personel maaş programı

Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyazzafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

RESPOL ' Alıntı:
arkadaşlar maliyet 1.sorusunu
smm tablosu doğru
gelir tablosu satış iadelerinde 30000 yerine 20000 ytl yazdım
dolayısıyla brüt kar 260000 yt çıkardım
yanlış olduğu kanaatindeyim.
acaba ne kadar not kırarlar
nasıl değerlendirirler
çok moralim bozuldu
LÜTFEN FİKRİ OLAN VARSA YANITLASIN

bu soruya yanıt vermek zor gerçekten.belki de bu yeterlilik sınavına ilişkin sır olan ve sır kalacak olan tek şey, soruların değerlendirilmesi.değerlendirmeyi yapacak hocanın o anki psikolojisi ve bakış açısı önemli.senin heyecandan böle bi hata yaptığını da düşünebilir, ya da satışlardan iadeler tutarını hesaplarken, malın maliyetini dikkate almak gibi bi hata yaptığını da.ama 30 gibi bi puan alırsın gibi.2 soru da bişiler yaptıysan, tamamlayabilir 50 ye

YETER-lilik ' Alıntı:
slm arkadaşlar. umarım herkes emeğinin karşılığını alır. benim sorum maliyet muhasebesindeki puan verme sistemi ile ilgili. İki sorunun çözümünü de bilmeme rağmen ikisinde de yanlış sonuçlar buldum. 1.soruda iadeyi SMM maliyetine ekledim, 2.soruda ise bütün denklemleri kurup tabloyu oluşturmama rağmen, yardımci GY'lerin birbirinden yaralanma yüzdelerini yanlış hesapladım. sonuçlar da çok büyük farklı olmamakla birlikte yanlış çıktı doğal olarak. Kısacası, maliyette soruların çözüm şekline puan veriliyor mu yoksa direk sonuca göre mi değerlendiriliyor bilen var mı? daha önce sınava girip bu şekilde geçen arkadaşlar olmuş mudur?
valla arkadaşım ben geçen sınavda 2.soruda birim maliyete bulmaya kadar hepsini doğru şekilde hesapladım tablo oluşturdum miktar hareketi eşdeğer ürün dağılımı hepsi doğru dağıtımda yanlış anlmıştım .1.soruda bişeyler yaptım ama 15 zor vermişler.burdan artık ne çıkarırsan.dileğim vermelerinden yana.çünkü bende seninle aynı hatayı yapmışım.

CEVAP 2

ben 4 kez girdim maliyetten bu son hakkımdı,dağıtımda gidiş yolun çok önemli nasıl başlamışın,nasıl bitimişin önemli...
mesela dağıtım oranlarını bularak başlamışssan,sonra denklemleri kurmuşssan,ve en sonunda çıkan değerleri oranlarla çarparal tabloda yerine koymuşssan ama denklemden dolayı bir kaç udak hatan oldu diye sonucu tam çıkaramadıysan 20-25 puan alırsın...

ama birinci soruda pek fazla bir şey bekleme diyebilirim..düz bir soruydu çünkü..
geçen sınavda ben teorik kapasiteye göre çözdüm tek hatam 5.000/8000 yerine 5.000/10.000 almak oldu ama netice alamadım....
10 almdım sınavdan,ne desem boş arkadaşım,birazda hocanın insafı ben kağıdımı tek dersim ve son hakkım olduğunu yazdım,ilk defa bir soruyu tam ve diğer soruyu yarım yaptım geçeceğimi ümit ediyorum bir aksilik olmazsa...

o zaman geçmiş olsun diyosun yani. :-[

YETER-lilik ' Alıntı:
o zaman geçmiş olsun diyosun yani. :-[

hiç bir şey diyemiyorum akadaşım,umarım geçersiniz.ama başıma gelenleri söylüyorum sadece...
ondan önceki sınavda 3 sınav önce fifo sorusu vardı onuda tam yaptığımı sanıyordum 30 aldım.
odan önceki sınacda yine smm tablosu vardı ordada bir şey yaptım zannediyordum 35 aldım bilemiyorum ne olur.

