hazerfan ' Alıntı:
bekirtolga ' Alıntı:
hazerfan ' Alıntı:
temenni ' Alıntı:
denetimden imtihana girecek arkadaşlar,
kasımda ilk hakkımda 40 almıştım. daha önde ersin güredinin kitabını iki kere okumuştum. imtihandan önce ömer dumanın kitabınıda iki kere okudum neticede şunu anladım;
eğer denetim işinin tekniğini ve felsefesini öğrenmek istiyorsanız ersin güredini okuyun.
denetim hakkında genel kültür düzeyinde bilgi sahibi olmak istiyorsanız ömer dumanı okuyun
imtihanı kazanmak istiyorsanız SeriX_No22 tebliği okuyun.
bekir bey burada bir kaç gün önce söylediği için tebliği print ettim. 190 sayfa. 140 dan sonrası önemli değil. örnekler var. 143 144 de indexi var. karşılığı olan uluslar arası standart nolarıyla birlikte.
bu tebliğle gerek eski imtihan soruları gerekse ömer dumanın kitabı arasında dağlar kadar fark var. jargonu bile değişik. mesela genel kabul görmüş ne denetim ne muhasebe ilkesi ifadesi tebliğde geçmiyor. son yıllardaki imtihan sorularıda gösteriyorki artık ağırlıklı sorular tebliğe yöneliyor.
70 sayfasını okuyup, kalanını göz geçirmiş birisi olarak bende oluşan kanaat bu
hepinize başarılar dilerim
Arkadaşlar benim burada bir eleştirim olacak. Mali Müşavirlik yeterlilik sınavına hazırlanan
bazı arkadaşların SPK 22 nolu tebliğden ve bu tebliğden soru geldiğinden bi haber olması beni gerçekten çok şaşırttı. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok arkadaşlar. SPK 22 nolu tebliğ yanlış hatırlamıyorsam 2006 yılında yayımlandı. Ondan önce de SPK 16 nolu tebliğ yürürlükte idi ve 2005 ve 2006 denetim sınavında bu tebliğden sorular geliyordu. Ayrıca temenni arkadaşıma sonuna kadar katılıyorum. Eğer gerçekten denetimin özünü ve mantığını anlamak istiyorsanız mutlaka ama mutlaka Ersin Güredin hocanın kitabını en azından okumanız gerekli. Daha önceki yazılarıma bakarsanız ısrarla Ersin Güredin hocanın kitabını tavsiye ettiğimi göreceksiniz. Ama malesef bizler herşeyi sınava yönelik düşündüğümüz için, acaba hangi kitaptan direk soru gelir diye araştırıyoruz. Konunun özünü anlamak hiçbirimizin umrunda değil. Bu diğer dersler içinde geçerli. Arkadaşlar eğer bizler Mali Müşavir olacaksak bu dersleri bu konuları çok iyi özümsememiz ve anlamamız gerekiyor. Yarın inşallah hepimiz ekmeğimizi bu meslekten kazanıcaz. Ve ekmeğimizi kazandığımız bu işide hakkını vererek yapabilmemiz için bu dersleri ve bu konuları çok iyi özümsemiş ve aynı zamanda çok iyi uygulayabiliyor olmamız gerekli. Herşey sadece bu sınavları vermek değil. Önemli olan bu sınavları hakkıyla verebilmek.
Amacım kimseyi kırmak ve üzmek değildir. Sadece olaylara
farklı bir bakış açısı getirmektir.
