personel maaş programı

Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyazzafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

arkadaşlar smmm yeterlilik ile ilgili bir sürü kurs var. bu kurslara devam eden arkadaşlar varsa o kişilerden de hazırlayacağımız dilekçeleri mail atması istenebilir. bu forumda da yine en azından 50-60 kişi oluruz. ne bileyim nasıl yapsak ???

Ayrıca Türkiye Muhasebe Forumundan da bilgiler aktarayım sizlere..

Forumda 1,5 saat stajyer-meslek mensubu ilişkilerine ayrılmasına rağmen açılış konuşmaları çok uzadığı süre kısaltılmış..Konuyla alakalı şunlar konuşulmuş..
  • Tüm haklarını kullanıp tek dersten kalan ve hakları yananlara af gibi birşey getirilecek mi diye sorulmuş, kesinlikle böyle birşey gündemde değil diye cevap gelmiş..
  • Stajyerlerin staj yapacak yer bulmada zorlandığı, meslek mensuplarına maliyetlerin ağır geldiği bu yüzden stajyerle sıcak bakmadığı, stajyerlerin de göstermelik staj yaptığı, daha sonra bunların yetersiz meslek mensubu olarak piyasa çıktığı dile getirilmiş, stajı teşvik edici maddi manevi önmemler/teşvikler talep edilmiş..
  • Yeni meslek yasasıyla mesleğin denetim ve muhasebe olarak 2'ye ayrılacağı, müşterilerin meslek mensubu seçmeyeceği, kendilerine odalar tarafından muhasebeci ve denetmenlerin atanacağı, tek başına çalışan meslek mensubundan ziyade avukatlarda olduğu hukuk bürosu/ortaklık/şirketleşmeye doğru gidileceği, bu büroların eleman sayısı, tecrübesi, vb vb bir sürü kriterleri dikkate alınarak sahip olacağı müşteri sayısına kısıtlama getirileceğinden bahsedilmiş..

Küreselleşen dünya, beraberinde küresel bir ekonomiyi doğurmuştur. Dünyada herhangi bir yatırıma yönlendirilmeyi bekleyen trilyonlarca dolar fondan bahsedilmektedir. Bu fonlar; siyasi, ekonomik ve hukuksal zeminin riskten uzak olduğu ülkelere kaymakta ve bunun sonucunda da ülke ekonomileri büyük bir gelişim göstermektedir. Ancak, bu fonların belirli güvencelere ve nesnel birtakım argümanlara ihtiyacı olmaktadır. Sermayenin küreselleşmesi ile, ekonominin temel dinamiklerinin ve bunları oluşturan mikro parçaların her birinin sağlam verilere dayanılması kaçınılmazdır. Bu gereklilik çok açık bir şekilde, ülkedeki ekonomik ve finansal faaliyetlerin; doğru, anlaşılabilir ve gerçeğe uygun rakamlarla ifade edilmesini doğurmaktadır. Bunun sağlanabilmesi ise, ekonomik verileri oluşturan muhasebe mesleğinin tarafsız ve bağımsız bir şekilde denetlenmesi ile mümkündür.

Muhasebecilik ve denetim mesleğinin gelişmesi de; o ülkenin hukuki altyapısına, mesleği icra edecek meslek mensuplarının; bağımsızlık, dürüstlük, mesleki yeterlilik ve tarafsızlığı ile mümkündür. İşte bu noktada muhasebe mesleğinin ortaya konması gerekliliği doğmuştur. Bu gerekliliğe istinaden, uzun aşama ve uğraşlardan sonra muhasebe ve denetim mesleği 3568 sayılı Kanun ile 1989 yılında yasal kimliğine kavuşmuştur.

3568 sayılı meslek yasasının beraberinde birçok eksik barındırdığı açıktır. Ancak şu an itibariyle mesleğin yasal kimliğini ortaya konması açısından çok yerinde çıkarılmış bir yasadır. Meslek yasasının yeniden düzenlenmesi ve söz konusu aksaklıkların giderilerek, mesleğin hak ettiği gerekli değeri ve itibarı kazanacağından kuşku duyulmamaktadır.

