Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okan260
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

arkaaşlar karşınıdakiler illaki size bizde sorun yok diyecek kabul edecek halleri yok ya ama emin olun onlarda iç dünyasında yanlış yaptıklarını insanların onların hatalarını anladığını ve artık daha dikkatli olmaları gerektiğinin farkına varıyolar bende bu amaçla heryere aynen şu mesajı atıyorm sizlerinde destek vermeniz ve mesaj göndermenizi bekliyorum.
Attığım mesaj
merhabalar. 2010/1.dönem yeterlilik sınavında bende muhasebe denetimi sınavından iyibir not beklerken ve iyi not almayı hakettiğime inandığım halde bir çok smmm adayı arkadaşım gibi beklemediğim derecede düşük bir not geldi. Ancak benimde diğer adaylar gibi bukadar düşük bir not almayı haketmediğimi belirtmek isterim.

Sınav sonuçlarında açıklanan cevaplar tamamen soru başlığıyla uyuşmamaktadır. Nitekim sizlerki bizleri eğitim yetenekli birer aday ve meslek mensubu haline getirmeyi amaçlamış kişiler olarak bizlere staj dönemimiz boyunca 360 TL karşılığında eğitim cd leri verdiniz çalışın dediniz sizler Tesmer eğitim birimi olarak yayın çıkardınız (Ömer Duman denetim kitabı) sizin yayınınızı aldık çalıştık şimdi sizce bize bu cd ve kitapta olmayan konulardan sormak etikmidir. o zaman tesmer yayınlarını almanın eğitim cd lerine çalışmanın anlamı kalırmı. Bizler mağdur smmm adaylarıyız sizlerin bu konuda çalışma yapacağınıza ve bukadar mağdur adayın hakkını teslim edeceğinize inanıyor saygılarımızı sunuyoruz.

SMMM adayları

Bir eğitim dersanesinin sınav ile yapmış olduğu açıklamada ekte olup incelemenize sunulmuştur.

2010 / 1. DÖNEM 13 Mart 2010 SERBEST MUHASEBECİ MALİ

MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ SINAVI İLE İLGİLİ

TÜRMOB TARAFINDAN İLAN EDİLEN CEVABIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Soru 1: Mali Tabloların Bağımsız Denetiminin amaçlarını yazarak açıklayınız.

TÜRMOB tarafından yayımlanan cevabın sadece ?a? bendinin sorunun cevabı olduğu söylenebilir.

?b? ve ?c? bentleri mali tabloların bağımsız denetiminin amaçları değil ancak yararları arasında sayılabilir.

Konu ile ilgili şu kaynaklar incelenebilir;

a- Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ (Seri: X, No: 22)

b- TESMER tarafından yayımlanan ? Muhasebe Denetimi ve Raporlama?, Ömer Duman,İkinci

Basım, 2008, s.40, s.64.

c- TESMER tarafından yayımlanan ?Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Soru ve

Cevapları?, 9. Baskı, 2008, s.683.

Not: Daha detaylı bilgi için: Bağımsız Denetim, Prof. Dr. Celal Kepekçi.

Soru 2: Denetim kanıtlarını maddeler halinde yazarak her birini açıklayınız.

TÜRMOB tarafından yayımlanan cevap, sadece fonksiyonlarına göre kanıt türlerinin karışık olarak

sıralanmış halidir.

a- TESMER tarafından yayımlanan ? Muhasebe Denetimi ve Raporlama?, Ömer Duman,İkinci

Basım, 2008, s.40, s.92-96.

b- TESMER tarafından yayımlanan ?Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Soru ve

Cevapları?, 9. Baskı, 2008, s.766.

Soru 3: Denetimde görüş belirtmeyi tanımladıktan sonra Genel, Çalışma Alanı ve Raporlama

Standartlarını yazınız.

Öncelikle sorulan soru önemli bir anlatım bozukluğu içermektedir. ?Genel, Çalışma Alanı ve

Raporlama Standartlarını yazınız.? ifadesinde, Genel kelimesinden sonra, ?Standartları? ifadesi

kullanılmalıydı.

