personel maaş programı

Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyazzafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Arkadaşlar bugünkü sözel soruları gördükten sonra bende hasıl olan düşünce ki şu ki yarın ki maliyet sınavında ki soruların zorluk derecesi önceki dönemlerdeki gibi olacak,yani ortalama sorular gelecek diye düşünmekteyim...umarım yanılmam...mali tablolar sorularını görünce zaten az çok belli olur.

feratin ' Alıntı:
Evet Temel hukuk farklı sorulmuş ama keşke hep bu şekil çıksa SSk daha kolay ezberleniyor.Maliyetten bence sırada matematiksel dağıtım var evre çıkmaz diye düşünüyorum bunun yerine maliyet tablosu yada işçilik çıkar gibime geliyor.

artık bu saatten sonra ne çıkarsa çıksın ama adam gibi doğru düzgün soru çıksın,hani derler ya savaşı kaybedeceksek mertçe kaybedelim diye,tek istediğim bu benim.yarın ki sınav inşaallah komisyonun günah çıkarma soruları olur,yoksa halimiz harap arkadaşlar.

Arkadaşlar ;

Bende hukuk sınavına girdim bugün ve anladım ki hep geçmiş yıl sorularına odaklanıyoruz farklı bi soru geldi mi de şaşırıp kalıyoruz. Hukuk'tan bütün sorular Arif KOCAMAN'ın kitabından çıktı. Ama hep geçmiş yıl sorularına odaklanmış olduğum için 2 soruda şaşırıp kaldım.Anlaşılan bu sınavlarda başarılı olmak için çok çok çok daha çok çalışmak lazım.Biraz da şans tabi ............. Yarın da muhasebenden gireceğim herkese yarın ki sınavlarında başarılar dilerim.

sınavlar klasik ve çok kapsamlı olduğundan pek fazla şansı yok arkadaşların,böyle olması doğal bundan önceki senelerde hep böyle oldu,eski köye yeni adet çıkardılar,buda yeni moda,farklı olduklarını sanıyorlar,ama şunu anladım bu sınavlara hazırlanan insanları zerre kadar düşünmüyorlar,bu kadar insafsızlık olmaz yani...

ilk kez girdim sınava ve gördüm ki (çok şanslıyımdır) smmm yeterlilik sınavı tarihinin en ters köşe, en umulmadık soruları, en kıyı köşe bilgilerinden oluştuğu, cidden ilginç ama çok ilginç bir sınavdı. bazı arkadaşlar maliyetin kolay olacağı konusunda yorum yapmışlar. kesinlikle katılmıyorum. tüm derslerden kazık soruların olacağına adım gibi eminim. hele ki meslek hukuku mu ammaaaan deyip salladığımız dersten bile şu an kalabileceğimi düşünürsem, hatta finansal muhasebe bile zor olacak bence:((( ??? ??? ???

meslek hukukunu sallamışsan hata yaptın; ben de geçen dönem girdim ve ilk sınavımdı, bize ortalama dersi dediler girdik ama 50 le zor geçtim.yani geçen sınavdan sonra meslek hukuku nun ortalama dersi olmaktan çıktığını bilelim.vergi hukuku sorulara bakılırsa çok ama çok zormuş.ben ilk hakkımda 6 sını vermiştim ve tek merakım yarın maliyette bizleri nasıl bi sınavın beklediği.geçen sınavda sözel sorular genellikle kolaydı, özellikle vergi ve temel hukuk bayağı bi kolaydı.denetim ile meslek hukuku ise normaldi.bu sefer gerçekten temel hukuk ve denetim biraz iyi diğerleri çok kötüymüş.inş.sayısal dersler ii olur yoksa bu dönem çok yığılma olacak.arkadaşlar tahminlerinizi yazar mısınız, hangi sorular çıkabilir???

Kapdan geriye bak biraz yazdım,bu arada bilgilendirme toplantısında ercan beyazıtlı 4 işlem yapmayı bilen maliytten geçer demil,bakalım göreceğiz.