Hiç şüphesiz, 3568 sayılı yasanın ortaya koyduğu, tarif ettiği meslek mensupları, yasanın en önemli noktasını oluşturmaktadır. Söz konusu yasada; Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli mali müşavir olmanın şartları, meslek mensuplarının görev ve yetkileri gayet açık ve anlaşılabilir biçimde tarif edilmiştir. Bizim bu yazımızda asıl dikkat çekmek istediğimiz; hem muhasebe hem de denetim görevini üstlenerek, mesleğin stratejik noktasını teşkil eden Serbest Muhasebeci Mali müşavirlik mesleğine ilişkin birtakım çekincelerdir.

3568 sayılı meslek yasasının uygulanması sürecinde, meslek örgütü tarafından uygulamaya yön verme adına; yönetmelikler ve mesleki kararlar gibi düzenlemeler ortaya konulmuş, konulmaya devam edilmektedir. Bu tür düzenlemelerin de gerekli olduğu şüphesizdir. Ancak Serbest muhasebeci Mali Müşavir mesleğinin, muhasebe ve denetim mesleği açısından taşıdığı önemi de göz önünde tutarsak, meslek mensuplarının dürüst, tarafsız, bilgili ve çağın gereklerine uygun bilgi donanımına sahip olacağı kabule şayandır. Bu bağlamda mesleği giriş sürecinde, kriter olarak ortaya konan enstrümanların (staja başlama sınavı, staj ve mesleki yeterlilik sınavı) gerekliliği tartışılmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu enstrümanların getireceği yararlar ve meslek mensubuna katacağı değerlerdir. Bu da pek tabii ki, bu aşamaların, meslek mensubu tarafından; mesleğin gerektirdiği objektif ve doğru kriterleri içerdiğinin kabullenmesi ile mümkündür. Ancak ne yazık ki, staja başlama sınavını geçerek ve 2 yıl süreli stajını tamamlayarak mesleki yeterlilik sınavlarına hak kazanan biz meslek mensubu stajyerlerinin, işte tam bu noktada karşılaşmak zorundu olduğu birtakım zorluklar söz konusu olmaktadır. Daha da önemlisi bu zorlukların, bir problem haline gelmiş ve bunun da meslek adaylarında, mesleğe karşı olan ilgi ve güvenin zedelenmesine yol açmasıdır. 7 dersi içeren bu mesleki yeterlilik sınavında, özellikle bazı derslerde, mevzuata ilişkin meslek adaylarının bilgileri adeta mesleğe katılıp, bu meslek uğrunda yıllarını vermiş değerli meslek mensuplarımızın yeterliliğini ölçer niteliktedir. Ancak unutulmaması gereken nokta, bu sınavlara muhatap olan biz meslek adaylarının, henüz aday statüsünde olduğu ve henüz mesleği icra etmeye başlamamış olduğudur. Yine de biz meslek adayları olarak, bu sorunların da üstesinde gelmeye çalışmakta ve mesleğimize olan inanç ve güvenimizi korumaktayız. Bizim temennimiz bu enstrümanların, meslek adaylarına, mesleğe olan inançlarını arttırıcı, özendirici ve güdüleyici bir rol oynamasıdır. Örneğin 2008 Mart döneminde yapılan Yeterlilik sınavında, maliyet muhasebesi dersinde geçmiş uygulama ve genel kurallara aykırı bir durum vuku bulmuş, bu da biz meslek adaylarının mesleğe olan bakış açısını derinden etkilemiştir. Söz konusu sınavda, adaylara 2 soru sorulmuş; ancak soruların puan değerleri yazılmamıştır. 60 not ortalamasını sağlayarak, 50 aldığı takdirde Maliyet Muhasebesi dersinden geçebilecek olan birçok meslek adayı, kendisi için daha kolay ve emin olarak çözebileceğine inandığı soruya zamanının çoğunu ayırarak sınavını tamamlamıştır. 2 sorunun sorulduğu ve puanlama değerlerinin de verilmediği bir sınavda, notlamanın eşit olacağı yönündeki eski uygulamaların kalktığı yönünde de herhangi bir bilgi verilmemiştir. Ancak sınavın sonlanmasından sonra, meslek adayları tarafından Tesmer e yöneltilen puanlamaya ilişkin soruya, notlama sisteminin 40/60 olduğu cevabı verilmiştir. İlk soruyu yapabileceğine inanan birçok meslek adayı, bu soruya ilgisini yöneltmiş ve 50 alarak bu sınavdan geçebileceğini öngörmüştür. Geçmiş uygulamalarda da soru değerinin yazılmaması halinde, puanlamanın 50/50 olduğu Tesmer tarafından vurgulanmasına ve bu noktada herhangi bir değişikliğin meslek adaylarına sınavdan önce bildirilmemiş olmasına rağmen, notlama sistemi meslek adayları aleyhinde değişikliğe uğratılmıştır. Üzülerek belirtmeliyiz ki, bu tür uygulamalar biz meslek adaylarının mesleğe olan inancını ve ümidini derinden etkilemekte ve mesleki yeterliliğimizi kanıtlayarak elimize alacağımız ruhsatımız ile mesleğin gerektirdiği vakar ve gurur ile mesleğimizi icra etme yolunda var olan arzumuzu yaralamaktadır. Pek tabii ki, bir mesleğin mensuplarının hoşnut olmadığı bir mesleki yapıdan, meslekle dolaylı olarak ilgisi olan ve olmayan herkesin de hoşnut olmayacağı anlamına gelecektir. Bizler mesleğimizden hoşnut olursak, her şeyiyle bir güven ve inanç beslersek, bunları ailemize, topluma, odalarımıza, birliğimize ve devletimize yansıtabilir ve böylece mesleğimizin gerekli itibar ve değere ulaşmasına katkıda bulunabiliriz.

