Merkez adresin olduğu yerde defterin tastik edilmesi.?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Arkadaşlar;

Kocaelinde olan bir müşterimizin defterlerini İstanbulda tastik ettirebilirmiyiz.
Bunun ile ilgili bir sınırlama var diye biliyorum, bilgisi olan varmıdır.?



Teşekkürler.
Kolay gelsin.
 
Ynt: Merkez adresin olduğu yerde defterin tastik edilmesi.?

Tasdik Yeri (VUK madde 223)
Ticari defterler, iş yerinin, iş yeri olmayanlar için ikametgâhın bulunduğu yerdeki noter veya noterlik görevini yapanlar tarafından tasdik edilir.

Defterler anonim ve limited şirketlerin kuruluş aşamasında, şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret sicili memuru veya noter tarafından tasdik edilir.


ama bununla ilgili bir ceza varmıdır bilmiyorum
 
Ynt: Merkez adresin olduğu yerde defterin tastik edilmesi.?

Noter fark ederse tasdik etmez daha önce aynı durum bende vardı ankaradaki firmanın defterlerini ankarada tasdik ettiriyordum ama noterler toplu defter tasdik ettiği için adresepek baktıkları yok
 
Ynt: Merkez adresin olduğu yerde defterin tastik edilmesi.?

Noterin reddetmesi gerekir. Ancak tasdik ederse ileride sıkıntı yaşayacak olan yine siz olduğunuzdan kanuna uygun hareket edilmeli.
 
Ynt: Merkez adresin olduğu yerde defterin tastik edilmesi.?

223. maddede kuruluş aşamasında ibaresi var, sanki kuruluş aşamasında şirket merkezinin bulunduğu yerde, ondan sonrası için farketmez gibi bir ibare var.
Biraz muğlak bir konu sanırım.

Ne yapalım Kocaeline gidecez sanırım.

Teşekkürler.
 
Ynt: Merkez adresin olduğu yerde defterin tastik edilmesi.?

Dairesi Karar Yılı Karar No Esas Yılı Esas No Karar Tarihi
ONBİRİNCİ DAİRE 1995 1370 1995 2092 03/05/1995

KARAR METNİ
YASAL DAFTERLERİN İŞYERİNİN BULUNDUĞU YERDEKİ NOTERE TASDİK ETTİRİLMEMİŞ OLMASI RESEN TAKDİR YOLUYLA TARHİYAT YAPILMASINI GEREKTİRMEDİĞİ HK.<

Yükümlünün yasal defterlerini işyerinin bulunduğu yerdeki notere tasdik ettirmemesi üzerine defterler hiç tasdik edilmemiş kabul edilerek resen takdir yoluyla Aralık/1989 dönemi için kaçakçılık cezalı katma değer vergisi salınmıştır. Ankara 4.Vergi Mahkemesi 1993/1166 sayılı kararıyla, 213 sayılı Kanunun 223 üncü maddesinde defterlerin işyerinin bulunduğu yerdeki noter tarafından tasdik olunmasının öngörüldüğü, madde hükmü ile çift defter tasdik ettirmenin önlenmesinin amaçlandığı, ancak böyle bir durumda bu fiilin varlığının ortaya konulması icabettiği, olayda ise bu yönde yapılmış bir tesbit bulunmadığı, 213 sayılı Kanunda, 223.madde ile belirlenen yetkili noterden başka bir noterde defter tasdik ettirilmesi halinde hiç tasdik ettirilmemiş sayılacağı yolunda herhangi bir hüküm de bulunmadığı gerekçesiyle cezalı tarhiyatı terkin etmiştir. Davalı idarece, resen takdir yoluyla yapılan cezalı tarhiyatta yasal isabetsizlik bulunmadığı ileri sürülerek
kararın bozulması istenilmektedir.
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle temyiz isteminin reddine, Ankara 4. Vergi Mahkemesinin 1993/1166 sayılı kararının onanmasına karar verildi.
(DAN-DER; SAYI:90) (MT/ES)
 
Ynt: Merkez adresin olduğu yerde defterin tastik edilmesi.?

Teşekkürler sayın semray.
 
Üst