Mefruşat Amortisman Oranı

Burak Tanyeri

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Nis 2013
Mesajlar
123
Konum
Antalya
merhaba,

şantiyede çalışan, yaşayan işçiler için alınan tabak, bardak, battaniye, nevresim gibi harcamalar için adet başına 10 liradan 500 liraya kadar fiyatlardan satın alım yapılıyor.

adet olarak sabit kıymet haddinin altına kalmasına rağmen topluca düşünüldüğünde sınırı aşmaktadır.

dolayısıyla, bu tarz harcamalar için nasıl değerlendirmek gerekir.

mesela, yaylı döşek alınmış, tanesi 1650+kdv, 25 adet satın alınmış. Amortismana tabi midir ?

iyi çalışmalar.
 
merhaba,

şantiyede çalışan, yaşayan işçiler için alınan tabak, bardak, battaniye, nevresim gibi harcamalar için adet başına 10 liradan 500 liraya kadar fiyatlardan satın alım yapılıyor.

adet olarak sabit kıymet haddinin altına kalmasına rağmen topluca düşünüldüğünde sınırı aşmaktadır.

dolayısıyla, bu tarz harcamalar için nasıl değerlendirmek gerekir.

mesela, yaylı döşek alınmış, tanesi 1650+kdv, 25 adet satın alınmış. Amortismana tabi midir ?

iyi çalışmalar.
Toplu olarak goz onunde tutup Demirbaslara kayit yapip Faydali omurlerine gore Amortisman ayiracaksiniz.

Ornegin yaylı döşek alınmış, tanesi 1650+kdv, 25 adet satın alınmış.

1650*25=41.250

__________________________________________________/___________________________________________________

255- Demirbaslar (B)

255.01- Santiye Demirbaslar

255.01.01.- 25 aDET Yayli Dosek 41.250




ILGILI HS (A)

______________________________________________/____________________________________________________________

Amortismani da bu tutar uzerinden ayirip kaydedeceksin
 
ferhat bey, teşekkür ederim.

fakat şu şekilde düşünmekteyim. yatakhane için aldığımız her bir yatak ayrı bir çalışana hizmet veriyor, fakat burası otel, konaklama tesisi değil, dolayısıyla iktisadi kıymet yarın buradan alınıp başka bir şantiyede kullanılabilir veya nakliyesi daha pahalıya geldiği için hiç taşınmadan olduğu yerde bırakılır. kaldı ki şantiye ortamında yatağın ömrü 1 yıl.

50 tane battaniye alınmış bunların ömrü en çok iki mevsim. ayrıca her bir battaniye bedeli 500 lira. çalışan bunu alıp başka bir yere de götürebilir takip etmek de mümkün değil. ve faydalı ömrünü takip etmek çok zor, bir personel işi bıraktı, yerine gelen diğerinin battaniyesini, nevresimini kullanmaz, çöpe atılır.

her ne kadar topluca alımda sabit kıymet olarak düşünmek gerekirsede, alınan mefruşatın kişilerin kullanımına tahsis edilmesi, buranın bir konaklama sektöründeki ticari işletme olmaması, gibi nedenlerden ötürü ve birim bazında amortisman sınırını aşmaması gibi nedenleri göz önünde bulundurunca sabit kıymet olarak değerlenmemesi gerektiğini düşünmekteyim.

yeni bir bilgi aldım, şantiye 5 yıllığına tesis edilmiş. misalen her yıl veya iki yılda bir yatak, nevresim, battaniye alınacak bu durumda 5 yıl üzerinden nasıl amortisman ayırabilirim ? faydalı ömür bitti diye 500 liralık battaniyeyi 2. yılında topluca giderleştirmek mi gerekecek, yani böyle bir iş gücü hangi mali işler departmanında var ?

İdarenin bu boşlukları doldurması icap ediyor.

saygılarımla.
 
Sayin Yaklasim

Anlatiminizda varsayimlar ve sizin fikirlerinizde var bunlara katiliyorum Ayrica İdarenin bu boşlukları doldurması icap ediyor. Bu konuda cok haklisiniz bunada katiliyorum. (Ancak bu Amortisman mevzuu IFRS uygulayan firmalarda farkli VUK'da boyle olmasi gerekir.

Soruya gelince. VUK'da VUK 313 Amortisman su sekilde aciklanmistir

Madde 313 – (Değişik birinci fıkra: 21/1/1983-2791/6 md.) İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin, bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.

seklinde aciklanmistir. Dolayisiyla 1 yildan az kullanilacak olan (tabi biz bu yataklarin 1 yildan az yada cok kullanilacagini bilemeyiz ne dersek varsayim olur) bu yataklar demirbaslar hesabina kaydedilecek. Ornegin biz bu demirbasi 6 ayda attik. Kullanmadik, yada kullanamadik yada deforme oldu.

O zaman biz asagidaki kaydi yapariz

________________________________________________________________/______________________________________________________________

257- Amortisman (B)







255- (Demirbaslar)

______________________________________________________________/__________________________________________________________________

Burada Kar/ Zarar hesaplamadi zira biz demirbasi 6 ayda kayitlardan cikardik. Amortisman olmadigi icin bu sekilde kayitlardan cikaririz

Tabi kayitlardan cikarirken sirketlerin bir kara almasi buna gore kayitlardan cikarmasi uygun olur. ( Zira Musavirin elinde bir belge olmasi herzaman iyidir, Ben bu Yonetim Kurulu kararina gore yaptim demesi ileride basini agritmaz.

Tabi bu demirbas satilirsa KDV, isci alip gotururse Ucret olarak degerlendirmek gerekir ( Bazi isciler esyalarla bag kuruyorlar o yuzden birakmak istemiyorlar), Calinirsa yine KDV hesaplamak, Zayi olursa (yagmur, yangin, sel vb,) zayii Belgesi almak gerekir.
 
Ferhat bey, cevabınız için teşekkür ederim.

şimdi yeni bu fatura önüme geldi.
şu şekilde düşünüyorum.
fatura toplamı 66.000 + kdv
40 yatak için döşek alınmış.
normalde 1.650 lira sabit kıymet sınırını aşmıyor.
topluca değerlendirirsek aşıyor.
sorunumuz burada başlıyor.
eğer bir otelin odasını döşemek için çeşitli aksam, tertip, mefşurat satın alınsa idi bunları tek bir parça olarak düşünecektik.

fakat bir adet yatak satın alınırsa bu amortismana tabi midir ?
40 yatak için farklı farklı veya aynı firmadan, değişik tarihlerde fatura düzenlenirse bu yataklar amortismana tabi değildir.
bu durumda toplu da almış olsam bu yataklar birbirine bağlı olmadığı, birbirinden bağımsız olduğunu düşünüyorum.

saygılarımla.
 
Üst