Mart 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Mart 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

arkadaşlar ben bugün ankara ya gidiyorum.ankara toplantısı ayın kaçında olur.bilgisi olan varsa benimle paylaşırsa memnun olurum.

sınavdan 2-3 gün önce yapılıyor haftaya salı yada çarşamba günü yapılır toplantı tarihi belli değil daha

istanbulda çarşamba perşembe toplantı varmış

denetimden imtihana girecek arkadaşlar,

kasımda ilk hakkımda 40 almıştım. daha önde ersin güredinin kitabını iki kere okumuştum. imtihandan önce ömer dumanın kitabınıda iki kere okudum neticede şunu anladım;

eğer denetim işinin tekniğini ve felsefesini öğrenmek istiyorsanız ersin güredini okuyun.

denetim hakkında genel kültür düzeyinde bilgi sahibi olmak istiyorsanız ömer dumanı okuyun

imtihanı kazanmak istiyorsanız SeriX_No22 tebliği okuyun.

bekir bey burada bir kaç gün önce söylediği için tebliği print ettim. 190 sayfa. 140 dan sonrası önemli değil. örnekler var. 143 144 de indexi var. karşılığı olan uluslar arası standart nolarıyla birlikte.

bu tebliğle gerek eski imtihan soruları gerekse ömer dumanın kitabı arasında dağlar kadar fark var. jargonu bile değişik. mesela genel kabul görmüş ne denetim ne muhasebe ilkesi ifadesi tebliğde geçmiyor. son yıllardaki imtihan sorularıda gösteriyorki artık ağırlıklı sorular tebliğe yöneliyor.

70 sayfasını okuyup, kalanını göz geçirmiş birisi olarak bende oluşan kanaat bu

hepinize başarılar dilerim

ya bu bilgilendirme toplantıları niye izmirde olmuyor.. oluyorda benim mi haberim yok... izmirde bilgilendirme toplantısı olduğunu şuana kadar hiç duymadım...

temenni ' Alıntı:
denetimden imtihana girecek arkadaşlar,

kasımda ilk hakkımda 40 almıştım. daha önde ersin güredinin kitabını iki kere okumuştum. imtihandan önce ömer dumanın kitabınıda iki kere okudum neticede şunu anladım;

eğer denetim işinin tekniğini ve felsefesini öğrenmek istiyorsanız ersin güredini okuyun.

denetim hakkında genel kültür düzeyinde bilgi sahibi olmak istiyorsanız ömer dumanı okuyun

imtihanı kazanmak istiyorsanız SeriX_No22 tebliği okuyun.

bekir bey burada bir kaç gün önce söylediği için tebliği print ettim. 190 sayfa. 140 dan sonrası önemli değil. örnekler var. 143 144 de indexi var. karşılığı olan uluslar arası standart nolarıyla birlikte.

bu tebliğle gerek eski imtihan soruları gerekse ömer dumanın kitabı arasında dağlar kadar fark var. jargonu bile değişik. mesela genel kabul görmüş ne denetim ne muhasebe ilkesi ifadesi tebliğde geçmiyor. son yıllardaki imtihan sorularıda gösteriyorki artık ağırlıklı sorular tebliğe yöneliyor.