Siz değerli meslek yöneticilerimize, temsilcilerimize bu konuyu arz etme gereği duyarken, size olan inanç ve güvenimizi de bir kez daha yinelemek istiyoruz.

arkadaşlar şöle kısaca bi yazı yazdım.tabi ilgili kuruma kısmına ilişkin olarak eklentileri yaparsanız sevinirim.eksik olan noktaları da tamamlamaya çalışalım.herkes bi ucundan tutsun, umarım yararlı olur

Güzel olmuş sadece ikinci soruda meslekle ilgili olmayan üçlü denklem olayınıda anlatsaydın daha iyi olurdu

Tablolardaki hatalı soruları falan biraz daha genel ifadeler olmuş sanki

kapdan eline sağlık çok güzel olmuş aynen bütün tesmer yöneticilerine yolladım.lütfen herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum.

evet genel ifadeler; ancak 3 lü denklem olayına girersek, haklılığımızı kaybetmiş oluruz.yani kimse bu sorudan dolayı, böyle bi konuda suçlama gerekçesi olarak sunamaz.bu çok normal, anormal olan soru değerleri konusu.bu bölümlere katkı yaparsanız, örneğin 2 soruyı da yapma gerekliliği sınavlardan 50 ile değil 100 ile geçme gerekliliğini doğurmaktadır diye.bu daha yerinde olur.ama kendimizi küçültücü söylemlerden uzak durmalıyız, şu soru nie soruldu, neden vardı gibi.hani ben buraya çalışmamıştım tarzı yakınmalar doğru olmaz.bizim sorunumuz sistem ile, bi de sınavların açıklanma süresinin kısaltılması eklenebilir.ben sadece genel bi yazı yazdım, bunu bilinçli olarak yaptım.diğer arkadaşlar da artık içini doldursun ama kanımca: şuradan soru çıkamaz, bu sorular nie böle gibi şeyler bizleri küçültür ve beraberinde konunun önemini de küçültür.buna dikkat etmeliyiz

İLGİLİ MAKAMA ;

3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile bu Kanunun hükümleri uyarınca ?Yeminli Mali müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Komisyonlarının Çalışma Usulleri, Sınav Esasları ve Sınav Konuları Hakkında Yönetmelik? hükümlerine göre; ANKARA, İSTANBUL, İZMİR illerinde yapılan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavların da bazı konularda muzdarip olup, bu konular aşağıda belirtilmiştir.