Sorulan soru dikkate alındığında, Genel Kabul Görmüş Denetim Standartlarının sıralanması

cevabın ikinci bölümü için yeterlidir. Soruda açıklayınız ibaresi bulunmamaktadır.

Soru 4: Muhasebe çalışmaları ile denetim çalışmalarını karşılaştırarak farklarını yazınız.

TÜRMOB Tarafından yayımlanan cevapta ?c? ve ?d? benleri önemli yanlışlıklar içermektedir. Bu

bentlerin cevap olarak yazılmaması gerekirdi.

?c? bendindeki açıklamada, ?denetimler genellikle mali tablolardan başlar, gerek duyulması halinde,

defter ve belgelere doğru sürdürülür.? İfadesi kullanılmıştır. İleriye doğru denetim yöntemi belirtilmeksizin

böyle bir genelleme yapmak, doğru değildir.

?d? bendindeki açkılamada, ?Denetim çalışmaları genellikle (mali tablolar denetimi ) bir kez ve

dönem sonlarında mali tabloların düzenlenmesinden sonra ancak yapılabilir. Denetim olabilmesi için

öncelikle mali tablolar düzenlenmelidir.? İfadesi kullanılmıştır. Bu açıklama tamamen yanlıştır. Denetim

çalışmalarının bir süreç olduğu göz ardı edilmiş, ve denetim faaliyetinin tüm dönemi kapsayan bir faaliyet

olduğu dikkate alınmamıştır. Denetim faaliyeti, muhasebe işlemleri olup bittikten sonra değil, bu işlemlerin

yapılması aşamasında da yürütülmektedir.

Konu ile ilgili şu kaynaklar incelenebilir;

a- Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ (Seri: X, No: 22)

b- TESMER tarafından yayımlanan ? Muhasebe Denetimi ve Raporlama?, Ömer Duman,İkinci

Basım, 2008, s.12.

c- TESMER tarafından yayımlanan ?Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Soru ve

Cevapları?, 9. Baskı, 2008, s.706.

Soru 5:

Ünallar Şirketinin faaliyet dönemi başında bankadaki parası 100.000 TL dir. Döneme ait

denetlenmiş tahsilat 260.000 TL olup kayıtlara doğru olarak geçirilmiştir. Tahsilatın bankaya yatırılan tutarı

ise sadece 240.000 TL dir.

Kasa sorumlusuna göre dönem sonunda bankadaki bakiye 150.000 TL dir.

Banka hesap özetine göre ise dönem sonunda para mevcudu 180.000 TL olarak gözükmektedir.

Kasa sorumlusunun verdiği bilgiye göre dönemsonu itibariyle Ünallar şirketinin düzenlemiş olduğu

dolaşımdaki çeklerin tutarı 50.000 TL?dir. Kasa sorumlusunun 20.000 TL yi bankaya yatırmamış olduğu

açıkça anlaşılmıştır.

Kasa sorumlusunun bu hileyi nasıl gizlemeye çalıştığını hesaplamalarla açıklayınız.

TÜRMOB Tarafından yayımlanan cevapta ?ödenen çeklerin 160.000 TL? olduğu varsayılarak soru

çözülmüştür. Ancak sorulan sorudan hareketle böyle bir varsayım yapmak doğru değildir. Banka

çıkışlarının sadece çek ödemelerinden kaynaklandığı soruda belirtilmemiştir.

Ayrıca, sorulan soruda, kasa sorumlusu muhasebe sorumlusu gibi gösterilmiştir.

SONUÇ: TÜRMOB Tarafından yayımlanan cevaplar önemli yanlışlıklar ve eksiklikler içermektedir.

Sınava giren adayların cevapları, TÜRMOB tarafından yayımlanan cevaplar dikkate alınarak

değerlendirilmiş ise ciddi mağduriyetlere neden olmuş olabilir.

bende maili attım. artık ne olacaksa olsun.

yolladık bakalım başımıza iş almıyalım.birde

arkadaşlar şöyle bir durum var tesmer hiçbir zaman cevaplarının hatalı olduğunu kabul etmedi. maliyetten de deha böyle bir açıklama yapmıştı 2009 temmuz sınavıydı zannediyorum .sayısal sorularda bile gerekçesiz olarak kendi doğrularını kabul eden bir sınav mantığının sözel bir sınav için nasıl bir açıklama yapacaklarını merak ediyorum eğer yaparlarsa tabi.

