Mart 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Mart 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Standart maliyet, evre (safha maliyet) ve ortak ürün konularına da bir bakıver.

Ayrıca rica ederim arkadaşlar, inşallah emeklerinizin karşılığını alabilir ve başarılı olursunuz. Dualarım sizlerle...

hasanvolkan desteğin ve paylaşımların için çooook teşekkürler. Meslek hayatında başaılar

HasanVolkan emeğine sağlık dostum:Teşekkürler;başarılar...

İstanbulda yapılan toplantı hakkında bilgisi olan yok mu acaba?

Arkadaşlar bir konuyu sormak istiyorum. M. tab. analizinde soru kağıdında verilen tabloyu aynen cevap kağıdınamı geçiriyoruz yoksa soru kağıdının üzerinde yapsak üstüne bilgilerimizi yazsak olmuyormu bu sınava giren ve başarılı olan arkadaşlardan acele cevap reca ediyorum.
Herkese başarılar

Arkadaşlar bir başka forumdan yeterliliğe hazırlanan bir arkadaşın yazısından alıntıdır aşağıya kopyaladım bu konu önemli olduğunu düşündüğüm için yorumsuz aktarıyorum.
javascriptjavascript:void(0);:void(0);
Benim son üç günümde elim ayağım birbirine dolaştı. Sınav komisyonunda değişiklik olmasından dolayı sorular geçmiş sorulara benzemiyor. Yorum desem yorum değil, bilgi desem bilgi değil ihtiyacımız olan. (Özellekle denetim 2007/2008 soruları) Ucu açık bir sınav. Odada sınavla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldığında tesmer müdürü çok kaypak konuştu. Özellikle not verirken bağımsız olmadıklarını, belli değerlendirmeler ve kendilerince kıstaslar yaptıklarını çaktırmış oldular. Sınava hiçbir güvenim kalmadı. İşimiz allahlık. Özellikler bir arkadaşımız bir bir kaç sorudan sadece bir soruya cevap vererek nasıl sınavı geçtiğini, benzer şekilde en kötü ihtimalle 90 alacağım diyen bir arkadaşımızın nasıl 25 ile kaldığını anlayamadığını söylemesi, sınavda nasıl keyfi not verildiğinin resmi gibiydi. (Sınav soruları satılıyormu, birilerine servis ediliyormu gibi konularda tesmer müdürü hayır diyemedi. Net hayır cevabı bekledik, söylenmedi. Sadece ve sadece "verilse çabuk duyular" gibi gerizekalı saçma bir cevapla geçiştirildi. En çok buna miğdemiz bulandı.) Tesmer müdürü finansal muhasebe sınavında sınava başlarken iki boş kağıt alın dedi. Hatta bunu yapmadığımız için aşağılayıcı konuştu. Sonra arkadaşımızın biri sınavada iki boş kağıt istediğini ve yasak olduğu için verilmediğini söyledi. Yani tesmer müdürü yapılan sınavın nasıl uygulandığını bile bilmiyor. Aynı şekil analizde, tabloda yer alan yüzde ve tutarların cevaplarda aynen kullanılmamasını, papağan gibi tekrarlanmamasını aşağılayıcı bir şekilde söyledi. Özellikle böyle kağıtları okumadıklarını ve puan vermediklerini. Hepimiz şaşıp kaldık. Çünki tesmerin çıkmış sorular kitabındaki cevaplar hep bu şekilde. Bu gerizekalı salak durumun daha beter ve ultra gerizekalı durumu şu oldu. Tesmerin çıkmış sorular kitabının tesmer müdürüne hatırlatılması üzerine, tesmer kitabı bu cevaplama sistemine karşı olduğunu açıkladıl. Gelin ve işin içinden çıkın işte. Tesmer "işte bu şekilde cevaplayın" diye bir kitap yayınlıyor, müdürü bu cevaplara puan verilmediğini söylüyor.

Yorum yüce türk milletinin....

kasım 2008'de ilk kez imtihana girdim. 7/5 ders verdim. bütün derslerden beklediğim sonuçları aldım. hiç birisi sürpriz olmadı. yukarıdaki yazıya kesinlikle katılmıyorum. tamamen provakatif bir kişi yazmış olmalı.