anladım hocam, teşekkürler. Umarım sen de olayı bitirmişsindir. Darısı başımıza diyelim..

y=25000+0,10b+0,10e
b=36000+0,10y+0,10e
e=90000+0,20b

y=25000+0,10b+(0,10(90000+0,20+b))
b=36000+0,10y+(0,10(90000+0,20+b))

burdan b=50000 y=40000 e=100000 çıkar. (rakamlarda kuruş oynamaz. isterseniz deneyin)
tabloda dağıtım % lerine göre yerleştirirseniz ana hesaplarda sorunun başında verilen 1250000 nin tuttugunu görürsünüz.

kadiriko bu sınavda aynı şeyleri yaptık ve sınav sonuçları açıklanmadan önce aramalara başladıkları zaman, seni ararlarsa ben de geçtim diyeceğim, beni ararlarsa sen de geçmiş olacaksın.inş.bitiririz bu işi, özellikle senin hakkın son, inş geçersin.bu arada ben de kağıdın sonuna yazdım.tek dersim dedim ve heyecandan ve zaman yetersizliğinden denklemde hata yaptım dedim.ama çok emek verdim ve matematiksel dağıtımı çok ii biliyorum dedim.inş.ters bi reaksiyon olmaz:)

Arkadaşlar kimsenin moralini bozmak istemem ama gidiş yoluna puan vermiyolar istedikleri belli rakamlar var onu görürlerse ve sonuç tam doğruysa geçiyosunuz. kasım sınavında 2 sorumda gidiş yolu olarak doğru olduğu halde 10 aldım sanırım sonuçlara bakıp cevabı toptan silmişler. sadece adını yazana zaten 5 veriyolarmış. bide matemetiksel dağıtımda enerji dağıtılıcakmı yoksa herhangi bir işlem yapılmıcakmıydı onun hakkında kesin bir fikri olan herhangi bir kaynaktan bakan varmı?

gülen yavuz kesinlikle dağıtılacaktı, kamil büyükimirza nın kitabında 224 üncü sayfaya bir göz at...
ben 3 dönem önce girdiğimde smm tablosu sorusnun cevabını yanlış buldum ama 35 aldım...bence bu okuyan hocaya göe değişiyor biraz.bu kadar olumsuz düşünme derim.finansaldan sonucu tutturamayn kar-yerine zarar çıkaranlar bile geçiyor,senin mantığınla bu arkadaşlarında kalması lazım ....
Artık bundan sonra sancılı bekleyis süreci başladı arkadaşlar...
Geçermi şimdi 2 ay:(

adını yazana 5 puan verdiklerine eminsin di mi.bari 45 puan hesabı yapalım.belki de (brz iyimser bi yaklaşım olacak ama) sınavı geçebilecek puanı haketmediğini düşündükleri kağıdı okurken, oldukça sonuç odaklı oluolar.çünkü şunu gördüm ki, yani kağıtları okurken oldukça pozitif yaklaşıolar.çünkü 50 le geçen o kadar çok kişi oluyor ki, yani hiçbiri mi 45 deil.bu yüzden ilk soruda gerçekten eminsek ve ilk sorunun da 2 şıklı olduğunu düşünürsek, dağıtımla ilgili sorularda da gidişata önem verdiklerini dikkate alırsak 50 yi rahat almamız lazım

KAPDAN ' Alıntı:
adını yazana 5 puan verdiklerine eminsin di mi.bari 45 puan hesabı yapalım.belki de (brz iyimser bi yaklaşım olacak ama) sınavı geçebilecek puanı haketmediğini düşündükleri kağıdı okurken, oldukça sonuç odaklı oluolar.çünkü şunu gördüm ki, yani kağıtları okurken oldukça pozitif yaklaşıolar.çünkü 50 le geçen o kadar çok kişi oluyor ki, yani hiçbiri mi 45 deil.bu yüzden ilk soruda gerçekten eminsek ve ilk sorunun da 2 şıklı olduğunu düşünürsek, dağıtımla ilgili sorularda da gidişata önem verdiklerini dikkate alırsak 50 yi rahat almamız lazım
evet kapdan senin gibi düşünüpte kalan hiç olmadı bu forumda bu zamana kadar aynı tartışmalar geçen sınavda burda tartışıldı teorik -pratikte sorunun çözümü 1 dakika sürüyordu ama yapan 50 alıp paşalar gibi geçti...inşaallah bizde geçeceğiz.