1- Yapılan bu sınavlar da sorulan soruların puan durumları soru kağıdında gösterilmeyip, sınav sonrasında komisyon tarafından Tesmer kanalıyla bildirilmektedir.hangi sorunun kaç puan olduğunu bilmemek kanatimizce yeterince şeffaf bir sistem değildir.
2- Yapılan bu sınavların sonuçları çok geç açıklanmakta olup tekrar girilmesi gereken derslerin tekrarına bile zaman kalmamaktadır.
3- Özellikle Kanun ilgilendiren Vergi Hukuku,Hukuk,gibi derslerde tüm kanunun ezberlenmesi istenmekte olup.Tüm dünya ülkelerinde Ezbere dayalı Bilgi şekli eleştirilirken Malesef bu sınavda bire bir ezber yapılması istenmekte ve Zaten bilinen Fakat ezberlenmeyen bilgilere de puan verilmemektedir.
4- Sınavların sadece Ankara,İstanbul ve İzmirde yapılması yeterince adil değildir.Sınav yapılan bu illere Adana ve Diyarbakır ya da bu illere yakın belirlenen başka illerinde katılması gerekir.Kanatimizce Türkiyenin bir ucundan sınava gelmek yeterince maliyetli ve zaman bakımından kayıptır.
5- Sınavlarda sadece dört hakkın verilmesi ve bu hakkın sonucunda başarısız bir ders yüzünden bütün başarılı olduğunuz derslerden tekrar sorumlu olmak; başarılı olduğunuz dersleri bilmediğiniz anlamına mı gelmektedir ki ? sınavlara tekrar tüm derslerden girilmesi icap etmektedir.

Mesleğin gerektirdiği Mesleki Eğitim de yeterlilik ilkesi gereği,birçok aşamadan geçip sadece S.M.M.M.yeterlilik sınavlarına giren biz aday meslek mensuplarında değil Bu mesleği icra eden tüm meslek mensuplarında aranmalıdır.Bu konularda Adeletsiz ve bu mesleğin Vakar ve onuruna Yakışmayan durumlarla karşılaşmak biz aday meslek mensuplarını yeterince rencide etmekte ve mesleğe olan şevkimizin kırılmasına sebep olup,daha yolun başında iken mesleğe ve Bu mesleği icra edenlere karşı olumsuz tavırlar almamıza neden olmaktadır.
Bu sınav sisteminin Şiddetle Biran önce düzeltilmesini ister.Gereğinin yapılmasını bilgilerinize Arz ederiz.

Arkadaşlar kısa ve öz yazmaya çalıştım eksiklik varsa düzeltelim ve mobil imza ya da yazılı metini bulunduğumuz odalara teslim edelim ben yasal olarak ne yapabileceğimizi bilmiyorum ya da mail atalım.

Ynt: BELGEYİ ALMAK ÇÖZÜM MÜ?

Tarık_Cafer ' Alıntı:
Belgeyi alan arkadaşlara şunu sormak istiyorum belgeyi aldıktan sonra hayatlarında neler değişti.İş açısından maddi açıdan.Manevi açıdan.İş başvurularında daha mı güzel koşullarla karşılaştılar yoksa mali müşavir bu yakında büro açıp gider gibi bir durum mu sözkonusu.Benim tek dersim var oda meslek hukuku.Çalıştığım iş yeri ymm olsam bile birşey vermeyi düşünmüyor.Cevap verirseniz sevinirim.

şahsen bende hiç birşey değişmedi sadece ders çalışma sınava girme stresi kalmadı o kadar.