şikayetlerinizde dehanın açıklamasına ek olarak kaynak belirsizliğini,piyasada mevcut tüm kitaplara çalışmak gibi bir saçmalığı, Sm den Smmm ye geçişte tesmerin özel kitap bastırıp dağıttığını bu kitapların içeriğinin dışında soru gelmeyeceğinin belirtildiği ve sınav notlarına odalarda yapılan saçma bir sınav değerlendirmesinin %35 inin katıldığını,bazı derslerden muaf tutulduklarını tamamen adaletsiz bir sınav sistemi olup mağduruyetin diz boyu olduğunu vs. vs. ayrıca ekleyin lütfen

Arkadaşlar bende gönderdim. Sormaktan çekinmeyelim lütfen. Başımıza bir iş açmayacaktır. Sonuçta en tabi olan şeyi soruyoruz. Bir sınav yapıldığında bununla ilgili kaynak sormaktan doğal ne olabilir.
Gönderdiğimiz maillerde uslubumuza dikkat edersek sıkıntı yaratacak birşey çıkmayacaktır.
Tamam bu sınav için birşey değiştiremedik diyelim. Sonraki sınavlar için birşeyler yapmamız gerek. Temmuzdada denetim sınavına girecek bizleriz.
Ayrıca girmeyen arkadaşlardan da destek bekliyoruz. Meslektaş olacaksak bu da mesleki bir sorun. Birlik ve odalar bunun için varlar.

odalar dan bu konuda destek alamayız değilmi.Oda başkanları gölgelerinden korkuyor.Birlikle ters düşmek istemezler.Herhalde

Ben Yücel beye bu konuyla ilgili bir mail atmıştım zaten.

Ayrıca bu maili de attım.

MArt sınavıyla ilgili bişi değişir mi bilmem ama Temmuz sınavında ellerini vicdanlarına koyarak soru sorar ve notları verirler inş.

Yücel beyden konunun yakın takipçisi olmasını rica etmiştim. Bizim haklarımızı koruyacak kimseyi göremiyoruz bu konuda sizin samimiyetinize inanıyoruz demiştim.

Ayrıca denetim konusunda bu kadar hassasiyeti anlamıyorum;

Bağımsız Denetim firmasında çalışanlar bilir. Bilmeyenler de girsinler Denetim firmasına 3 ay eğitim almadan işin içine sokuyorlar mı sokmuyorlar mı? Hayatta sokmazlar. 3 Ay eğitim almalı, sonra yardımcı denetçi olarak işe başlamalı 3 yıl işin içinde kalmalı ki Denetçi olabilsin. Yani işe başlandığında "0" bilgi sahibi olduğunuz varsayılıyor.

Böyle bir şey varken bu dersi bu kadar kasmanın anlamı ne?

Ben bir tek şey biliyorum. Üniv.'de Öğrenciler üzerinden burada adaylar üzerinde ego tatmini yapan bu kartlaşmış ve sürmenanj olmuş Prof.lar bırakmalılar bu işleri...

Dünya uzaya gitti geldi su yolu yaptı neredeyse gidip yerleşecekler. Biz hala böyle saçma sapan armutun sapı üzümün çöpü şeylerle vakit geçirip devam edelim...

"Alim kimse, Allah Telala?nın (c.c) yeryüzündeki emin kuludur." Hadisi şerif.

Hocaysanız lütfen güvenilir olun, vicdanlı olun, biz de sizin adaletinize inanalım...

hangi kaynaktan çalışmamız gerektiğini de söyledi mi Cem Bey...!

zeyna78 ' Alıntı:
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, TESMER Eğitim Merkezi?nin Müdürü Cem Durmuş bey az önce beni işyerimden aradı. Hatta ilkinde müsait değildim. cebimden de 2 kere aradı.
Neyse iş yerimi tekrar aradığında görüştüm kendisiyle.