1.matematiksel dağıtım
2.standart maliyet

başka bir şey demiyorum...

saol arkadaşım tahminlerin için, peki standart maliyetten çıksın okey ama hangi standart maliyet.bunlar kalkıp da güg ün sapmalarını sormasınlar.3 lü sapma filan??? safha çıkar mı ve çıkarsa 2 safhalı olur mu? benim bugünkü tablodan sonra aklıma gelen, standart maliyet 3 lü sapma, safha maliyette 2 safhalı ve aklımıza gelmesi imkansız yeminli sınavlarına konu edinilebilecek sorular.özellikle zor sorular aklına gelen varsa yazsın, az çok bakalım bari

sevgili kapdan benim son hakkım olduğu için işi pek fazla şansa bırakmadım 3 lü sapmalarıda çalıştım 2 li safhalarıda,hatta nalanın kitabında safha ve siprai iç içe,yada safhave dağıtım iç içe onlara bile çalıştı ama çalışmakta yetmiyor bazen biliyorsun...2 aşamalı safha sorarlarsa soru biraz uzar sadece dikkat etmen gereken 2.safhada birim maliyeti hesaplarken 1.evreden gelen maliyet+1.evreden tamamlana maliyet/1.evreden devir eden mamül+2.evre dbym miktarını alararak birim maliyeti bulman ki bunu ağırlık lı ortalamaya göre yazıyorum ondan sonra toplam maliyetleride hesaplarken bu bulduğumuz birim maliyeti dönem sonu toplam maliyetlerinde2.evre dsym miktarı ile çarparak dsym maliyetlerini bulmak onun haricinde 2 safhalı olmasının çok fazla bir espiris yok,satandar maliyette y=ax+b formülünde a=birim değişken güg x=iş birmleri sayısı yani dis b ninde toplam sabit güg olduğunu bilerek bu denklemei oluşturmak ondan sonraki kısık formülleri ezberlemek gerekiyor
o formüllerde
bütçe sapması ,verim sapması ve kapasite sapması formülleri
onlarda ezber gerekiyor...
bütçe sapması=fiili güg- fiili iş hacmi için bütçlenmiş güg(y=ax+b)bu formül yani...
verim sapması=fiili iş hacmi için büt.güg-standart i hacömi için bü.güg
burda dikkat etme gerekn standart iş hacmi için büt.gügü bulurken burda a yı şöyle buluyoruz ...ürtim miktarı*birim dis sonra gerisi aynı

kapasite fakında ise =stan.iş.h.i.büt güg-ü.m.m.m.b.güg
burda dikkat etmen gereken üsteki üretim miktarı*birim standar dis in yanına bununla çarpılmak üzeire birde denklemden yani y=ax+b den tutarı yazıp çarpıyoruz.
bu şekilde anlatmam ne kadar anlamlı oldu bilmiyorum ama birazcık faydam olduysa ne mutlu bana...

işçiliklere ilgili dikkat etmen gerekn konular şunlar
brüt ücret=1.eses işilikler
2.boş zaman işçiliği
3.fazla çalışma
4.hafta tatili
5.yıllık izini kapsar

ikramiye varsa soruda bu brüt ücrete dahil edilmez.
oranlar: ssk işveren payı:%19,5
işçi payı=%14
işsizli işveren payı=%2
işsizlk işçi payı=%1
alo maliyede yazıyor en güncel oranlar bunlar,bazen soruda vermiyor senin bilmen gerekiyor bu oranları.
muhasebe kaydında 720 nolu hangi hesapları atarız
tabiki normal ücreti , fazla çalışma normal kısımı ve fazla çaışma primli kısımın özel bir siparişin yetiştirilmesi için istenen kısmını 720 y atıyoruz bunu haricindeki asla 720 ye atmayız

730 a ise
işveren payları
ikramiye
hafta sonu tatili
endirek işçilikler
utabaşı,
mühendis,gözetmen,yönetici işçiliklerini atarız
boş kapasite işçiliğinide atarız
fakat mutlaka yansıtırken 680 ne devrini yaparız
şöyleli
720
730
360
361
335
151
680
721
731

152
151 şeklinde....
birde brüt ücret ssk tavan ücretini geçiyorsa ssk tavan ücreti üzerinden işsizlik sigortasını ve diğer sigortları hesaplarız...

indirimler: ssk işçi payı ve işçi issizlik payı ndan oluşuyor özel gider indirimi kalktı
gelir vergisi matrahı: brüt ücretler- indirimler...
ilk önce yukarıda verdiğim gibi brüt ücreleri buluruz sonra indirimlerde düşere matraı bulurz.
sonra bu matrahı gelir vergisi oranıyla çarparız..
sonra bürt ücretle damga vergisini çarparız damga vergisini buluruz
sonra bürt ücretten ssk işçi payı,işsizlik payı,damga vergisi ve gelir bergisini çıkaarak net ücreti buluruz yani 335 i

361-ssk işveren,ssk işçi,işveren işsszilik,işçi işssiliktan oluşur
360-damga vergisi ve gelir vergisinden
bu 361 deki işveren paylarını 730 ada aynen yazarız bunu unutma...

yapsalar ne olacak ,yeterki net satış yapsınlar....