YAZEE ' Alıntı:
İLGİLİ MAKAMA ;

3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile bu Kanunun hükümleri uyarınca ?Yeminli Mali müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Komisyonlarının Çalışma Usulleri, Sınav Esasları ve Sınav Konuları Hakkında Yönetmelik? hükümlerine göre; ANKARA, İSTANBUL, İZMİR illerinde yapılan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavlarında bazı konularda muzdarip olunan konular aşağıda belirtilmiştir:

1- Yapılan bu sınavlarda sorulan soruların puanlaması soru kağıdında gösterilmeyip, sınav sonrasında komisyon tarafından Tesmer kanalıyla bildirilmektedir. Hangi sorunun kaç puan olduğunu bilmemek kanatimizce yeterince şeffaf bir yaklaşım değildir.
2- Yapılan bu sınavların sonuçları çok geç açıklanmakta olup tekrar girilmesi gereken derslerin tekrarına bile zaman kalmamaktadır.
3- Özellikle Vergi Hukuku,Genel Hukuk,gibi derslerde tüm kanunun ezberlenmesi istenmektedir. Tüm dünya ülkelerinde ezbere dayalı bilgi sistemi eleştirilirken malesef bu sınavda bire bir ezber yapılması istenmektedir.
4- Sınavların sadece Ankara,İstanbul ve İzmirde yapılması yeterince adil değildir.Sınav yapılan bu illere Adana ve Diyarbakır ya da bu illere yakın belirlenen başka illerinde katılınabilinmesi gerekir.Kanatimizce Türkiye'nin bir ucundan sınava gelmek yeterince maliyetli ve zaman bakımından kayıptır.
5- Sınavlarda sadece dört hakkın verilmesi ve bu hakkın sonucunda başarısız bir ders yüzünden bütün başarılı olduğunuz derslerden tekrar sorumlu olmak; başarılı olduğunuz dersleri bilmediğiniz anlamına mı gelmektedir? Bu durumda hali hazırdaki SMMM ruhsatı olan herkez 2 yılda bir sınava sokulmalı, geçtikleri derslerden tekrar geçip geçemeyecekleri test edilmelidir. Geçemeyenlerin ruhsatı yanmalıdır.

Mesleğin gerektirdiği mesleki eğitimde yeterlilik ilkesi gereği,birçok aşamadan geçip sadece S.M.M.M.yeterlilik sınavlarına giren biz aday meslek mensuplarında değil bu mesleği icra eden tüm meslek mensuplarında aranmalıdır.Bu konularda adaletsiz ve bu mesleğin vakar ve onuruna yakışmayan durumlarla karşılaşmak biz aday meslek mensuplarını yeterince rencide etmekte ve mesleğe olan şevkimizin kırılmasına sebep olup,daha yolun başında iken mesleğe ve Bu mesleği icra edenlere karşı olumsuz tavırlar almamıza neden olmaktadır.
Bu sınav sisteminin şiddetle biran önce düzeltilmesini ister,gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederiz.

birazcık imlayı düzelttim

aynen katılıyorum, bence burda en önemli husus diğerlerine önemsiz demiyorum ama hadi yolu halledersin ,soruya düşen puanı öğrenirsin bi şekilde yazmasalarda ama geçtiğin sınavdan tekrar sınavlara girme bence en ağırı bu ,öncelikli olarak bu halledilmeli sonra diğerleri

Sistemi artık geçtim ama Maliyetle ilgili şunu söyleyebiliim,1.soruyu SMM'yi 500.000 Brüt Satış karını 250.000 bulan ve 2.sorudanda Dağıtım oranlarını bulan arkadaşların bence tamamı geçecek,2 ay sonra burda tekrardan sonuçlarla ilgili yazacağız,bu yazdıklarımı bir yere not edin,formda 1.soruyu yaptım 2 sorudanda dağıtım oranlarını yaptım ama denklemi yanlış kurdum diye kalmışım diyen arkadaşlar olmayacak gibi,ama 2.soruya karalama yapmayanlar her halde kalacaklar....Bu sistem böyle adaletsiz bir sistem işte arkadaşlar,her halükarda öyle yada böyle 2.soruya dokunmak,işte bütün mesele bu.

