Ynt: Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...
sevgili kapdan benim son hakkım olduğu için işi pek fazla şansa bırakmadım 3 lü sapmalarıda çalıştım 2 li safhalarıda,hatta nalanın kitabında safha ve siprai iç içe,yada safhave dağıtım iç içe onlara bile çalıştı ama çalışmakta yetmiyor bazen biliyorsun...2 aşamalı safha sorarlarsa soru biraz uzar sadece dikkat etmen gereken 2.safhada birim maliyeti hesaplarken 1.evreden gelen maliyet+1.evreden tamamlana maliyet/1.evreden devir eden mamül+2.evre dbym miktarını alararak birim maliyeti bulman ki bunu ağırlık lı ortalamaya göre yazıyorum ondan sonra toplam maliyetleride hesaplarken bu bulduğumuz birim maliyeti dönem sonu toplam maliyetlerinde2.evre dsym miktarı ile çarparak dsym maliyetlerini bulmak onun haricinde 2 safhalı olmasının çok fazla bir espiris yok,satandar maliyette y=ax+b formülünde a=birim değişken güg x=iş birmleri sayısı yani dis b ninde toplam sabit güg olduğunu bilerek bu denklemei oluşturmak ondan sonraki kısık formülleri ezberlemek gerekiyor
o formüllerde
bütçe sapması ,verim sapması ve kapasite sapması formülleri
onlarda ezber gerekiyor...
bütçe sapması=fiili güg- fiili iş hacmi için bütçlenmiş güg(y=ax+b)bu formül yani...
verim sapması=fiili iş hacmi için büt.güg-standart i hacömi için bü.güg
burda dikkat etme gerekn standart iş hacmi için büt.gügü bulurken burda a yı şöyle buluyoruz ...ürtim miktarı*birim dis sonra gerisi aynı
kapasite fakında ise =stan.iş.h.i.büt güg-ü.m.m.m.b.güg
burda dikkat etmen gereken üsteki üretim miktarı*birim standar dis in yanına bununla çarpılmak üzeire birde denklemden yani y=ax+b den tutarı yazıp çarpıyoruz.
bu şekilde anlatmam ne kadar anlamlı oldu bilmiyorum ama birazcık faydam olduysa ne mutlu bana...
işçiliklere ilgili dikkat etmen gerekn konular şunlar
brüt ücret=1.eses işilikler
2.boş zaman işçiliği
3.fazla çalışma
4.hafta tatili
5.yıllık izini kapsar
ikramiye varsa soruda bu brüt ücrete dahil edilmez.
oranlar: ssk işveren payı:%19,5
işçi payı=%14
işsizli işveren payı=%2
işsizlk işçi payı=%1
alo maliyede yazıyor en güncel oranlar bunlar,bazen soruda vermiyor senin bilmen gerekiyor bu oranları.
muhasebe kaydında 720 nolu hangi hesapları atarız
tabiki normal ücreti , fazla çalışma normal kısımı ve fazla çaışma primli kısımın özel bir siparişin yetiştirilmesi için istenen kısmını 720 y atıyoruz bunu haricindeki asla 720 ye atmayız
730 a ise
işveren payları
ikramiye
hafta sonu tatili
endirek işçilikler
utabaşı,
mühendis,gözetmen,yönetici işçiliklerini atarız
boş kapasite işçiliğinide atarız
fakat mutlaka yansıtırken 680 ne devrini yaparız
şöyleli
720
730
360
361
335
151
680
721
731
152
151 şeklinde....
birde brüt ücret ssk tavan ücretini geçiyorsa ssk tavan ücreti üzerinden işsizlik sigortasını ve diğer sigortları hesaplarız...
indirimler: ssk işçi payı ve işçi issizlik payı ndan oluşuyor özel gider indirimi kalktı
gelir vergisi matrahı: brüt ücretler- indirimler...
ilk önce yukarıda verdiğim gibi brüt ücreleri buluruz sonra indirimlerde düşere matraı bulurz.
sonra bu matrahı gelir vergisi oranıyla çarparız..
sonra bürt ücretle damga vergisini çarparız damga vergisini buluruz
sonra bürt ücretten ssk işçi payı,işsizlik payı,damga vergisi ve gelir bergisini çıkaarak net ücreti buluruz yani 335 i
361-ssk işveren,ssk işçi,işveren işsszilik,işçi işssiliktan oluşur
360-damga vergisi ve gelir vergisinden
bu 361 deki işveren paylarını 730 ada aynen yazarız bunu unutma...