Matrahsız Ayda Kredi Kartı Tahsilatı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan umtust
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
21 Ocak 2016
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Arkadaslar firma 11.ayda açık fatura kesmiştir.12 ayda satış hiç yok matrah yoktur.Ama 11.ayda kestiği açık faturaya istinaden kredi kartı ile 12.ayda tahsilat yapmıstır.Beyannameyi göndericemiz zaman kredi kartı hatası vericek matrah yok bunu nasıl çözücez. Orka muhasebe programı kullanıyoruz.
 
kredi kart hanesi de sıfır olacak. İleride vd izahat istediğinde cari hs tahsilatı için düzenlediğiniz makbuzu önceki ay kesilen ft vs ispatlayıcı belgeleriniz ile açıklarsınız.
 
Beyanname hata mesaji vvemesinden ziyade gib rakamina uyup akabinde idareye izahat dilekcesi yazilmis olsa....
 
O zaman ilgili ayda kredi kart satış karşılığı beyana hatalı yazılmış olacağından beyan da hatalı verilmiş olur. Düzeltme istenebilir.
 
Zaten Kredi kartı hanesine baktığınızda "yapılan teslim ve hizmet tutarı" ndan bahsedilmektedir.Tahsil ve tediye durumları bu bahsin dışındadır.
Dolayısıyla sadece tahsilat hallerinde bu satır boş bırakılmalıdır.Fakat mutlaka izahat istenecektir.
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu konu ile ilgili olarak daha önce de yazdık. Kredi Kartı esasen bir peşin ödeme aracıdır ve nakit yerine kullanılır, bankaların çeşitli imkanlar sağlamış olması bu esası değiştirmez. 60 sayılı KDV sirküleri yayınlanana kadar da KK ile satışı yapılan faturaların haricinde yapılacak işlemlerin de doğru olmadığını söylüyor ve tavsiye ediyordum. Özellikle C/H tahsilat yada avans ödemeleri hiç uygun değildi.

Ancak 8.8.2011 tarihinde 60 sayılı sirküler çıktı ve mertlik bozuldu. Mali idare KDV yasasının hem ruhuna hem beyan satırının ruhuna aykırı bir açıklama yaptı, bir şart koşarak. Fazla söze gerek bırakmadan ilgili bölümü tekrar alıntılıyorum;

7.2. Kredi Kartı ile Yapılan Tahsilatların Beyanı
Kredi kartı, satışa konu mal veya hizmetin bedelinin tahsilinde kullanılmakta olup, kredi kartıyla yapılan tahsilatın, işletme tarafından yapılan bir mal satışı veya sunulan hizmete ilişkin olduğu kabul edilir. Buna göre fatura, mükellefler tarafından yapılan tahsilata değil, KDV uygulamasında tahsilatın ait olduğu teslim veya hizmetin Vergi Usul Kanununda belirtildiği şekilde belgelendirilmesine yönelik olarak düzenlenmektedir.
KDV Kanununun 42 nci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlığımızca şekil ve muhtevası belirlenen 1 No.lu KDV Beyannamesinde, bir vergilendirme döneminde gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere ait bedelin kredi kartı ile tahsil edilen kısmı, beyannamenin (Sonuç Hesapları - Diğer Bilgiler - Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin Katma Değer Vergisi Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel) satırına yazılacaktır.
KDV beyannamesinde istenilen bu bilgi, verginin tarh ve tahakkuku ile ilgili olmayan denetim amaçlı bir bilgidir. Bu satırda vergiyi doğuran olayın gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın bir vergilendirme döneminde kredi kartı ile yapılan tahsilatlar gösterilecektir. Bu satırda yer alan tutarların Beyannamenin "Sonuç Hesapları" kulakçığındaki "Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel" ile uyum göstermemesi ve bu hususun vergi dairesince mükellefe sorulması durumunda, farklılığın;
- Farklı vergi oranına tabi teslim ve hizmet bedelleri ile vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilen işlemler,
- İlgili firma veya kurumlar adına pos cihazı ile yapılan (elektrik, su, telefon, faturaları vb.) tahsilatlar,
- Avans ödemeleri,
- Vergisi önceden beyan edilmiş işlemlerin sonraki taksitlerinin kredi kartı yoluyla tahsilatı,
- Dağıtım ve kurye hizmetleri verilen müşterilerle yapılan sözleşmeler kapsamında dağıtımı yapılan ürünlerin satış bedellerinin tahsilatı,
- özel matrah uygulaması kapsamında önceki aşamada vergilendirilen işlemler,
- Eczanelerce SGK adına tahsilatı yapılan hasta katılım payları,
- Firma adına kayıtlı pos cihazları kullanılarak bayi veya üye işyerlerince yapılan satışlara ait tahsilatların bayi veya üye işyeri alacağına kaydedilmeksizin doğrudan firma hesaplarına aktarılması gibi sebeplerden kaynaklandığının izah gerekçesi olarak gösterilmesi mümkündür.
Başka kurum ve firmalar adına tahsilat işlemleri yapmak suretiyle verilen bu tür hizmetler karşılığı alınan komisyon, prim gibi bedeller üzerinden KDV hesaplanarak beyan edilecektir.
Öte yandan, uyumsuzluğun makul sebeplerle izah edilememesi halinde ilgili mükellefler hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı tabiidir.


Kısaca kredi kartı ile yaptığınız işlemlerin tamamının toplamını beyan edeceksiniz. Bu bölümde çok dikkat edilecek başka hususlar da var uyarayım.
 
Üst