kaldığım derslerden tamamen kendi ihmalimle çalışmadığım bölümlerden kaynaklandı. eğer sorumlu olduğumuz konu çok bu yüzden imtihana tam hazırlanamıyoruz deniliyorsa tamam, ama diğerleri bence saçmalık

soruların çalınmasına gelince; bu her sınavda olabilir. osym de bile olduğu söyleniyor. osym baskanı akrabam olmadığı için kesin bilgim yok ;D

ama soru çalınmasının oranı nedir onu bilmek lazım

Arkadaşlar bu kurum bizim kurumumuz.Ve elbetteki eleştirilecektir.Ancak bu kadar ağır ithamlar bizim gibi bu mesleğe aday olan kişileri ne kadar yanlış yollara gitmemize sebep olacaktır iyice düşünmek gerekli.Ben kurulun heerhangi bir şekilde boyle şeylere karışmış olacağını düşünemem.Bu tamamen sınavdan geçip mesleğini icra eden dostlarıda töğmet altında bırakmaktadır.Benim sınava 4.girişim olacak ve şunu söyleyebilirim.Ne beklediysen netice o oldu.Herkesin çalışıp kazanacağına eminim.Bu mesleği yapacak olan bizlerin yeterli olması öncelikle bizim içindir.bu kanaatler yanlızca beni bağlar dostlar.Kimse ile münakaşa etme niyetinde de değilim herkese sınavlarında başarılar temenni ederim.

Sınav yerine giderken notlarımı hatta kitaplarımı yanıma alsam sınavlardan soraki 1 saatlik aralarda tekrarlama şansım olurmu? Sınav salonuna girerken notları ve kitapları bırakıcak yer bulmak sorun olurmu? Sınav aralarında nerede vakit geçiriyorsunuz? (Ankarada giriyorum)

elvand ' Alıntı:
Sınav yerine giderken notlarımı hatta kitaplarımı yanıma alsam sınavlardan soraki 1 saatlik aralarda tekrarlama şansım olurmu? Sınav salonuna girerken notları ve kitapları bırakıcak yer bulmak sorun olurmu? Sınav aralarında nerede vakit geçiriyorsunuz? (Ankarada giriyorum)

Mutlaka yanınıza alın çok faydasını görürsünüz. 1 saatlik arada şöyle bir gözden geçirmeniz bile çok işinize yarayacaktır. Sınav aralarında vaktinizi isterseniz kantin civarında ve bahçede geçirirsiniz isterseniz ders çalışmak için sınava gireceğiniz salonda geçirebilirsiniz.

temenni ' Alıntı:
kasım 2008'de ilk kez imtihana girdim. 7/5 ders verdim. bütün derslerden beklediğim sonuçları aldım. hiç birisi sürpriz olmadı. yukarıdaki yazıya kesinlikle katılmıyorum. tamamen provakatif bir kişi yazmış olmalı.

kaldığım derslerden tamamen kendi ihmalimle çalışmadığım bölümlerden kaynaklandı. eğer sorumlu olduğumuz konu çok bu yüzden imtihana tam hazırlanamıyoruz deniliyorsa tamam, ama diğerleri bence saçmalık

katılıyorum.. bende ilkkez kasım/2008 de girdim.. 7/5 yaptım.. cevaplara baktım.. aşağı yukarı bekledğiim gibi geldi. sadece analizde yorum olayı na göre durum değişebilecekti. demek yorumlarımı beğenmediler. o da kaldı. bu kadar sorumlıluk altındaki bi kurum bu kadar rezil durumda olamaz.. eğer oluyıorsa zaten bu belgenin anlamıda yok zaten..

Ben de 5/7 yaptım... Şöyle söyeleyebilirim ki öğrenim ve meslek hayatım boyunca girdiğim sınavlarda en adaletli puanlama sisteminin bu sınavda yapıldığını gördüm... Bakın yalnız puanlama sistemi diyorum... Sınav soruları açısından bakarsak da hayatımda girdiğim en adaletsiz sınav...Her dönem ayrı zorlukta...

Her sınavın veya her sorunun içersinde çok önemli mutlaka bir veya iki detay gizli oluyor... Eğer bunu yakalayabilirseniz adamlar direkt sizin kağıda geçer gözle bakıyorlar...

Örneğin geçen dönemki sınavdan bahsedersek;
-Analizde kurumun iç kaynaklarını kullanarak gelecekde kendini finanse edecek olması
-Vergide, maliyet sorusunda (3.soru) miktara göre %25 lik oranın sağlanamamasından dolayı maliyet esasının kullanılması
-Hukukta 40 puanlık ilk soru

Yani adamların hakkını yememek lazım. Zor olsa bile sorulan soru hakkında, ufak tefek fikirlerinizin var olduğunu gösterebilir ve bunu düzgün cümlelerle açıklamayı azcıkta olsa başarabilirseniz sizi geçiriyorlar...

Yani o nedenle pek de sıkmamak, herşeyi körü körüne ezberlememek lazım... Özümseyerek anlayarak okuyup sınavda tamamen kendi cümlelerinizi kullanarak ilk girişinizde 7/7 yapmak gayet mümkün...

Arkadaşlar inanın benimde içimi rahatlattınız. Yazıyı buraya alıntı olarak aktarmam bunun içindi okuyunca bayağı etkilendim. Onun için sizlerinde düşüncesini almak istedim Ama böyle beklediğimiz sonuçları alabilmemiz veya yakınını çok güzel yani çalışmamızın karşılığını alabiliyorsak ne mutlu çalışmakta bizlere kalmış
Herkese başarılar dilerim.

