Ynt: Mart 2009 SMMM Bilgilendirme Toplantısı
FERCEY ' Alıntı:
günaydın arkadaşlar denetimde ömer duman ın kitabında 189.sayfada ne var. kitabı olan arkadaşlar kısaca yazabilir mi
I-Denetim programının hazırlanma esasları
Bir programla ilgili denetim programı hazırlanırken,öncelikle denetim testleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.Dntim testleri ise:
1- İlgili hesaplarda iç kontrol
2-İlgili hsaplarda uygunluk denetimi
3-İlgili hesaplarda maddi doğruluk testleri
olmak üzere üç bölümde sınıflandırrılır.
A- İlgili hesaplarda iç kontrol
İç kontrol sisteminin genel ve özel amaçlarında belirtilen amaçlara uygun işlem yapılıpyapılmadığının denetimidir.
İç lontrol sisteminin genel amaçları aşağıdaki gibidir.
-İşlemler yönetimin devrettiği geenel ve özel yetkilere uygun olarak yürütülmelidir.
-İşlemler genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak ve hesap verme yükümlülüğün yerine getirecek şekilde kaydedilmeliir.
-Varlıklara ve belgelere erişim yetkili personelle sınırlandırılmalıdır.
-Mevcut varlıklar belirli sorumluluk kayıtlaryla karşılaştırılmalı ve herhangi bir fark belirlendiğinde farkın öelliğine göregerekli soruşturma yapılmalıdır.
Denetim programı yapılacak hesapların muhasebenin çift taraflı kayıt ilkesi gereği genellikle iki yönü vardır. tahsilat ödeme, alış-satış, gelir gider gibi. İşte hesaplar veya hesap grupları ile ilgili denetim programı hazırlanırken her hesabın ve işlemin çift tarafının olduğu göz önüne alınmalıdır.
Örnek; nakitt thsilatı ile ilgili iç kontrol
B-İlgili hesaplarda uygunluk denetimi
C İlgili hesaplarda maddi doğruluk testeri
B ve c nin açıklamaları bulabileceğin için yazmıyorum, çünkü çok uzun. Umarım işine yaramıştır.