70 sayfasını okuyup, kalanını göz geçirmiş birisi olarak bende oluşan kanaat bu

hepinize başarılar dilerim

Arkadaşlar benim burada bir eleştirim olacak. Mali Müşavirlik yeterlilik sınavına hazırlanan bazı arkadaşların SPK 22 nolu tebliğden ve bu tebliğden soru geldiğinden bi haber olması beni gerçekten çok şaşırttı. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok arkadaşlar. SPK 22 nolu tebliğ yanlış hatırlamıyorsam 2006 yılında yayımlandı. Ondan önce de SPK 16 nolu tebliğ yürürlükte idi ve 2005 ve 2006 denetim sınavında bu tebliğden sorular geliyordu. Ayrıca temenni arkadaşıma sonuna kadar katılıyorum. Eğer gerçekten denetimin özünü ve mantığını anlamak istiyorsanız mutlaka ama mutlaka Ersin Güredin hocanın kitabını en azından okumanız gerekli. Daha önceki yazılarıma bakarsanız ısrarla Ersin Güredin hocanın kitabını tavsiye ettiğimi göreceksiniz. Ama malesef bizler herşeyi sınava yönelik düşündüğümüz için, acaba hangi kitaptan direk soru gelir diye araştırıyoruz. Konunun özünü anlamak hiçbirimizin umrunda değil. Bu diğer dersler içinde geçerli. Arkadaşlar eğer bizler Mali Müşavir olacaksak bu dersleri bu konuları çok iyi özümsememiz ve anlamamız gerekiyor. Yarın inşallah hepimiz ekmeğimizi bu meslekten kazanıcaz. Ve ekmeğimizi kazandığımız bu işide hakkını vererek yapabilmemiz için bu dersleri ve bu konuları çok iyi özümsemiş ve aynı zamanda çok iyi uygulayabiliyor olmamız gerekli. Herşey sadece bu sınavları vermek değil. Önemli olan bu sınavları hakkıyla verebilmek.

Amacım kimseyi kırmak ve üzmek değildir. Sadece olaylara farklı bir bakış açısı getirmektir.

hazerfan söylediklerinde sonuna kadar haklısın.fakat sürekli değişen mevzuatlarla boğuşmak,iş geliştirmek,üretimde bulunmak ve herşeyi herşeyi bilmek ve hayatımızı idame ettirmek zorunda olan insanlar olarak her konuda uzmanlaşma imkanı olmuyor.bizim girdiğimiz sınavların hepsi ayrı ayrı kategorilerde uzmanlık isteyen alanlar.yani biz herşeyi bilmek durumunda olan bir meslek alanının içindeyiz.her konuda uzman olmak her konunun derinine inmek ve uzmanı olmak fizik olarak mümkün değil.bir yerlerde tıkanıyor.bende itiraf ediyorum.hangi derste hangi kaynak yararlı olur.sorular nerden daha çok gelir.bunlara bakıyorum.bakmak zorundayım.avukatlar her davayı almazlar.kimi aile davasına,kimi ceza davasına...vs.girerler.yani bir hukuk dalında uygulayıcı kendine bir alan seçebiliyor.donanımını ona göre yapıyor. oalanda uzmanlaşıyor.biz adımız s.m.m.m. ama gerisi dallı budaklı olan bir meslek grubuyuz.başarılar herkese.

ÜZER ' Alıntı:
hazerfan söylediklerinde sonuna kadar haklısın.fakat sürekli değişen mevzuatlarla boğuşmak,iş geliştirmek,üretimde bulunmak ve herşeyi herşeyi bilmek ve hayatımızı idame ettirmek zorunda olan insanlar olarak her konuda uzmanlaşma imkanı olmuyor.bizim girdiğimiz sınavların hepsi ayrı ayrı kategorilerde uzmanlık isteyen alanlar.yani biz herşeyi bilmek durumunda olan bir meslek alanının içindeyiz.her konuda uzman olmak her konunun derinine inmek ve uzmanı olmak fizik olarak mümkün değil.bir yerlerde tıkanıyor.bende itiraf ediyorum.hangi derste hangi kaynak yararlı olur.sorular nerden daha çok gelir.bunlara bakıyorum.bakmak zorundayım.avukatlar her davayı almazlar.kimi aile davasına,kimi ceza davasına...vs.girerler.yani bir hukuk dalında uygulayıcı kendine bir alan seçebiliyor.donanımını ona göre yapıyor. oalanda uzmanlaşıyor.biz adımız s.m.m.m. ama gerisi dallı budaklı olan bir meslek grubuyuz.başarılar herkese.

