne emek düşmanlığıdır anlamıyorum tutmayan bir bilanço vs sormuşlar diye gördüm. tam bir REZALET... >:(

denetim geçen dönem vermiştim ve şu anki bilgimle en az 45 en fazla 60 alırdım ömer dumanın yeni kitabını mutlaka alın derim ve ezberleyin arkadaşlar başka şansınız yok gibi.

YAZEE ' Alıntı:
Sayı kadiriko aynısını yaptım,inşallah verirler dağıtım oranını bulan bile çok az çünkü,bizim anfide millet bu saru yanlış deyip durdu herkes oranlama bille yapmadı,

aynısı yazee bizim sınıftada öyle 4-5 tane çıktıntı vardı soru yanlış diye ankarayı arattılar:)
sonra cevap geldi,soruda hiç bir sorun yok diye,ben soruda problem olmadığını biliyordum ama son hakkım olduğu için çok stresli ve heyecanlı olduğumdan dolayı elektriği denkleme dahil etmeyi unuttum sınavın sonunda zaten bir yerde pürüz olduğunu anladım fakat sorunun çözümü çok uzun sürdüğünden geri dönüş yapma fırsatı dahi bulamadım sınav 2 saat olsaydı yakalardım sorudaki o eksiğimi ama işte heyecan ve stres olunca biraz sıkıntı oldu,ama bence puan veriler,bir kere oransal dağıtımlar doğru en baştan, sonra 3 denkelm kurulacağını bilerek yaptık,sıkıntı sadece 0,10 e yi y be b.o ya dahil etmediğimizden dolayı sonçların fakrlı çıkmasından kaynaklandı,böyle bir soruda böyle bir eksikten dolayı puan vermezlerse artık diyecek bir söz bulamıyorum benim ortamam 70 aslında 50 olsun benim olsun diyorum..İnşaallah nihai sonuca ulaşmışızdır hayırlısıyla...Soruların cevaplarını deha yayınlıyor bu gün...takip edin arkadaşlar...

Arkadaşlar denetimde nasıl bir yol izlediniz özellikle ben 3.soruda,Gerçeklik,bütünlük,kayıtsal doğruluk,zamanlılık ,mutabakat gibi durumları bu soruya uygun açıklayarak yaptım(satışlar gerçek olmalı..........)denetimin tamamlama aşamalarınıda 1-2 madde eksik yaptım,standartlar doğru 1 .soruyu ise karışık cevapladım ne dersiniz

vergi hukukunun 1.sorusuna ilişkin verdiğim cevabı sizinle paylaşmak istiyorum.

kdv için 2700 ytl kdv tarh edilir,muhatabı z koll şti.;vergi ziyaı cezası verilir muhatap z koll. şti.miktar ziyaa uğratılan miktarın 1 katı 2700 ytl
15000 ytl lik satıştan dolayı görünen 3700 ytl zarar 11300 ytl kara dönüşür.ortaklara oranları dahilinde ayırıp ortak başına düşen kardan %15 gelir vergisi tarh edilir muhatap ayrı ayrı ortaklardır;cezada yine aynen 1 kat olarak hesaplanır vergi ziyaı cezası olarak.ben ceza muhatabı olarak ortakları ayrı ayrı yazdım kafamda soru oluştu vergi cezalarında koll şti.lerde muhatap tüzel kişilik mi diye.ayrıca koll.şti.nin kurumlar vergisi mükellefi olmadığını belirttim,gecikme zamlarınıda dikkate almadım...
umarım doğru şeylerdir,fakat kasımdaki sınavda doğru yazdığım halde 33 le kalmıştım 70 beklerken bu yüzden umudum iyice kayboluyor hepinize sonsuz sabır diliyorum

arkadaşlar maliyette 2.sorudan önce şu 1.soruyu netleştirelim ilk başta.bazı arkadaşlar brüt satış karını 300.000 yine bazı arkadaşlar da 280.000 bulduğunu sölüo.çoğunluk ise 250.000 diyor.çoğunluğun çözümü dışında sonuca ulaşanlar çözüm yolunu ve mantığını yazabilirler mi acaba? satışlar 780.000 diyor sat.mal.maliyeti ise 500.000, satıştan iadeleri düşersek 750.000 net satışımız var ve maliyeti çıkarırsak 250.000 kalıyor geriye.farklı sonucu bulunlar anlatabilirler mi nasıl bulduklarını?

