Mevzuat Soruları (sadece)

merhaba Arkadaşlar,
Ben bugün mevzuattan 4 soruya itiraz ettim.
Ayrıca karaköy şubesinden yatırılınca masraf parası alınmıyor.

İTİRAZ 1 : MEVZUAT (B Kitapçığı / 7 soru )

Bankaların yatırım danışmanlığı işlemini yapmaları için kuruldan yetki belgesi almaları lazımdır.

İTİRAZ 2 : MEVZUAT (B KİTAPÇIĞI 8. SORU )
İPTAL GEREKÇESİ

2004 sayılı icra iflas kanun da Borçlu, itirazının hükümden düşürülmesinin kendisine tebliğinden itibaren üç gün içinde mal beyanında bulunmak zorundadır hükmü yer almaktadır.
Soruda verilen borçlu için mal beyanında bulunma süresi sorulmuş olup şıklarda kararın tebliğinden itibaren 3 gün denilmiştir. Kendisine tebliğ tarihi ifadesi kullanılmamış olup eksik ifade kullanılmıştır.
BU SORUNUN İPTALİ GEREKİR

İTİRAZ 3 : MEVZUAT (B KİTAPÇIĞI 19. SORU )
Soruya cevap olarak D seçeneğinin doğru cevap olarak kabul edildiği ancak söz konusu sorunun dikkatlice incelendiğinde Soruya ilişkin 1. Tertip yasal yedek akçe ayrılması ile ilgili olarak yapılacak olan hesaplamanın
a- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu Hükümlerine göre mi
b- 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Hükümlerine göre mi
c- 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre mi hesaplanacağına
İlişkin net bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen 05.05.2006 tarih ve 21/537 Sayılı İlke Kararı Halka Açık Anonim Ortaklıkların Kar dağıtımı Esaslarına ilişkin bir karar olduğu ve bu karar ile Kar Kavramının açık bir ifade ile anlaşılır şekilde ;
1. Tertip Kanuni Yedek Akçe Matrahı=Net dönem Karı-Geçmiş yıl Zararları-Ödenecek Vergiler
Sorulan soruda ise
DÖNEM KARI- ÖDENECEK VERGİ-GEÇMİŞ YILLAR ZARARI olarak sorulmuş olduğu dolayısı ile
A- Dönem karının vergi öncesi kar mı yoksa vergi sonrası kar mı olduğu açıkça ifade edilmemiştir.
B- İlke kararında ise Geçmiş Yıl Zararları yazmakta iken soru da ise Geçmiş YILLAR zararı sorulmuştur.
Soruda ki Geçmiş Yıllar Zararı kaç yılı kapsadığı da belirtilmemiştir. Geçmiş 5 yıl boyunca kar çıkmadı ise ve zarar da 5 yıldan fazla ise Vergi Usul Kanununca kabul edilmeyip Vergi Matrahını etkilemektedir. Ve ödenecek Vergi de bu durumda farklı çıkmaktadır ve 1. Tertip Yedek Akçenin de tutarı değişmektedir.
BU SORUNUN İPTALİ GEREKİR

İTİRAZ 4 : MEVZUAT (B KİTAPÇIĞI 4. SORU )

Saklamanın fiziksel bir saklama mı yoksa kaydi bir saklamamı olması gerektiğine dair bilgi net sorulmamış sadece ilke kararına dayandırılmış. BU SORUNUN İPTALİ GEREKİR
 
Ayrıca Denetime de itiraz ettim, 2 dersi olanlar itiraz edebilir.
bende forumlardan aldım gerekçelerinide...

İTİRAZ 1 : DENETİM (B KİTAPÇIĞI 5. SORU )
Sorunun B) şıkkındaki cümleden, payları İMKB’ de işlem gören şirketlerin Sermaye Piyasası Mevzuatı yerine sadece vergi mevzuatı gibi diğer mevzuatta öngörülen finansal tabloları hazırlamalarının mümkün olduğu anlaşılmaktadır. Halbuki, söz konusu şirketler Sermaye Piyasası Mevzuatına ve finansal raporlama standartlarına uygun finansal tablolarını hazırladıktan sonra, bu tablolara ek olarak isterlerse vergi mevzuatı gibi diğer mevzuatta öngörülen tabloları hazırlayabilirler. B) şıkkının doğru cevap olabilmesi için “Sermaye Piyasası Mevzuatı ve finansal raporlama standartlarına uygun finansal tablolara ek olarak, vergi mevzuatı gibi diğer mevzuatta öngörülen diğer finansal tabloları da hazırlamaları mümkündür.” şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir. Cümledeki eksik açıklama önemli yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermektedir. Bununla birlikte, sorunun D şıkkı, SERMAYE PİYASASINDA FİNANSAL RAPORLAMAYA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ (SERİ: XI, NO: 29) da geçiyor, bağımsız denetim mevzuatında böyle bir cümle ve düzenleme yoktur ve bu yüzden sorunun iptali gerekir.

