Memur Düşmanı Değiliz!

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
[size=10pt]Sadettin ORHAN [email protected] 28 Ekim 2008 Bugün

Köşemizde dün yayınlanan "Memura Sağlıkta 5 Kıyak" başlıklı yazımız oldukça ses getirdi.

Yazımıza olumlu tepki verenler olduğu gibi, özellikle memur okurlarımızdan bazı olumsuz tepkiler de geldi. Hatta gazetemizi ve şahsımı "memur düşmanı" olarak niteleyen yorumlar dahi vardı. Öncelikle şunu belirteyim ki ne gazetem ne de şahsım memur düşmanı değiliz, olamayız da. Nitekim bu satırların yazarı da 657'ye tabi memurdur.

Dolayısıyla kendi kendime düşmanlık etmem eşyanın tabiatına da aykırılı olur. Ancak kimi haklardan ve imkanlardan ülke insanımızın tamamı değil de belirli bir sınıf yararlanıyorsa, kendim de o sınıfa dahil olsam bile, bu bana dokunur. Diğer taraftan sadece sağlıkta değil tüm sosyal haklarda gönül ister ki memurlarımız da mümkün olan en iyi hizmeti alsın. Yeter ki bu haklardan ve hizmetlerden tüm vatandaşlarımız eşit faydalansın. Kısacası biz, memurlar da diğer vatandaşlarla sefalette değil, en iyi hizmette eşitlensin diyoruz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Soru: Ben 1965 doğumluyum, 16.01.1987 tarihinde SSK girişim var. 2121 gün SSK priminden sonra ara verdim. Şu anda 40 aydır isteğe bağlı pirim yatırıyorum ve isteğe bağlı yatırmaya devam etsem şimdiki kanuna göre emekliliğim etkileniyor mu? A.Kılıçtaş

Cevap: Değerli okurum, 5.150 günü tamamlayınca SSK şartlarında emekli olacaksınız. Ancak 1 Ekim sonrasında isteğe bağlı sigortada 42 aydan fazla kalmayın. Aksi halde daha fazla prim ödeyerek Bağ-Kur'lu gibi emekli olma riskiniz var. 41 ay isteğe bağlı ödedikten sonra kalan günlerinizi bir işyerinden sigortalı olarak tamamlayın.

ABLAM İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

Soru: Benim ablam bekar ve 39 yaşında, babamın Bağ-Kur sağlık sigortasından faydalanmaya devam ederken, 01.05.2008 tarihinde isteğe bağlı Bağ- Kur'a başvurup pirim ödemeye başladı. Yeni SGK yasasıyla isteğe bağlım Bağ-Kur'da sağlık pirimi ödeme zorunluluğu getirildi. Pirim oranları da yükseldiğinden artık yatıramayacağız. Bu durumda babamın sağlık sigortasından faydalanmaya devam edebilir mi? Ne yapmalıyız? Vacit SAĞ

Cevap: Değerli okurum, ablanızın babanız üzerinden sağlık yardımından yararlanabilmesi için 1 Ekim'den sonra isteğe bağlı sigortaya hiç başlamaması gerekir. Eğer 1 Ekim sonrasında isteğe bağlı sigortaya bir ay ödeme yaparsa babasından hak sahipliği düşer ve kendi sigortasıyla sağlık yardımı almaya hak kazanır. Bundan sonra isteğe bağlıdan ayrılsa dahi babasının üzerinden sağlık yardımı alamaz. Dolayısıyla bu ay içinde isteğe bağlıya devam edip etmeyeceğine karar vermesi gerekir.

BİRKAÇ SORU

Soru: Beni birkaç sorum olacak.

1) İşsizlik sigortasından maaş alınırken isteğe bağlı sigorta yapılabilir mi?

2) 5750 gün üzerinden emekli olacak bir vatandaş için kalan prim günü 3450, kalan hizmet süresi 6 yıl, kalan yaş 16 ise prim ödemesinin isteğe bağlı sigorta yapılarak mı yoksa sigortalı çalışarak mı ödenmesi daha doğru olur? İsteğe bağlı sigorta yapılırsa emeklilik şartlarında değişiklik olur mu?

3) Diğer sandığa (bankada çalışma durumunda) ait primler ne zaman SSK ile birleştirilmeli? Demet Yıldız

Cevap:

1) İşsizlik ödeneği aldığınız dönemde isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. Buna herhangi bir engel yok.

2) Emekliliğe kalan 3.450 günün en fazla 1.260 gününü isteğe bağlı sigortalı olarak ödeyin. Bundan daha fazlasını isteğe bağlı öderseniz başınıza ne geleceğini yukarıda cevapladığım ilk soruya bakarak öğrenebilirsiniz.

3) Banka sandığına tabi olarak geçen çalışmalarınızı, emekliliği hak ettiğiniz tarihte SGK'ya vereceğiniz "Hizmet Birleştirmesi Talep Dilekçesi" ile birleştirebilirsiniz.
 
Üst