KAPDAN ' Alıntı:
arkadaşlar maliyette 2.sorudan önce şu 1.soruyu netleştirelim ilk başta.bazı arkadaşlar brüt satış karını 300.000 yine bazı arkadaşlar da 280.000 bulduğunu sölüo.çoğunluk ise 250.000 diyor.çoğunluğun çözümü dışında sonuca ulaşanlar çözüm yolunu ve mantığını yazabilirler mi acaba? satışlar 780.000 diyor sat.mal.maliyeti ise 500.000, satıştan iadeleri düşersek 750.000 net satışımız var ve maliyeti çıkarırsak 250.000 kalıyor geriye.farklı sonucu bulunlar anlatabilirler mi nasıl bulduklarını?
Seninkiyle aynı benim çözümüm kapdan ,sınav çıkışı efsane hocada 500.000 e 250.000 dedi.
2.souyu yapabildin mi?

o efsane hoca geçen sınavda da teorik çözüp beni sevindirmişti:) neyse en azından bu kadar basit bi soruda doğruyu sölüyordur.şu halde 50 alarak geçmiş olmamız lazım.gelelim ikinci soruya, ben daha kağıdı elime alır almaz bi baktım matematiksel diyor, tam dedim bu iş bitti ama hemen farkettiğim bişey oldu ki, enerjinin sütununda birtakım veriler vardı ve bu 3.lü denklem anlamına geliodu.sevincim yarıda kaldı anlayacağın.oranlamaları fln yaptım ama ben de denklemin sonuna doğru hangi kafayla yaptımsa, enerjiyi bi anda ortadan kaldırmışım, bu yüzden yemekhane düşük çıktı.yani denklemin kuruluşu doğru ama çözümünde hata var.yine de tabloyu çizdim, dağıtımları bi güzel yaptım.tam 1250.000 i yakalayamadım ama tamamen çözdüm bu haliyle.anlayacağın arkadaşım tam bi belirsizlik hüküm sürüo, bari ilk sorumuz tartışmasız doğru olsun da, geçelim.yeterli olur sanırım...

stajyerMehmet ' Alıntı:
Finansal Analizde 1.sorunun 2.sırasındaki;

"Kısa vadeli ticari alacakların devir hızını hesaplayın ve bu alacakların kaç günde tahsil edildiğini belirleyin "

soru kağıdında sadece arkasayfada karşılaştırmalı bilanço verilmiş gelir tablosu hesapları yok net satışlar yok bu soru nasıl çözülecek iptal olması gerekmezmi? bununla ilgili 3.sıradaki sorunun da ilgili alacaklar ile yorumunun iptal olması gerekmezmi..

İkincisi arkadaki bilançonun 2006 döneminin aktif pasif toplamları tutmuyor..

Finansal Analiz sınavına girdik ama ben hiç bişey anlamadım bu sorunun akıbeti ne olacak::)

eğer sınava girdiyseniz o sorunun iptal olduğunu bilmeliydiniz neyi öğrenmek istediğinizi anlayamadık

Arkadaşlar maliyetin 1.sorusunun A ve B şıklarının kaçar puan olduğunu hakkında bir fikriniz var mı? bence 25 e 25 olmaması lazım.!!!

bende aynen senin gibi yaptım kapdan,inşaallah geçeriz bu durumda,deha açıklasada şu sonuçları derin bir nefes alsak...

birbucuk ' Alıntı:
Arkadaşlar maliyetin 1.sorusunun A ve B şıklarının kaçar puan olduğunu hakkında bir fikriniz var mı? bence 25 e 25 olmaması lazım.!!!

bu zamana kadar hep 25 e 25 di iki şıklı sorular neden şimdi olmaması lazım onu anlamadım?

kadiriko ' Alıntı:
1.souyu smm=500.000 brüt satış karını=250.000 bulmakla birlikte ikinci soruda oransal dağıtımları doğru yapmama rağmen,matemetiksel kısmınında ki denklemleri kurarken...
enerjinin denklemeni doğru kurmuş olmama rağmen bakım onarım ve yemekhanenin denklemeni kurarken 0.10 E yi eklemeden denklem kurdum ve soruyu buna göre çözdüm,sorunun çözüm yolu bunun dışında diğer tam sonuç bulanlarla aynı olmakla birlikte benim denkem sonuçlarım tam çıkmadı ve bu çıkan denklem sonuçlarındaki değerlere göre yardımcı üretim gider yerlerini dağıttım,2.sorudan puan alabilirmiyim arkadaşlar sizce?
Arladaşım valla sınavda 1 .sorunun smm 500000 tamamda brüt karı 270000bulduk biz onu açıklarmısınız.ben kendim adıma çok üzüldüm ama dilerim yaptığınız herşey için puan verirlerde emekleriniz boşa gitmez.bizimde sonumuz yaklaşıyor.artık hergeçen sınav birazdaha zorlaşıyor.allah yardımcımız olsun

inş.arkadaşım.bu arada soru değerlerinin eşit olması lazım.çünkü soru değerleri yazılmamış, bu durumda eşit olacağı varsayımı var.kaldı ki geçen sınavda ilk soru sadece 4 işlemdi ve tek şıktan oluşuyordu, ikinci soru oldukça komplike bi soruydu, ona rağmen soru dğerleri eşitti.ve sadece ilk soruyla geçen ark.lar olmuştu.umarım ilk sorumuz doğrudur ve 25 er puandan 50 yi alırız.2.soruda yani tablosuna kadar herşeyi yaptık, sadece matematiksel bi hata söz konusu, umarım insafa gelirler

