smmm_adayi ' Alıntı:aokten ' Alıntı:Soru - 1
Z Kollektif Şirketinin hesap ve işlemlerinin 2008 yılı içinde incelenmesinde, 31 Aralık 2006 tarihli ve 17.700 YTL tutarındaki (KDV Dahil) satış faturasının kanuni defterlere kaydedilmediği tespit edilmiştir. Şirketin 2006 yılı gelir tablosuna göre 3.700 YTL tutarında zararı bulunduğu, 31.12.2006 tarihli bilançosunda yer alan Ödenecek Vergi ve Fonlar hesabı içindeki KDV tutarının ise 14.000 YTL olduğu görülmüştür. Şirketin iki ortağı bulunmakta olup, bunlardan Bay (A) % 60, Bay (B) ise % 40 ortaklık payına sahiptir.
Söz konusu tespit çerçevesinde, ilgili gerçek ve tüzel kişiler adına tarh edilmesi gereken vergiler ve uygulanması gereken cezaları hesaplayarak aşağıdaki tabloyu dolduruz.
TARHİYAT / CEZA VERGİ CEZA
MUHATABI Türü Tutarı (YTL) Türü Tutarı (YTL)
Not: a-Tablo cevap kağıdı üzerine çizilip doldurulacaktır.
b-Geçici vergi ve cezası ile usulsüzlük cezaları dikkate alınmayacaktır.
c- Hesaplamalarda kullanılabilecek oranlar şunlardır.
- Gelir Vergisi için % 15,
- Kurumlar Vergisi için % 20,
- KDV için % 18.
cevabını, tam olarak öğrenen arkadaş ve müstakbel SMMM adayları yazabilirlermi?
Ben sınavda yapamadım ama gece kabuslarıma girdi, ve sanırım şöyle olması gerekiyordu cevabın;
TARHİYAT vERGİ-TUTARI CEZA-TUTARI
Z Kollektif KDV - 2700 YTL Vergi Ziyaı - 2700 YTL
Bay A Gelir Vergisi-1017 YTL Vergi Ziyaı - 1017 YTL
Bay B Gelir Vergisi-678 YTL Vergi Ziyaı - 678 YTL
Nasıl düşündüğüme gelecek olursak;
Satıştan 2700 YTL KDV ve bir katı tutarındaki vergi ziyaı cezası
Aynı satıştan 15000 YTL gelir (yurt içi satışlar) - 3700 zararı çıkarıp
11300 üzerinden gelir vergisi hesaplayıp, ortaklara hisseleri nispetinde dağıtmak ve bir katı da vergi ziyaı cezası.
Tabi doğru mu bilmiyorum, dediğim gibi gecenin bir yarısı düşünürken aklıma geldi, bilen arkadaşlar yorumlarsa sevinirim.
Tabi sınavda bu kadar bile yapamadım, o kadar da çok çalışmıştım ki, soruları görünce yumruk yemiş gibi oldum, Temmuza kaldı, ama tabi böyle giderse sanırım hiç geçemem![]()
YAZEE ' Alıntı:Sayı kadiriko aynısını yaptım,inşallah verirler dağıtım oranını bulan bile çok az çünkü,bizim anfide millet bu saru yanlış deyip durdu herkes oranlama bille yapmadı,
Seninkiyle aynı benim çözümüm kapdan ,sınav çıkışı efsane hocada 500.000 e 250.000 dedi.KAPDAN ' Alıntı:arkadaşlar maliyette 2.sorudan önce şu 1.soruyu netleştirelim ilk başta.bazı arkadaşlar brüt satış karını 300.000 yine bazı arkadaşlar da 280.000 bulduğunu sölüo.çoğunluk ise 250.000 diyor.çoğunluğun çözümü dışında sonuca ulaşanlar çözüm yolunu ve mantığını yazabilirler mi acaba? satışlar 780.000 diyor sat.mal.maliyeti ise 500.000, satıştan iadeleri düşersek 750.000 net satışımız var ve maliyeti çıkarırsak 250.000 kalıyor geriye.farklı sonucu bulunlar anlatabilirler mi nasıl bulduklarını?
stajyerMehmet ' Alıntı:Finansal Analizde 1.sorunun 2.sırasındaki;
"Kısa vadeli ticari alacakların devir hızını hesaplayın ve bu alacakların kaç günde tahsil edildiğini belirleyin "
soru kağıdında sadece arkasayfada karşılaştırmalı bilanço verilmiş gelir tablosu hesapları yok net satışlar yok bu soru nasıl çözülecek iptal olması gerekmezmi? bununla ilgili 3.sıradaki sorunun da ilgili alacaklar ile yorumunun iptal olması gerekmezmi..
