Ynt: Mart 2009 SMMM Bilgilendirme Toplantısı
Ankara SMMM Odasında sınav hakkında söylenenler şunlar;
1- Meslek Hukuku : Bu dersle ilgili hiçbir şey söylenmedi. Yukarıdaki Ercan hocanın söylediklerine mutlaka bakın.
2- Temel Hukuk : Bu dersle ilgili hiçbir şey söylenmedi. Yukarıdaki Ercan hocanın söylediklerine mutlaka bakın.
3- Finansal Muhasebe : Herkes ne yapıp yapmayacağını az çok biliyordur herhalde. Bilmeyenler yine yukarıda yazılanları ve önceki sınavda söylediklerime bir baksınlar lütfen.
4- Analiz (Bilgi Veren: Orhan Hoca)
Orhan hoca soruların geçtiğimiz sınav tarzında olacağını söyledi. Yani yine oran analizi yapacaksınız. Bütün oranları ezberlemeniz gerekiyor. Ayrıca tanım olarak; finansal tabloların sunuluşu, kavramsal çerçeve ve muhasebe standartlarına da bakılmasını söyledi. Ayrıca tanımların kitabi bir dille yapılmasının faydalı olacağını söyledi.
5- Denetim (Bilgi Veren: Eymen GÜREL)
-Ömer Duman'ın kitabından 189.sayfadaki, denetçi bir hesabı incelerken nelere dikkat eder konusu
- Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri
- Genel Kabul Görmüş Denetim Standarları
- Görüş türleri, standart bir rapor nedir, standart rapordan ayrılmayı gerektiren haller
- Bilanço sonrası olaylar (Şarta bağlı olaylar)
- Önemlilik düzeyleri (Yorum)
- Bağımsızlığı ortadan kaldıran durumlar (Spk tebliğinden de bakınız)
- İç kontrol sistemi ve etkinlik testleri
6- Maliye Muhasebesi (Bilgi Veren: Kadir GÜRDAL)
- Kademeli ve matematiksel dağıtımdan
- Sipariş ve Evre (Safha) Maliyet
- Satışların maliyeti tablosu
- Ortak Ürün (Net satış hasılatı yöntemi)
- Standart maliyet
Ben kendi fikrimi söyleyim; bana göre ortak ürün, standart maliyet veya evre maliyetten mutlaka bir soru gelecektir.
7- Vergi Hukuku (Bilgi Veren : Mustafa DÜNDAR)
- 2 adet hesaplama sorusu gelecektir dedi. Vergi yada ceza hesaplattırırmış.
- VUK: Süreler, tarhiyat, düzeltme, değerleme konularına bakılmasını söyledi
- Ceza kesilmesini gerektiren haller
- 6183 sayılı kanun: Teminat isteme, neler teminat gösterilebilir ve yurt dışı çıkış yasağı
- Vergi güvenlik müesseseleri
- Transfer fiyatlandırılması, örtülü sermaye ve şartları
- Kurumlar vergisi kanunu: Madde 15 ve madde 30'un değişen hali (Tevkifat ve mahsup)
- İş ortaklığı ve iş ortaklığının vergilendirme rejimi (Yasa ile birlikte mutlaka tebliğe de bakılmasını özellikle söyledi. Vergilendirme rejimi tebliğde geçiyormuş)
- Menkul kıymet yatırım ortaklıkları
- Şahıs şirketlerinde kar payı dağıtımı
Vergiden benim tahminlerim ise şöyle;
1- Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı
2- Gelir vergisi "toplama" ile ilgili işlem soruları. (İşyeri kira geliri, konut kira geliri ve ücret gelirlerinin toplanması)
3- Güncel sorular da gelebileceğini düşünerek, "bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması" konusuna da bakmak da fayda vardır.
4- 6183 sayılı kanunun değişen şekli. (Kaçakçılık suçları, yurtdışı çıkış yasağı vs.)