çünkü satışların maliyeti tablosunu düzenlemekle brüt satış karını bulmak yani işlem mahiyetiyle B şıkkı daha kolay bulunuyor ve çok kısa o yüzden diyorum satışların maliyeti tablosunun puanı daha yüksek olmalı..

anlıyorum seni arkadaşım.ama istersen 270 i nasıl bulduğunu sen söle.ben anlamadım açıkçası.brüt satış karının 270 olması demek, maliyeti de 500 bulduğuna göre, satışların 770 olması demek.nasıl yaptın bunu?

murattini ' Alıntı:
vergi hukukunun 1.sorusuna ilişkin verdiğim cevabı sizinle paylaşmak istiyorum.

kdv için 2700 ytl kdv tarh edilir,muhatabı z koll şti.;vergi ziyaı cezası verilir muhatap z koll. şti.miktar ziyaa uğratılan miktarın 1 katı 2700 ytl
15000 ytl lik satıştan dolayı görünen 3700 ytl zarar 11300 ytl kara dönüşür.ortaklara oranları dahilinde ayırıp ortak başına düşen kardan %15 gelir vergisi tarh edilir muhatap ayrı ayrı ortaklardır;cezada yine aynen 1 kat olarak hesaplanır vergi ziyaı cezası olarak.ben ceza muhatabı olarak ortakları ayrı ayrı yazdım kafamda soru oluştu vergi cezalarında koll şti.lerde muhatap tüzel kişilik mi diye.ayrıca koll.şti.nin kurumlar vergisi mükellefi olmadığını belirttim,gecikme zamlarınıda dikkate almadım...
umarım doğru şeylerdir,fakat kasımdaki sınavda doğru yazdığım halde 33 le kalmıştım 70 beklerken bu yüzden umudum iyice kayboluyor hepinize sonsuz sabır diliyorum

Kollektif Şirketler

Gerçek kişilerin ortak olabildiği ve üçüncü şahıslara karşı şirket borçlarından dolayı ortaklarının sınırsız sorumlu olduğu şirketlerdir.

Kollektif şirketlerin özellikleri :

· Ticari bir işletmenin işletilme maksadının olması,

· Bir ticaret ünvanının bulunması,

· Ortakların gerçek kişilerden oluşması,

· Şirket ortaklarına karşı ortakların sınırsız sorumlu olması.

Kollektif şirketler, tüzel kişiliğe sahip ayrı varlıklar olmalarına rağmen gelir vergisi yönünden bu tüzel kişilik dikkate alınmamış, doğrudan doğruya şirketin ortağı olan gerçek kişiler vergiye muhatap tutulmuşlardır. Bu bakımdan, Gelir Vergisi Kanunu karşısında, kollektif şirket ortağının şahıs mükelleflerinden farkı yoktur.

Kolektif şirket, iş hacmi ve sair hususlara bakılmaksızın bilanço usulüne göre defter tutmak zorundadırlar. Ayrıca, şirket ortaklarının aldıkları kar payları ticari kazanç sayılır.

böylede bir şey yazılı

bu iade gelen 20000 maliyeti ilave malı dikkate almıyacakmıydık.orası püf nokta olabilirmi o kadar kolay vermezler diye düşünüyorum ama 500000 maliyetten 20000iade düşüp 270 000 yaptım bir arkadaş daha aynı bulmuştu benle ama.inş.sizin son şansınız sizinki doğrudur.nede olsa 2.soru yanlış 1.soruda 40 60 mışmı 50 - 50 mi belli değil.daaha önceki yıllar bu tür sorular 60 -40

ŞAYLAN ' Alıntı:
kadiriko ' Alıntı:
1.souyu smm=500.000 brüt satış karını=250.000 bulmakla birlikte ikinci soruda oransal dağıtımları doğru yapmama rağmen,matemetiksel kısmınında ki denklemleri kurarken...
enerjinin denklemeni doğru kurmuş olmama rağmen bakım onarım ve yemekhanenin denklemeni kurarken 0.10 E yi eklemeden denklem kurdum ve soruyu buna göre çözdüm,sorunun çözüm yolu bunun dışında diğer tam sonuç bulanlarla aynı olmakla birlikte benim denkem sonuçlarım tam çıkmadı ve bu çıkan denklem sonuçlarındaki değerlere göre yardımcı üretim gider yerlerini dağıttım,2.sorudan puan alabilirmiyim arkadaşlar sizce?
Arladaşım valla sınavda 1 .sorunun smm 500000 tamamda brüt karı 270000bulduk biz onu açıklarmısınız.ben kendim adıma çok üzüldüm ama dilerim yaptığınız herşey için puan verirlerde emekleriniz boşa gitmez.bizimde sonumuz yaklaşıyor.artık hergeçen sınav birazdaha zorlaşıyor.allah yardımcımız olsun

saylan soruda 30.000 ytl satıştan iade var diyordu...

brüt satışlar...............................780.000
satış indirimleri...........................30.000
*satıştan iadeler 30.000
net satışlar................................750.000
smm.........................................500.000
brüt satış karı............................250.000

yanlışım varsa düzeltin lütfen...