Meslek hukukuna çıkması muhtemel bir soru:

Temel etik ilkelerine yönelik Tehditler nelerdir?

Tehditler
MADDE 3 ? (1) Temel etik ilkelerine yönelik çok sayıda tehdit oluşabilir. Bu tehditlerin çoğu aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.
a) Kişisel Çıkar Tehditleri: Meslek mensubunun kendisinin veya yakın ailesinden bir üyenin finansal veya diğer çıkarları sonucu ortaya çıkabilecek tehditlerdir.
b) Yeniden Değerlendirme Tehditleri: Daha önceden alınmış bir kararın o karardan sorumlu meslek mensubu tarafından yeniden değerlendirilmesi nedeniyle oluşan tehditlerdir.
c) Taraf Tutma Tehditleri: Meslek mensubunun bir durum ya da fikri, tarafsızlığını tehlikeye düşürecek bir noktaya taşıması sonucu oluşan tehditlerdir.
ç) Yakınlık Tehditleri: Üçüncü kişilerle kurulan yakın ilişkiler sonucu, meslek mensubunun bu kişilerin çıkarlarına uygun olacak şekilde davranması sonucu ortaya çıkabilecek tehditlerdir.
d) Yıldırma Amaçlı Tehditler: Meslek mensubunun gerçek veya hissedilen tehditler nedeniyle tarafsız davranmaktan kaçınmaya zorlanması (yıldırılması) sonucu ortaya çıkabilecek tehditlerdir.

arkadaşlar böyle tartışmalar sadece moral bozar ve kimseye faydası olmaz inanın sorular zor evet konular karmaşık beklentiler fazla ama önemli olan zoru başarmak ve başarabiliriz.bunu başaran çok yakın arkadaşlarımız var hepimizin.Mesleğin içindeyiz elimizden geldiği kadarda çalışıyoruz muhakkak üstesinden geliriz. böyle şeylere takılmayın asla ben kurumun kötü niyetli davrandığına inanmıyorum. Benim yaptığım çok bariz hatalar vardı vergi de hatta forumdada paylaştım herkes puan vermezler diye düşündü ama verdiler ve geçtim.Kötü yorumlar bizi yıpratmasın hepinize başarılar.Toplantıya gidip bilgilerini paylaşan arkadaşlara ayrıca teşekkürler.

2/10, n30 koşulu nedir?
26 kasım 2006 finansal muhasebe madde sorusu Şirket 30000 tl+kdv bedelli bir malı 2/10, n30 koşulu ile satın almıştır. Malın nakliyesi için 500 TL+kdv ücret nakden ödenmiştir

Ticari hayatta pek uygulanmamakla birlikte akademik dünyada iskonto şartıdır n30...

Şöyle ki 2/10 n30 demek; 10 gün içersinde erken ödeme yapılırsa %2 iskonto uygulanır demektir...

Bilmenize gerek yok ne sınavda karşınıza çıkar ne ticari hayatta... Ancak ve ancak benim gibi denetim sektöründe çalışırsanız yazdığınız bazı raporlarda kullanırsınız arada bir de olsa...

Edit ; Sınavda sorulmuş demek... Çüş diyorum sadece :)

bekirtolga ' Alıntı:
Meslek hukukuna çıkması muhtemel bir soru:

Temel etik ilkelerine yönelik Tehditler nelerdir?

Tehditler
MADDE 3 ? (1) Temel etik ilkelerine yönelik çok sayıda tehdit oluşabilir. Bu tehditlerin çoğu aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.
a) Kişisel Çıkar Tehditleri: Meslek mensubunun kendisinin veya yakın ailesinden bir üyenin finansal veya diğer çıkarları sonucu ortaya çıkabilecek tehditlerdir.
b) Yeniden Değerlendirme Tehditleri: Daha önceden alınmış bir kararın o karardan sorumlu meslek mensubu tarafından yeniden değerlendirilmesi nedeniyle oluşan tehditlerdir.
c) Taraf Tutma Tehditleri: Meslek mensubunun bir durum ya da fikri, tarafsızlığını tehlikeye düşürecek bir noktaya taşıması sonucu oluşan tehditlerdir.
ç) Yakınlık Tehditleri: Üçüncü kişilerle kurulan yakın ilişkiler sonucu, meslek mensubunun bu kişilerin çıkarlarına uygun olacak şekilde davranması sonucu ortaya çıkabilecek tehditlerdir.
d) Yıldırma Amaçlı Tehditler: Meslek mensubunun gerçek veya hissedilen tehditler nedeniyle tarafsız davranmaktan kaçınmaya zorlanması (yıldırılması) sonucu ortaya çıkabilecek tehditlerdir.

Tespit için tebrikler. Ben şahsen etik ilkelerden % 90 bu konudan soru çıkacağını düşünüyorum... ;)