benim sınavlar da berbat geçti. özellikle vergiden girenlerin büyük kısmı mağdur sanırım. sınavlar sırasında gözetmenlerin "yarım saat doldu dileyenler çıkabilir arkadaşlar" dediğinde sınıfın yarısından çoğunun çıkmasından da anlaşılabiliyor. denetim ve temel hukuk çok zor değildi ama denetimdeki iki sorunun yorum gerektirmesi yine hocanın insafına kaldığımızı gösterir. sınavlar ters köşe değil arkadaşlar dip köşe >:( ama pek çoğumuzun aynı durumda olduğumuzu düşünerek moralleri bozmayalım..umalım ki son hakkı olanların sınavları iyi geçmiştir.

bu verigden sorularını gördüm ya diyebileceğim tek bir şey var,vergiden geçen her dersten çok rahat geçer arkadaşlar.

ya arkadaşlar bunlar artık ne yapacaklarını şaşırdılar.ya haddi 1 ci soruyu geçtim vergide(vergi ziyasi cezası sanki benim işim vergi dairesi ne güne duruyo) 3.soruyu cevaplandırmasınlar diye nasıl soracaklarını şaşırmışlar.valla o kadar ezber yaptım o kadar ezber yaptım nafile.bu moralle hukuka girdim bidiğim soruyu bile yapamadım sinir stresten moral bozukluğundan

bi dünya konu var sorulacak gidiyorlar yoklamayı soruyorlar.ne alakaysa anlamadım.hepimize geçmiş olsun ne diyim.yarın herkese başarılar inşallah maliyetten doğru düzgün akıllı bi soru gelir.artık belge vermemek için ne yapacaklarını şaşırdılar.desinlerki 2 sene belge vermiyoruz bizde ona göre hareket edelim.insanlar çalıştıklarına mı yansın verdikleri sınav paralarına mı yansın zaten iş durumundan dolayı bir sürü insan bir sürü fedakarlık yapıp ders çalışmaya çalışıyor.bizim işimiz zaten ders çalışmaya kanun okumaya müsait değil.biraz insaf diyorum başka bişey demiyorum.

arkadaşlar eğer yarın sayısalları kolay sorarlarsa bilinki bu dönem geçen dönem sordukları sayısal soruların acısını sözellerden çıkardılar olacak,bununbaşka bir açıklaması olamaz,geçen sınavdada mali tablolar ve maliyetten çıkan aradakşların bende dahil nevri dönmüş,nutku tutulmuştu ve hatta maliyet soruları bayağı bir uzun süre tartışılıp durmuştu,allah sabır versin demekten baka diyecek bşr söz bulamıyorum ama sabır taşı olsa çatlar insan...
gerçekten vergi çok zormuş...

bütün arkadaşlar sıkıntıyı o kadar güzel dile getirmişlerki.ben yazık o kadar emeklerimize diyorumda başka birşey diyemiyorum.ya 1 aydır gecemi gündüzüme kattım.1 hafta izne ayrıldım deli gibi yataktan kalktım dersin başına gece yarılarına kadar ders çalış.böyle bir haksızlık yok ya nasıl vergi sorularıydı öyle nasıl hazırlamışlar nasıl bulmuşlar o soruları anlıyamıyorum yeminederim,sınavda kağıtlar dağıtıldı ve en az bir 10 dk.kimse kalem oynatamadı herkes o kadar çaresiz o kadar naçardıki gerçekte son hakkı olan arkadaşlarımız adına çok ama çok üzgünüm.3. girişim.ve artık tehlikeli döneme girmiş bulunmaktayım.allah hepimizin yardımcısı olsun ve hocalarımızada insaf versin.bizim insan olduğumuzu unutuyorlar herhalde ezberle kanun kanun madde madde .tek temmenim yarın maliyet ten desindende böyle dumura uğrarsak tam bir yıkım olur...

evet arkadaşlar bugünkü finansal anlizsınavındaki fiyaskoyu nasıl buldunuz.Hazretler 3 ayda 6 soru hazırlamışlar ama nedense ikisini yapabilme için bilgi vermek akıllarına gelmemiş.ondan sonrada 2 soruyu iptal ediyolar.Peki sınavın ortasında yarım saat bekleyipta sorular ital edildikten sonra ek sğre vermeden normal zamanda sınavı bitireceklrini söylemelerine ne diyeceksiniz.Ben söyleyecek laf bulamıyorum ya aslında bulduğum şeyler var ama terbiyem ve forum kuralları sanırım elvermiyor buna

maliyetten girmedim arkadaşım ya benim sadece vergi ve analiz kalmıştı ikisine girdim ama sorular ve sınav ortada