İTİRAZ 2 : DENETİM (B KİTAPÇIĞI 3. SORU )
İPTAL GEREKÇESİ

1.1. Veri Testi tekniği
Veri testi veri dosyalarını değil bilgisayardaki kontrolleri test eder. Veri testi, denetçi tarafından toplanan verilerdir ve sistem tarafından normal olarak işletilen verilerin özelliklerini taşır. Denetçi tarafından hazırlanan veri testi geçerli ve geçersiz verileri içerir. Bu teknikte, denetçi doğrudan veri testlerini kullanarak sistemi gözden geçirir, verilerdeki olası usulsüzlükleri ve hataları bulmak ve verilerin işlenip işlenmediğini görmek için bir veya daha çok uygulama programlarını test eder.

1.2. Bütünleşik Test Tekniği
Bu teknik, veri testlerinin kullanımını ve ayrıca bilgisayar sisteminde ana kütükte hayali varlıklar (satıcı, müşteri, personel, ürün vb) oluşturmayı gerektiren eş zamanlı bir denetim tekniğidir. Bu bağlamda bu teknik, veri testi yaklaşımının bir uygulamasıdır. Teknikte veri testleri eş zamanlı olarak gerçek işlemlerle birlikte işlenmekte böylece gerçek ana kütükler hem gerçek hem de hayali varlıkları içermektedir.
Bu teknik, muhasebe bilgi sistemi içinde küçük bir alt sitem oluşturmayı (mini şirket gibi) gerçekleştirmektedir. Bu alt sitemleri oluşturabilmek için işletme dosyalarına kukla işlemler eklemek gereklidir. Böylece karşılığı olan kukla dosyalara eklenen veri testleri, gerçek işlemlerle birlikte sisteme rahatlıkla girebilir. Veri testleri gerçek veriler gibi aynı programlanmış kontrollere tabi olur. Kukla işlemler ayrı bir çıktı seti üretir ve bunlarda denetçinin beklentileri ile karşılaştırılır. Böylece denetçi bilgisayardaki iç kontrolün gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını anlayabilir.
Bütünleşik test tekniğinde veri testlerinin kullanılması ve hayali kayıtların oluşturulması söz konusudur. Ancak Bütünleşik test tekniği uygulanabilmesi için Veri testlerine ihtiyaç duyulmaktadır Dolayısıyla Bütünleşik test tekniği veri testi tekniğinin bir devamıdır. C ve D şıklarının doğru kabul edilmesi gerekir. BU SORUNUN İPTALİ GEREKİR
 
(3) 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlara girenlerin, bu sınavlarda başarılı sayıldıkları konular itibarıyla aldıkları notlar, mevzuatı uyarınca geçerli süre içinde ve talepleri halinde bu Yönetmelik uyarınca yapılacak sınavda veya dördüncü fıkra kapsamında bulunanlar için yapılacak eğitimde dikkate alınır.
 
Denetçilik sınavı
MADDE 16 – (1) Denetçilik sınavı, sınava gireceklerin denetimle ilgili alanlardaki teorik ve uygulamaya ilişkin bilgilerini ölçmek üzere Kurum tarafından yapılır.
(2) Sınava girebilmek için 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen mezuniyet şartının sağlanması aranır.
(3) Denetçilik sınavı, aşağıdaki ana konuları kapsar;
a) Muhasebe (Genel muhasebe, maliyet ve yönetim muhasebesi),
b) Muhasebe Standartları (Türkiye Muhasebe Standartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar),
c) Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim,
ç) Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat ),
d) Genel Hukuk Mevzuatı (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Medeni Hukuk, Vergi Hukuku, Sosyal Güvenlik Mevzuatı, İdare Hukuku),
e) Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatı,
(4) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler üçüncü fıkranın (b), (c), (ç) ve (e) bentlerinde, Yeminli Mali Müşavirler ise (b), (ç) ve (e) bentlerinde belirtilen konulardan sınava tabi tutulurlar.
(5) Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik alanlarında denetim faaliyetinde bulunmayacak olanlar bu maddenin üçüncü fıkrasının (e) bendinde belirtilen konulardan ayrıca sınava tabi tutulmazlar.
(6) Sınav sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Sınavın; konular itibarıyla birleştirilmesi ve ayrılması, konularının içeriği, duyurusu, başvuru usulü, yeri, zamanı, şekli, süresi, sonuçlarının ilanı, ücreti ile sınavda başarılı olma şartları, sınav komisyonu ve sınava ilişkin diğer hususlar Kurum tarafından belirlenir.
 
Derslerden gecmis ortalamayi tutturamayan smmm olanlar sadece kurumsal yonetimden mi girecek? b,c,ç,e diyor... hukuklar ve muhasebe sayilan siklarda yok,diger 3 derstende gecmis varsayarsak... sadece tekd ers kurumsal yonetim kaliyor...
 
Üst