Merkez-Şube KDV Thk.

Üyelik
5 Kas 2008
Mesajlar
18
Değerli Arkadaşlar

Geçen ay itibariyle iki farklı şirketimizi tek bir şirkete tüm aktifi ve pasifiyle devir ettik.
İki şirketide bulunduğu yerdeki adresi sabit kalarak şube olarak tescil ettirdik.Şuan itibariyle muhasebeleri ve hesap planları farklı olarak tutuluyor.Ancak beyannamelerin dönemi geldiğinde (KDV ve muhtasar)
Merkezden tek beyan olarak yaptık.İki şubenin hasılatlarını birleştirerek gerekli bilgiler ışığında beyan ettik.Şimdi ben şubemizdeki Hesaplarımızın KDV VE STOPAJ hesaplarının diğer şubemizin bilgileriyle birleştirip Merkezde tahakkuk girip 360 Hesapta toplamam lazım.
Çünkü verginin tümü merkezden ödenecek.Bizim şubemizde işlem gören 191-391 hesaplar ile
diğer şubedeki 191-391 hesapları merkeze tek kayıt olarak nasıl alırım.Şubedeki muhasebe kayıdıyla merkezdeki muhasebe kaydı nasıl olacak.393 Şubeler cari hesabını inceledim ancak çok detaylı bir bilgi edinemedim.

Paylaşımlarınızı bekliyorum..

Lütfen Başlık açarken büyük harf kullanmayınız...
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

Değerli Arkadaşlar

Konuyu özetliyecek olursak

İki tane şube tescil ettirdik.İkiside muhasebesi kendi içinde farklı programlalarla tutuluyor.İkisinede farklı fatura bastırıldı.Merkezde sadece idari işler mevcut herhangi bir ticari faaliyeti yok.Bu şubeler çok yoğun fatura kesiyor ve işlem hacimleri yüksek.

Şimdi kdv döneminde biz iki şubenin hasılatını birleştirip tek beyan verdik.Şube şube beyan vermedik.Merkez ve şubelerin muhasebe hesap planlarında çalışan kdv hesapları ve diğer kapanması gereken hesapları nasıl bir araya getireceğiz?

Örnek

A-ŞUBESİ 191 HESAP
A-ŞUBESİ 391 HESAP
B-ŞUBESİ 191 HESAP
B-ŞUBESİ 391 HESAP

YUKARIDAKİ HESAPLAR ÇALIŞTI.BİZ KDV Yİ MERKEZDEN VERDİK.BU ŞUBELER BU HESAPLARINI 360 ÖDENECEK KDVYE AKTARIRLARSA EKSİK KALACAK.ÇÜNKÜ KDV MERKEZİN HESABINDAN ÖDENECEK.BİR TÜRLÜ BUNAMANTIKLI BİR YOL BULUMADIM.
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

CEVAP VEREBİLECEK KİMSE YOK MU? DÜŞÜNCLERİNİZİ PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM




mesaj metininde büyük harf kullanmak kuralara aykırıdır düzeltin.
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

Birleşmeden sonra niye merkeze ve 2 şubeye ayrı ayrı defterler tuttuğunuzu anlayamadım. Devir olan 2 şirketin hesapları devralan şirketin hesaplarına devretmeli ve muhasebeye oradan devam etmeliydiniz. Şirket, merkezi ve 2 şubesiyle bir şirket. Bir şirketin 3 muhasebesi olamaz.
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

Bu sizin görüşünüz.Bir şirketin 50 tanede şube muhasebesi olur.
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

Merkezin Sermayesi ile faaliyet gösteren işletmeler için ayrı ayrı defter tasdik edilmiş ise Tek Düzen Muhasebe Hesap planına göre her şube için ayrı ayrı muhasebe kayıtları tutmanız gerekmektedir.

Bunun yanında ay sonlarında aylık mizanlar ve yıl sonlarında bağlı şubelerin genel mizanları ve bilançoları Merkez Şube mizan ve blançoları ile birleştirilmesi ( konsolide edilmesi) gerekmektedir
Eğer Sadece Merkez Şube için Defter tasdiki yapılmış, şubeler için ayrı defter tesdiki yapılmamış ve Şubelerin kayıtları merkezden takip ediliyorsa 191 ve 391 Hesabı Kullanarak (Ana Hesabın altında Şubeler için ayrıntı gösterilebilir) işlemlerinizi yürütmelisiniz çünkü indirilecek KDV lerin Yasal olarak tutulan defterlerin kayıtlarında ayrıca görünmesi gerekir..
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

bizde mesela 5şube işyeri var.biz tek tek şube diye ayırmadık hepsini atıyorum tek 191,01ind kdv diye hesap adı altında birleştirdik.sonuçta hepsi de merkez adı altında toplanıp tek beyanname ile beyan edildiği için ayrı ayrı işlem yapmadık öyle çok karışık olur gibi geliyo bana.biz bu şekilde yıllardır işlioruz ve her yıl incelenir bi problemde çıkmıyor.
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

Şubelerin hesapları ayrı defterde bile tutulsa kdv, kurumlar beyanı tekdir. Çünkü bir tek hükmi şahıs ve bir tek vergi mükellefiyeti vardır.
Muhtasara açısından ise her şube bağlı olduğu yerin vergi dairesine beyan verebilir. Yahut da bordrolar merkzden yapıldığı için tek vergi dairesi olabilir. Bu seçimliktir.


Ancak her şube ayrı KDV beyanı yapamaz.
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

Sayın nguroy

KDV tabiki tek bir yerden verilir bizde öle yaptık ama işleyiş olarak onlar alış faturalarını kendileri giriyor.Bizde kendimiz giriyoruz.Ancak beyanname merkezden beyan edildiği için 191-391 hesapları şubeler nasıl kapatacak ve merkez hesabına virmanlıyacak.Biz ödemeyi sonuçta Merkezin banka hesabından yapacağız ama orananın
360 bakiye olması gerekir.Nasıl yapmamız gerekir 393 cari heabını kullanarak mı?
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

Merkezde bir şubeler hesabı, şubelerde bir merkez hesabı açacaksınız. Para alışverişleride burdan izlenecek diğer 191-391 lerde olabilir. Yada konsolide hesabı yaparsınız.
 
Ynt: Merkez-Şube KDV Thk.

biz 393 X subesi Nakit hareketleri / 393 X subesi Faturali Hareketler vs kullanarak subeler arasinda virman yapiyoruz
 

Benzer konular

Üst