Şeffaflık açısından kariyer meslek sınavları içersinde şeffaflığı en çok sorgulanacak meslek bizimkisi,staja başlamada bunun önüne geçtiler ve bi tek kişiden itiraz gelmedi bunca zamandır sınavlar yapılıyor,hataları olduğunda hemen ertesi günü soru iptal edilmiştir,herkezin ki doğru kabul edilecektir deniyor,ama ya bitirme ?soru yanlış bile olsa,bilonço bile tutmasa,puanlamar dahi olmasa bir şey fark etmiyor.çok sistemsiz bir yapı içersindeyiz.Başımızdakiler kendi dertlerine düşmüşler maliye baknalığı 3568 de değişiklik yapma kararı aldı diye nasıl tutuştuklarını zaten tümobun sitesinden takip ediyorsunuzdur,iğnenin ucu biraz kendilerine dokundu hemen nasıl ayağa kalktılar,bunun tek açıklaması var,alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste,öyle değil mi?bu kadar stajyer mağdur oluyor,üzülüyor,emekleri hiçe sanıyor,bir yerlerden bir şekilde çıkacak öyle değil mi?birazda onlar uğraşsınnlar artık,bizim çektiklerimiz galataya köprü oldu!

Bu türmob neden cevap anahtarını ve soruların puanlamasını yayınlamaz onuda anlamıyorum,şeffaflık bu değilmi arkadaşlar?en çok garibime giden de bu,her ciddi kurum yapmış olduğu sınavın cevaplarını yayınlar,peki bizim kurumumuz bunu neden yapmıyor,tamamen hocanın taktirindeyiz,bu sadece kurumsallaşamamanın göstergesi arkadaşlar,böyle bir şeyi kabullenmek imkansız,kazanılmış haklarının geri alınması na ne demeli dersten geçmişin ama 2 senede 1 dersi veremedin diye bir daha sil baştan,sen maliyetten matematikselde 3 bilinmeyenli denklemi çözmedin dosya yaktın onun için 2 sene sonra bütün dersleri bir kez daha baştan halledeceksin denen bir sistem,sonra hangi sistemde belge almak bu kadar madden ve manen yorucu,tıpta uzmanlık sınavı bile test arkadaşlar,doktor uzman olacaksa test sınava giriyor biz uzman olacaksa müfredatını dahi bilmediğimiz klasik sınavlara giriyoruz,baktığımızda tüm arkadaşların ortak görüşü sistemsizlik had safhada.söylenecek o kadar çok şey var ki ama ilk önce sınavlardan sonra tesmerin hemen cevapları ve soruların puanlamasını yayınlaması gerek,en azından bunu yapması gerek,bilmiyorum ki bunu yaparsa tesmer ne kaybeder arkadaşlar?çok mu zor,imkansız bir istek bu,yani ne olacak cevapları yayınlarlarsa?prestijleri sarsılacak,taktir mi kaybedecekler,aksine saygınlık kazanacaklar ama anlaşılan saygınlık kazanmakta,şeffaf olmakta umurlarında değil....
onların değilse benim bir meslek mensubu adayı olarak hiç değil...
Saygılarımla...

meseleye yine farklı gözle bakıyoruz. bizim buradaki amacımız 2.soruya dokunmak veya dokunmamak değil. sorunu puan değeri önemli. eğer 50 ise ki öyle gerektirir, 2. soruya dokunmanın ne anlamı var. ben 2 .soruyu son 10 dakikaya kadar çözmeye çalıştım. yaptığımın yanlış olduğunu anlayınca hepsini sildim. ve yeniden çözmeye çalıştım. ama vakit kalmamıştı. şimdi ben 40 ile kalacağım, ama 2.soruyu yanlışta olsa bıraksaydım geçecektim öylemi?

dağıtım oranların doğru olsaydı bu sorunun cevabının evet olduğunu düşünmekteyim,ama sınav sonuçları bir açıklansın görelim bakalım ne olacak...ondan sonra daha sağıklı yorumlar yapabiliriz,şu anda ne desek havada kalıyor.