Evet haklısın her konuda uzman olmamız imkansız. Fakat ben burada her konuda uzman olmaktan değil en azından yaptığmız işin hakkını verebilmekten bahsediyorum. Zira siz yarın birgün büro açtığınız zaman mükellefinizin karşısında ''valla ben mali müşavirim ama bu benim uzmanlık alanım değil'' diyemezsiniz. Dediğiniz anda kaybedersiniz. Kendimizi sürekli geliştirmek, eğitmek, bol bol okumak, ve araştırmak zorundayız. Biz daha şimdiden belgeyi almadan sınav aşamasında işin kolayına kaçmaya çalışıyoruz. Nasıl başlarsa öyle gider arkadaşlar.

yolun başı da sonu da yok bence.ben birkaç dersi uygulayıcı olduğum için rahat verdim. detaylarıyla uygulayarak kanunu tebliği sirküleri ...vs.güncel olarak takip ederek iş yapıyorum.fakat sınav sistemi ne kadar istemekde ezbere yöneltiyor ve denetimde gerçek anlamda bir kabus.çok çalışıp kaldığım tek ders denetim.bir de hazerfan evet ben bunu bimiyorum uzmanlık alanım bu değil diyemeyiz mükellefe.ama diyebilmeliydik.umarım meslek hakettiği duruma gelir.

hazerfan arkadaşım.
eleştirini üzerime alıyor ve hak veriyorum.
yinede kendimi tatmin etmek için ;D şöyle bir savunma yapayım. birinci hedefim kalan 2 dersimi vermek. tebliği imtihan vermek için okumakla iş yapmak için okumak arasında çok fark var. bakış açısı değişiyor. aslında ben mesleğin direkt içinde değilim. büyük bir ihtimallede belgeyi alıncada mesleği yapmayacağım. anlayacağınız bulunsun maksadıyla bu işe girdiğimden dolayı şu an sadece imtihan odaklı düşünüyorum.

arkadaşlar sizden hiç odadan arayıpta evrak aslı getirmeniz lazım görmemiz gerekiyor diyen oldumu acaba

merhaba arkadaslar , 2009-mart sınavına ılk gırısım olacak. özel bir kursa gidiyorum ve 6 derse asılıyorum , 1 ders hukuk dan ticaret ve iş-sgk ya bakıp ya ordan cıkarsa dıye sınava gırmeyı planlıyorum :)

bılmıyorum yanlıs mı dusunuyorum ama , sankı tesmerın 10 yıllık gecmıs donem soru-cevap kıtabı , 2008 temmuzdan berı cok bı anlam tasımıyot gıbı. eskıden en fazla 2-3 sınavda bır aynı soruları sorar ıken , sımdıkı komısyon salt bılgı yerıne ayrıca muhakeme yetenegı ve soruları enterasan kılıflarla sorma egılımde gıbı gorunuyor.

ne yapmalı sızce.. kasım sınavında komısyon cok tepkı almıs , bıraz daha ınsaflı olacakmıs gıbı her sınava gırecek arkadasımın dılınde dolasan dedıkodulara bende ınanmak ıstıyorum aslında , sanırım tum sınava gıreceklerın buna ıhtıyacı var :) , bırde sımavların gec acıklanması ıyıce psikolojık baskı nıyetıne , sınav oncesı germekte üstlerine yok vallahi..

istedikleri evraklar serbest meslek makbuzlarının asılları...5-6 gün kala 2 sene önce çalıştığım şirketin evrak aslını nerden bulucam acaba :( bütün sinirlerim bozuldu ders çalışamıyorum birde hemen getirin diyorlar çok acilmişşş..aslında ben bütün evraklarımı verdim hepsi tamamdı

tuncayozan ' Alıntı:
arkadaşlar sizden hiç odadan arayıpta evrak aslı getirmeniz lazım görmemiz gerekiyor diyen oldumu acaba

:) günaydın arkadaşlar,
evrak aslı istemekle kalmayıp
staj yerimin bağlı olduğu vergi dairesinden onaylı bir yazı ve bağlı olduğumuz ssk müdürlüğünden de yazı istemişlerdi.
ayrıca resmi dasireler şirketlerle ilgili yazıları vermediğinden oda sekreterinden onaylı bir talep yazısı beklemiş günlerce uğraşmıştım. kabus gibiydi.
istedikleri herşeyi güç bela hazırladım. fakat son olarak smmm nin şirkete kesttiği faturaların asıllarını da stemişlerdi :-\ tabii şirket icra takibine girmiş ve faaliyette olmadığından, taleplerini yerine getirememiştim. en sonunda stajım 3 ay daha uzadı.

:-[bu kabus bitsin artık :'(

hakan bey denetim notlarını gönderdim.spk ile ilgili özet not.burdan dilek hanım herkese göndermişti.iyi çalışmalar.