smmm_adayi ' Alıntı:
aokten ' Alıntı:
Soru - 1

Z Kollektif Şirketinin hesap ve işlemlerinin 2008 yılı içinde incelenmesinde, 31 Aralık 2006 tarihli ve 17.700 YTL tutarındaki (KDV Dahil) satış faturasının kanuni defterlere kaydedilmediği tespit edilmiştir. Şirketin 2006 yılı gelir tablosuna göre 3.700 YTL tutarında zararı bulunduğu, 31.12.2006 tarihli bilançosunda yer alan Ödenecek Vergi ve Fonlar hesabı içindeki KDV tutarının ise 14.000 YTL olduğu görülmüştür. Şirketin iki ortağı bulunmakta olup, bunlardan Bay (A) % 60, Bay (B) ise % 40 ortaklık payına sahiptir.

Söz konusu tespit çerçevesinde, ilgili gerçek ve tüzel kişiler adına tarh edilmesi gereken vergiler ve uygulanması gereken cezaları hesaplayarak aşağıdaki tabloyu dolduruz.

TARHİYAT / CEZA VERGİ CEZA
MUHATABI Türü Tutarı (YTL) Türü Tutarı (YTL)

Not: a-Tablo cevap kağıdı üzerine çizilip doldurulacaktır.
b-Geçici vergi ve cezası ile usulsüzlük cezaları dikkate alınmayacaktır.
c- Hesaplamalarda kullanılabilecek oranlar şunlardır.
- Gelir Vergisi için % 15,
- Kurumlar Vergisi için % 20,
- KDV için % 18.

cevabını, tam olarak öğrenen arkadaş ve müstakbel SMMM adayları yazabilirlermi?

Ben sınavda yapamadım ama gece kabuslarıma girdi, ve sanırım şöyle olması gerekiyordu cevabın;

TARHİYAT vERGİ-TUTARI CEZA-TUTARI
Z Kollektif KDV - 2700 YTL Vergi Ziyaı - 2700 YTL
Bay A Gelir Vergisi-1017 YTL Vergi Ziyaı - 1017 YTL
Bay B Gelir Vergisi-678 YTL Vergi Ziyaı - 678 YTL

Nasıl düşündüğüme gelecek olursak;
Satıştan 2700 YTL KDV ve bir katı tutarındaki vergi ziyaı cezası
Aynı satıştan 15000 YTL gelir (yurt içi satışlar) - 3700 zararı çıkarıp

11300 üzerinden gelir vergisi hesaplayıp, ortaklara hisseleri nispetinde dağıtmak ve bir katı da vergi ziyaı cezası.

Tabi doğru mu bilmiyorum, dediğim gibi gecenin bir yarısı düşünürken aklıma geldi, bilen arkadaşlar yorumlarsa sevinirim.
Tabi sınavda bu kadar bile yapamadım, o kadar da çok çalışmıştım ki, soruları görünce yumruk yemiş gibi oldum, Temmuza kaldı, ama tabi böyle giderse sanırım hiç geçemem :(

şöyle bi durum var gelir den zarar çıkarmı ???zarar kar varsa ondan çıkarılır

bir de şöyle bişey yok mu arkadaşlar? maliyetten gidişat yoluna puan vermiyorlarsa 35-40 alan nasıl alıyor? bu mantığa göre kağıdı okuyan zat'ı muhteremin insafına kaldık diyebilir miyiz?

bir sorun tamsa gerisini düşünme arkadaşım...gidişata kesinlikle puan veriyorlar.o zaman ben 10 almazdım:)0 alırdım...geçen sınav 2 sorudada tam sonuç çıkaramadım.
ondan önceki sınavdada çıkaramadım 30 aldım
ondan önceki sınavadad çıkaramadım 35 aldım...
o zaman buna mantıklı bir açıklama beklerim,gidişata puan verilmiyor diyorsanız.