İkincisi arkadaki bilançonun 2006 döneminin aktif pasif toplamları tutmuyor..
Finansal Analiz sınavına girdik ama ben hiç bişey anlamadım bu sorunun akıbeti ne olacak:![]()
birbucuk ' Alıntı:Arkadaşlar maliyetin 1.sorusunun A ve B şıklarının kaçar puan olduğunu hakkında bir fikriniz var mı? bence 25 e 25 olmaması lazım.!!!
Arladaşım valla sınavda 1 .sorunun smm 500000 tamamda brüt karı 270000bulduk biz onu açıklarmısınız.ben kendim adıma çok üzüldüm ama dilerim yaptığınız herşey için puan verirlerde emekleriniz boşa gitmez.bizimde sonumuz yaklaşıyor.artık hergeçen sınav birazdaha zorlaşıyor.allah yardımcımız olsunkadiriko ' Alıntı:1.souyu smm=500.000 brüt satış karını=250.000 bulmakla birlikte ikinci soruda oransal dağıtımları doğru yapmama rağmen,matemetiksel kısmınında ki denklemleri kurarken...
enerjinin denklemeni doğru kurmuş olmama rağmen bakım onarım ve yemekhanenin denklemeni kurarken 0.10 E yi eklemeden denklem kurdum ve soruyu buna göre çözdüm,sorunun çözüm yolu bunun dışında diğer tam sonuç bulanlarla aynı olmakla birlikte benim denkem sonuçlarım tam çıkmadı ve bu çıkan denklem sonuçlarındaki değerlere göre yardımcı üretim gider yerlerini dağıttım,2.sorudan puan alabilirmiyim arkadaşlar sizce?
murattini ' Alıntı:vergi hukukunun 1.sorusuna ilişkin verdiğim cevabı sizinle paylaşmak istiyorum.
kdv için 2700 ytl kdv tarh edilir,muhatabı z koll şti.;vergi ziyaı cezası verilir muhatap z koll. şti.miktar ziyaa uğratılan miktarın 1 katı 2700 ytl
15000 ytl lik satıştan dolayı görünen 3700 ytl zarar 11300 ytl kara dönüşür.ortaklara oranları dahilinde ayırıp ortak başına düşen kardan %15 gelir vergisi tarh edilir muhatap ayrı ayrı ortaklardır;cezada yine aynen 1 kat olarak hesaplanır vergi ziyaı cezası olarak.ben ceza muhatabı olarak ortakları ayrı ayrı yazdım kafamda soru oluştu vergi cezalarında koll şti.lerde muhatap tüzel kişilik mi diye.ayrıca koll.şti.nin kurumlar vergisi mükellefi olmadığını belirttim,gecikme zamlarınıda dikkate almadım...
umarım doğru şeylerdir,fakat kasımdaki sınavda doğru yazdığım halde 33 le kalmıştım 70 beklerken bu yüzden umudum iyice kayboluyor hepinize sonsuz sabır diliyorum
ŞAYLAN ' Alıntı:Arladaşım valla sınavda 1 .sorunun smm 500000 tamamda brüt karı 270000bulduk biz onu açıklarmısınız.ben kendim adıma çok üzüldüm ama dilerim yaptığınız herşey için puan verirlerde emekleriniz boşa gitmez.bizimde sonumuz yaklaşıyor.artık hergeçen sınav birazdaha zorlaşıyor.allah yardımcımız olsunkadiriko ' Alıntı:1.souyu smm=500.000 brüt satış karını=250.000 bulmakla birlikte ikinci soruda oransal dağıtımları doğru yapmama rağmen,matemetiksel kısmınında ki denklemleri kurarken...
enerjinin denklemeni doğru kurmuş olmama rağmen bakım onarım ve yemekhanenin denklemeni kurarken 0.10 E yi eklemeden denklem kurdum ve soruyu buna göre çözdüm,sorunun çözüm yolu bunun dışında diğer tam sonuç bulanlarla aynı olmakla birlikte benim denkem sonuçlarım tam çıkmadı ve bu çıkan denklem sonuçlarındaki değerlere göre yardımcı üretim gider yerlerini dağıttım,2.sorudan puan alabilirmiyim arkadaşlar sizce?