Ynt: Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı
redwas ' Alıntı:
3568 sayılı meslek kanunumuza göre,SMMM olabilmenin özel şartlarından SMMM'lik sınavını kazanmış olma şartı kimlerde aranmaz sorusuna
--dehanın sitesindeki cevap: kanunlar uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavında başarılı olduktan sonra yeminli malimüşavirlik sınavını vermiş olanlarda smmm sınavı kazanmış olma şartı aranmaz demiş...
--bilge eğitimin sitesindeki cevap:Türkiye genelinde mali denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlarda bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar denilmiş
şimdi soruyorum yabancı uyruklulara smmm olabilmeleri için izin verildiğindede smmm sınavını kazanmış olma şartını aranmaz bunu neden cevaplarına aktarmamışlar ben yabancı uyrukluların smmm olmalarında sınav şartı aranmaz ve yeminli malimüşavir sınavını kazananlarda smmm sınavını kazanmaları gerekmez dedim bu soruya 0 mı veririler
Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavında başarılı olduktan sonra yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olanlarda, serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olma şartı aranmaz.
Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olmak. Türkiye genelinde mali denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar ile (a) bendinde sayılan konularda en az 8 yıl öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.
a)bendi ise
a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.
sınav şartı aranmaz.
yani hem deha hemde bilge eğitimin tek başına cevapları eksik sorunun tam cevabı yukarda belirttiğim şekilde yani deha ve bilgenin cevaplarının toplamından oluşuyor.
yabancılarda türkiyedeki smmm lerde aranan şartları taşıyanlar da aranmaz diye biliyorum.
YABANCI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER
Madde 8- Serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğini resmen düzenlemiş olan yabancı bir devletin tabiiyetindeki kişilerin, T.C. tabiiyetindeki serbest muhasebeci mali müşavirliklerde aranan nitelikleri taşımak şartıyla, kendi memleketlerinde elde etmiş oldukları haklardan 2. madde kapsamına giren hizmetleri, karşılıklılık şartı ile serbest muhasebeci mali müşavir ünvanı altında Türkiye'de de yapmalarına Maliye Bakanlığı?nın teklifi üzerine Başbakanın onayı ile izin verilebilir.
yabancılar için kanunun 8.md. sine istinaden sınav şartı aranmaz diyorum çünkü yabancılarda sınav şartı aranmaması için ayrıca bir düzenleme yok.