Tablolardan giren kimse yokmu....

Neler yaptınız

Kolay soralım derken saçmalıyorlar

analiz tam bir fiyaskoydu ya. ben veriyi eksik verip alacak devir hızı istemelerini tuzak olarak algıladım. paranoyak yaptılar bizi artık. bu verilerle alacak devir hızı hesaplanamaz yazdım :) verdikleri bilançonun tutmaması da apayrı bir fiyaskoydu. eğer kağıtları soruyu hazırlayan arkadaş okuyacaksa bir tahmin yürütmek çok zor :)

Arkadaşlar benim ilk girişim sadece eski sorulara çalıştım ve en kolayı maliyetti.Bence tekrar giren arkadaşlar zor bekledikleri için soruları büyütüyorlar.1. soruda iade kayıtları yapılınca malın malliyeti hesaplara geri girerken satışlarda bir azaltma yapmadan satışlardan iade olarak katdediliyor vede satış fiyatından kaydediliyor.Satışlar 780.000 iade düşünce 750.000 kalıyor satışların maliyetide 500.000 brüt kar 250.000 kalıyo...eminim
2.sorudada 3 bilinmeyenli ama kolay bi denklemdi....
finansal tablolarda 2 sayfa dolduran arkadaşlara hayret ettim bende yorum yapacak ne vardıki o kadar...
f.muhasebede 2. soruda iskonto kaydını nasıl yaptınız? 7.sorudaki sigorta firmasına düzenlenen senet borç senedimiydi?yoksa diğer çeşitli borçlaramı kaydettiniz? birde 9.sorudaki çöpe atılacak kaydı nasıl yaptınız? vede arkadaşlar sonuç nasıldı zarar bulan varmı?

hatek ' Alıntı:
f.muhasebede 2. soruda iskonto kaydını nasıl yaptınız? 7.sorudaki sigorta firmasına düzenlenen senet borç senedimiydi?yoksa diğer çeşitli borçlaramı kaydettiniz? birde 9.sorudaki çöpe atılacak kaydı nasıl yaptınız? vede arkadaşlar sonuç nasıldı zarar bulan varmı?

İskonto kaydı İslam Çankaya kitabından esinti ile ;

321(B) 11.100
100(A) 10.656
153(A) 370
391(A) 74

Olarak yaptım.Doğru olduğunu düşünüyorum. Ama yüzde yüz eminim diyemiyceğim.

7. Soruda borç senedi yaptım. Sonuçta senet verilmiş. Ve diğer borç senetleri diye bir hesap yok.

9. Soruda

136 (B) 1.500
689 (B) 250
153 (A) 1.750

yaptım.Doğru olduğunu düüşünmekle birlikte yine yüzde yüz emin değilim.

Dönem Zararını 2.265 Buldum. Bilançoyu tutturamadım :( .

Zarar olduğu kesin ama. Genelde sizler ne buldunuz. Sınavdan sonra herkes 2.000 ila 3.000 arası rakamlar telafuz ediyorlardı.

Sonuçlar ne zaman açıklanır bileniniz var mı? 2 Ay diyorlar doğrumu ? 2 ay çok uzun bir süre :(

Finansal tablolardan 2 sayfa verdim ama sayfanın bir tanesi bilançonun karşılaştırmalı tablolar analiz sonuçlarıydı.1.3.sorularda değişimleri yorumlayın diyor.Dönen varlıklar-KVYKaynaklar ve 4.sorudaki Özkaynaklar kalemlerinin hepsindeki değişimleri yorumlayın diyır.Bu değişimleri yorumlayabilmek için bilançonun tamamının karşılaştırmalı analizleri mutlak ve % olarak yapılmalıydı bence.fakat sınavdan sonra konuştuğum arkadaşlar bilançonun tamamını analiz etmemişler.Bu konuda yanılıyormuyum ne dersiniz.Ben bilançoyu aynen cevap kağıdına geçirip karşılaştırmalı analiz sonuçlarını çıkarttım.