Size Kesinlikle
KATILMIYORUM! Çünkü bugün ymm'ler bile bu tebliği çok iyi bilmiyorlar yani özünü, bizim mesleğimiz konuya genel olarak hakim olup olaylar karşımıza çıktıkca işin teferruatını inmektir. Bizlerden Bağımsız denetçi, Sosyal güvenlik uzmanı müfettişi, Hukuk Müşaviri, Vergi Denetmeni, Hesap uzmanı olacak şekilde ve bu mesleklerini bilgi ve birikimine sahip olup olmadığımız ölçülmemeli sınavlarda , kimse herşeyi bilemez. Bağımsız Denetçiler bile mesleğinde yıllar geçmesine rağmen hala bu tebliği ve spk mevzuatını ellerinden düşürmüyor denetimlerini devamlı bu tebliğin ışığında yapıyorlar ve bu onların işi ama bizim asıl işimimz bağımsız denetim değil ve ya diğer derslerin için söylüyorum sgk uzmanı vergi denetmeni hesap uzmanlığı değil. Meslekte idealist olmak güzel, ben de öyleyim ama herşey makul olmalı, senin kaderin birsürü konudan gelecek 3-4 soruya bağlı olmamalı
biz üni.de yeteri kadar denetim vergi gördük zaten diplomamız var. Geçmiş yıllardaki sorulara bakıyorum ne kadar kolay sormuşlar bilakis sözel derslerde hukukta denetimde vergide ama şimdi tam dersi sınavı hazırlayan
hocalar bizi üni.deki kendi öğrencileriyle kıyaslayıp ya ben bunları öğrencilerime bile sormuyorum bunlar mali. müş. olacak daha sağlam hazırlıyayım soruları zihniyetinde olursa biz bu ruhsatı zor alırız ve gerçekten hakkıyla bütün dersleri yalayıp yutup bu sınavların hepsini veren arkadaşlarımızın çok olduğuna inanmıyorum ayrıca kimsenin emeğine de saygısızlık etmek istemiyorum ama durum böyle kimi işte önüne gelen bi tebliği göz gezdiriyo kiminin aklında kalan bi konu oluyo ordan çıkıyo kiminin iyi çalıştığı kimsenin çalışmadığı yerden geliyo sorular o yüzden çalışmanın yanında şans faktörü de çok yüksek arkadaşlar gerçekler bunlar ve bunlar beim içinde geçerli. bildiğim bi konudan soru gelirse yapıyorum gelmezse bildiğim kadar bi şeyler yazıyorum okuyanın insafına kalmış artık. herşeye rağmen moral bozmak yok çalışmaya elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam. Allah hepimizin yardımcısı olsun ve kim ne kadar emek veriyorsa sonuçlarda ona göre gelsin
Dostum herhalde benim yazımı yoğun olduğun bir zamanda okudun ve tam olarak ne anlatmaya çalıştığımı kaçırmışsın. Ben burada bazı arkadaşların
bihaberliğinden bahsederek, bu seviyeye gelmiş bizlerin biraz daha dikkatli olmamız gerektiğinden, olayların özünü anlamamız gerektiğinden, işin kolaycılığına kaçmamamız gerektiğinden bahsettim. Benimde yaptığım işin bağımsız denetimle uzaktan yakından bir ilgisi yok. Ama sorumlu olduğum bir sınavda hangi kaynakları çalışmam gerektiğinide bilmem lazım. Ben zaten kimseye bu işin uzmanı olmak gerektiğinden bahsetmedim. Ersin Güredin hocanın kitabının ''en azından bu dersten zorlanan arkadaşların'' okunması gerektiğinden bahsettim. Üniversitede bu dersleri görmüş olmamız, ve hocaların üniversitedeki sordukları sorulardan daha zor sorular sormaları kısmına gelince. Valla dostum sen kendini hala üniversitedeki seviyenle aynı seviyede görüyor olamazsın. Üniversite biteli çok oldu ve kendine birşeyler katmış ve kendini üniversite seviyenin üzerine çıkarabilmiş olmanı umuyorum. Sen bu ruhsatı almayı ne kadar zor görürsen o kadarda zor alırsın. Önce bakış açılarımızı ve düşünce kalıplarımızı değiştirmemiz gerekiyor.
sanırım sen de benim ne yazdığımı çok iyi okumamış ve anlamamışsın, ve ayrıca benim yazdıklarım senin yazdıklarına cevaben bi yazı değildi, konuyla ilgili düşüncelerimi paylaştım, sınav sistemini eleştirdim, dikkatli okusan anlardın üzerine alınacak bi şey yok. üni.deki sorular ve seviye hakkındaki düşüncelerine gelince (yazdıklarımın tamamını okuyup anlamadığın için sadece yazdıklarımdan bir cümleyi çekip aldığın için tekrar yazıyorum) bize üni.deki sorular seviyesinde soru sorsunlar ve ya ben kendimi üni. seviyesinde gördüğüm için aşağıdaki cümleyi yazmadım:
" hocalar bizi üni.deki kendi öğrencileriyle kıyaslayıp ya ben bunları öğrencilerime bile sormuyorum bunlar mali. müş. olacak daha sağlam hazırlıyayım soruları "
Bunu yazmamın nedeni sınavı hazırlayan hocaların soruları hazırlarkenki psikolojilerinden bahsettim ama sen olayı
Üniversite biteli çok oldu ve kendine birşeyler katmış ve kendini üniversite seviyenin üzerine çıkarabilmiş olmanı umuyorum şeklinde yazmışsın, benim yazdığımdan bunu anlamışsın demek ki.
Ruhsat almaya gelince; bakış açımızın değiştiği falan yok sınavları ne hafife alıyorum ne de bu sınavları vermemiz imkansız diyorum forumdaki arkadaşlarla sınav sistemi hakkında düşüncelerimi paylaşmıştım o kadar...