kadiriko ' Alıntı:
Şeffaflık açısından kariyer meslek sınavları içersinde şeffaflığı en çok sorgulanacak meslek bizimkisi,staja başlamada bunun önüne geçtiler ve bi tek kişiden itiraz gelmedi bunca zamandır sınavlar yapılıyor,hataları olduğunda hemen ertesi günü soru iptal edilmiştir,herkezin ki doğru kabul edilecektir deniyor,ama ya bitirme ?soru yanlış bile olsa,bilonço bile tutmasa,puanlamar dahi olmasa bir şey fark etmiyor.çok sistemsiz bir yapı içersindeyiz.Başımızdakiler kendi dertlerine düşmüşler maliye baknalığı 3568 de değişiklik yapma kararı aldı diye nasıl tutuştuklarını zaten tümobun sitesinden takip ediyorsunuzdur,iğnenin ucu biraz kendilerine dokundu hemen nasıl ayağa kalktılar,bunun tek açıklaması var,alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste,öyle değil mi?bu kadar stajyer mağdur oluyor,üzülüyor,emekleri hiçe sanıyor,bir yerlerden bir şekilde çıkacak öyle değil mi?birazda onlar uğraşsınnlar artık,bizim çektiklerimiz galataya köprü oldu!

Konuyla ilgili olarak İsmmmo başkanının görüşleri şöyle..

"Arıkan , Maliye Bakanlığı `nca hazırlanan ve Meclis Plan , Bütçe Komisyonu `nda ele alınmak üzere bekleyen değişiklik tasarısının, meslek sorunlarını çözmeyi gündemine almadığını vurguladı ve şöyle dedi:

"Muhasebe camiasının iktidardan beklediği kronikleşmiş meslek sorunlarını birlikte ele almak ve çözüm üretmektir. Kimi, ne zaman ve nasıl seçeceğine meslek mensupları karar verir. Oda ve birlik seçimlerinde iktidar destekli kazanım, ekonomide kayıp anlamına gelecektir. Hükümet tarif ettiği kesimi, nispi temsille oda yönetimine sokmanın formülünü yasa hükmü haline getiriyor."

Arıkan , gazetecilerin "Meslek örgütleri de mi sokağa dökülecek?" sorusunu, "Diğer örgütler de sıranın kendilerine geleceğinin farkındalar. Bunun için her türlü hak kullanılacak" diye yanıtladı.

Arıkan , gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, serbest muhasebeci mali müşavirlerin çalışma yaşamının altyapısını düzenleyen 3568 Sayılı Meslek Yasası `nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Buna ilişkin önümüzdeki hafta Meclis Plan Bütçe Komisyonu `nda ele alınmak üzere bekleyen tasarının, meslek sorunlarını çözmekten uzak olduğunu savunan Arıkan , şeffaf ve uluslararası muhasebe uygulamasının yeni Türk Ticaret Kanunu ve Basel II kriterlerinin de devreye girmesiyle işletmelerin kredi değerlerinde vazgeçilmez olacağını anlattı.

Yahya Arıkan şunları kaydetti

"İşletmeleri profesyonel, şeffaf muhasebe ilkelerine uygun mali tablolar oluşturmaya zorlayacak yeniden yapılanma sürecinde meslek kuruluşlarına siyasi müdahaleyi kabul etmemiz mümkün değildir. Ekonominin önceliklerini kendine öncelik edinen bir meslek yasası çıkarılmasını talep ediyoruz. Mesleki sorunları odağına almak yerine, ağırlıklı olarak seçimlere dönük maddelerle donatılan meslek yasa tasarısının hiçbir kesime fayda sağlamayacağı düşüncesindeyiz. Muhasebe camiasının iktidardan beklediği, kronikleşmiş meslek sorunlarını birlikte ele almak ve çözüm üretmektedir. Kimi, ne zaman ve nasıl seçeceğine meslek grupları karar vermelidir."

3568 Sayılı Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu `nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun tasarısının hatalar içerdiğini dile getiren Arıkan , hükümetin tarif ettiği kesimi `nispi temsille` oda yönetimine sokmanın formülünü yasa hükmü haline getirdiğini savundu .