Kimse telaşlanmasın, panik olmayın dedi. Tesmerin yayınladığı cevaplar sade ve yalın cevaplardır. Temmuza kadar sıkı çalışırsanız hiçbir sorununuz olmaz. Hatta soruların cevaplarını ben hazırlasam çok daha detay isterdim dedi.

Odanın kursuna gitmiştim ve orada verilen kitapların bizler için yeterli olduğunu söyledi.
Ömer dumanın kitabının eski olduğunu, bu yüzden birkaç yıldır yeni baskısının olmadığını söyledi.

Forum sitesinde arkadaşlarla toplu e-posta attık deyince de arkadaşlarına ve oradaki üyelere söyle gerçekten soruda isteneni cevap olarak yazarlarsa kimsenin hakkı yenmez dedi.

Hepinize selamı var, benim de hocaya Tatlı borcum oldu :-)

kendi birliğimizin para karşılığı verdiği e-use cd lerindeki bilgiler ne kadar güncelki ne kadar güncel bilgi istemeye hakları oluyor VUK beyanname verme sürelerine bakın nuh nebiden kalma bilgilerle cd yapmışlar güncelleme tenezzülünde bile bulunmuyorlar? ömer duman güncel değil ben dehadan çalıştım odamı güncel değil?hem denetim ne kadar sık değişiyor anlamadım:(standartları yazınız görüş bildirme standartını açıklayınız diye soru soruyor sonra kendi cevap anahtarında her şıkkı tek tek açıklıyor bu ne peki güncel cevap şekli bumu bir sonraki sınava uzun uzadıya yazarız bu defada ne kadarda uzun yazmışsınız derler allah bilir....armudun sapı üzümün çöpü gözünün üzerinde kaşın ne işi var bahane çok yani....ben güvenimi kaybettim arkadaşlar hem mesleki birliğe olan güvenimi hemde kendime olan güvenimi bunun izahı mümkün değil...hak yeme olayı yok deyince hak yenilmedi olmuyor işte......arkadaşım yanlış anlama sözüm bu mesajı yazan arkadaşa değil bu mesajda açıklamasına yer verdiğin beye....

Cem Durmuş beye diyelecek ki bi zaten sıkı çalıştık sorulara istenen cevaplarıda verdik ama soruyu soran komisyon hocası önce soru sormasını sonrada ne istediğini bilse herşey hallolacak ben olsam bu komisyon hocasına bu sor soruş tarzı ve verdiği cevaplarla 10 puan bile vermem Allaha havale ediyorum size yemin ediyorum benim verdiğim ve hatta çoğu arkadaşın verdiği cevaplar komisyonun verdiği cevaplardan daha açıklayıcı daha doğru ve daha mantıklı

Adamların dalga konusu olduk yani.Çalış sen biz gereğini yaparız demek resmi bir kurumun yapacağı açıklama olmamalı.Bu mudur yani.Yazık.Çok yazık.

Arkadaşlar hep birlikte dua edelim.büyük bir sinerji yaratarak Tesmer binasını başlarına yıkalım ne dersiniz. ;D

zeyna78 ' Alıntı:
Çok fazla akademik kişi kalmadı komisyonda dedi.
Gelirler kontrolörüymüş yeni denetim komisyon hocası.
şimdi geldi aklıma...

yani bu durumda trabzondaki denetim hocası hasan türedi tezimiz çöpe gitti...

Ufuk GÜNGÖR ' Alıntı:
Arkadaşlar hep birlikte dua edelim.büyük bir sinerji yaratarak Tesmer binasını başlarına yıkalım ne dersiniz. ;D
[size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt]
:D :D :D :D :D
[/size][/size][/size][/size]

tesmer binasıyla yetinmeyelim derim :)

Hasan türedi komisyon hocası değilki hasan türedi komisyon hocasının yararlandığı kaynak komisyon hocası şuan denetimde prof.peyami çarıkçıoğlu onunda yazdığı bir kitabı yok

Arkdaşlar Hasan Türedi komisyon hocası değil sadece kitab cevaplarla bir elinize geçince göreceksiniz. Kitabın kaynağını veren benim bu yüzden yanlış anlama olmasın mailleri tesmere atmaya devam..............................................