`Ciddi hatalar da içeriyor`

Yahya Arıkan , hangi meslek grubunda olursa olsun üyelerin, yönetimleri seçerken yayınlar ile eğitim faaliyetleri başta olmak üzere kuruluşların mesleğe katkısını dikkate aldıklarını, meslek mensubunun değerlendirmesinin her zaman dışarıdan bakan güç odaklarının değerlendirmesinden her zaman daha sağlıklı olduğunu belirtti. Gerek siyasi parti gerek sendika ya da meslek kuruluşu olsun sivil toplum örgütlerine müdahalenin bedelini Türkiye `nin yakın tarihte ağır ödediğini ifade eden Arıkan , söz konusu tasarıyla muhasebe camiasına, hiçbir meslek odasında bulunmayan `nispi temsil sistemi` getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Arıkan , tasarıyla sınavların bir bölümünün Maliye Bakanlığı gözetimine alındığını, mesleğe girecek serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin sınavı TÜRMOB tarafından gerçekleştirilirken, yapılan yeni düzenlemeyle yeminli mali müşavirlerin sınavının bakanlık gözetimine alındığını anlattı.

`Seçme ve seçilme hakkına engel`

Arıkan , tasarıda TÜRMOB `a üye olacak meslek mensupları için yeminli mali müşavir odalarında beş yıllık kıdemin yanı sıra beş yıl da serbest çalışma zorunluluğu getirildiğini aktarırken, uygulamanın serbest muhasebeci kökenli insanların seçme ve seçilme hakkına engel oluşturacağını söyledi. Tasarıdaki sınav olgusuyla sınav başarısızlığından kaynaklanan yeni mağdurlar yaratıldığını, yıllardır bu mesleği yapan ruhsat sahibi meslek mensuplarının haksız koşullar altında yarışa sokulmaması gerektiğini ifade eden Arıkan , hükümetin 75 bin meslek grubunu temsil eden meslek örgütlerini tasarının hazırlık sürecine katmadığını aktardı. Yahya Arıkan , "Hazırlanan tasarı, yürürlükteki yasayla kıyaslandığında işleyişi ağırlaştırmakta, hantal yapıyı besleyecek hükümler getirmektedir" diye konuştu.

2008-04-05 NetHaber"

Muhasebe forumunda da eski türmob başkanı şuanda milletvekili olan meslektaşımız da yasanın görüşülmesi esnasında değişiklikler için mücade edeceklerini, değiştiremezlerse Anayasa Mahkemesine gideceklerini dile getirmiş..anlayacağınız ortalık kızışıyor, onlar kendi dertlerindeler şuan..bizi görürler mi ki? ::)

Puanmala 1. soru 40 2. soru 60 puandır. Bilgilerinizi rica ederiz. Gül SAKMAKÖğrenci İşleri Şefi TESMERDikmen Cad. No:562 Dikmen/Ankara 06460 444 60 60 (312) 475 53 00 (pbx) Fax: (312) 475 53 14 | [email protected]

tumoba bilgi edinme kanunundan yararlanarak gönderdiğim maile gelen cevap

Benim sorum şu

İstenilen Bilgi ve Belgeler : 30 Mart 2008 tarihinde düzenlenen 20081 DönemSMMM Maliyet Muhasebesi İle ilgili cevapların puanlaması nasıldır.Hangiyöntem ve usule göre puanlama yapılmaktadır.Cevaplardaki gidişat,formul,veya bilgi ölçülüp ona göre puanlama yapılmaktamıdır.Saygılar sunarGereğini arz ederim.

Sizece sorumun cevabı bumu tam olarak

Saçmalık

anlaşılan kimse e-mail atmıyor!!!!!

arkadaşlar mailler ne durumda ben birçok yere gönderdim cevap alan arkadaşlar olursa burada yayınlasınlar lütfen
birde mutlaka bulabildiğiniz ilgili kurumların mail adreslerinide burada yazın lütfen

evet arkadaşlar e-mailler ne durumda....

arkadaşlar meslek yasası ayın 9 unda meclise sunuluyor bence tam zamanı tbmm nin sitesine girin orada tüm milletvekillerinin mailleri ve odalarının telefonları mevcut sıradan hepsine mail atın bence tam zamanı.