Muayene Ücreti

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan real01
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

real01

Katkı Sunan Üye
tüm meslektaşlarımıza hayırlı işler hayırlı sabahlar diyerek başlamak istiyorum. değerli forum üyeleri benim sizlerden bilgi talep edeceğim konu şudur ki. dün biladerimle yaptığım bir diyalog neticesinde kendisi bana kızını hastaneye götürürdüğünü, hastanede muayeneden sonra ilgili doktordan reçeteyi aldığını söyledi. dahası işte filim burda koptu. bana eczaneye gittiğinde normal ilaç paraları dışında "muayene ücreti" adı altında herbir muayene için çalışanlardan 3,00 tl emeklilerden ise 5,00 tl olmak üzere özel sabit bir ücret talep ettiklerini söyledi. dahasınıda söyleyim. kendisi normalde çalışan olarak 3,00 tl ödemesi gerekirken daha önce alınmayan ücretlerinde sisteme geçtiğini toplamda kendisinden 9,00 tl kesinti yapıldığını söyledi. ben tabi şaşırdım. bu tür bir uyguluma var mıdır? eğer varsa hangi yasal düzenlemeye ilişkin olarak bu tarz bir kesinti yapılıyor? ve birde sgk'nın sosyal güvencesi olan maaşı üzerinde sosyal güvence altında kesinti yapılan bir çalışandan gerçekten çıkarılacak bir yasal düzenleme ile böyle bir kesinti yapma hakkı var mıdır? yardımcı olacak meslektaşlarımıza şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.....

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.

Ynt: MUAYENE ÜCRETİ.

sayın güroy ilginiz için teşekkür ederim. ama asıl benim talep ettiğim konu şu. bu tarz bir uygulamaya hadi böle birşey yapalım diyerek başlanmaz. şirket içi karar vermiyoruz biz. ki şirket içi kararlar bile ticaret sicilden yayınlatılarak uygulamaya geçiyor. burda "sosyal güvence"'den bahsediyoruz. bu uygulama varsa bunun bir yasal dayanağıda olması gerekir. kurum içi özel içtihat vb. de olabilir. ama illaki bir yasal dayanağı vardır bunun. ben bu yasal dayanağa ulaşmaya çalışıyorum. saygılarımla üstadım...

Var tabi son sgk genelgesi. Makaleler bölümünde var bulabilrisiniz.

evet aradığım yanıta daha doğrusu yarısına ulaştım. tabi bunun "hak" konusuna gelince bu konuda sizleri daha fazla yormak istemem. yani sg nın böle bir hakka sahip olup olmadığı tamamı ile ayrı bir tartışma konusu. tekrardan hepinize iyi günler diler saygılarımı sunarım...

SGK LILAR MUAYENE ÜCRETİDE ÖDEYECEK

ANKARA (ANKA) -1 Ekim'de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile eczanelere ödenen muayene ücretlerinde de artış meydana geldi.
Yeni Yasa, özellikle katkı paylarında yüzde 100 ile yüzde 300 arasında değişen oranlarda arttırılması çeşitli sosyal kesimlerde rahatsızlık yarattı.

2008 Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre, ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında yani devlet hastanelerinde muayene olunduğunda katkı payı olarak 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde muayene olunduğu takdirde 4 YTL, üniversite hastanelerinde muayene olunduysa 6 YTL eczanelere ödenecek. Özel hastanede muayene olunduysa bu rakam 10 YTL'ye çıkacak. Yani hasta ilaç parası dışında hastaneye 10 YTL'ye varan muayene ücreti ödeyecek.

Birçok kesim tarafından eleştirilen ve 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası eczanelerde alınan muayene ücretlerine getirdiği artışla da tartışılacağa benziyor. 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği ile birlikte eczanelerde ilaç parası dışında daha önce 2 YTL olarak alınan muayene ücretleri de yükseldi. Tebliğ'e göre Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yani sağlık ocaklarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacak. Ancak devlet,üniversite ve özel hastanelerde muayene olan hastalar eczanelere gittiği zaman ilaç parası dışında 10 YTL'ye kadar muayene ücreti de ödeyecek. 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre hasta eczaneye, ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında yani devlet hastanelerinde muayene olduysa 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde muayene olduysa 4 YTL, üniversite hastanelerinde muayene olunduysa 6 YTL ödeyecek. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene olan hastalar ise ilaç parası + 10 YTL muayene ücreti ödeyecek.

-HASTA 5 YTL'LİK İLAÇ İÇİN 11 YTL ÖDEYECEK-

Uygulama 10 YTL' nin altında ilaç alacak hastaları da mağdur edecek. Örneğin; özel hastaneye giderek muayene olan ve reçetesine 5 YTL'lik ilaç yazılan bir hastadan yüzde 20 katılım payı olarak 1 YTL artı 10 YTL'de muayene ücreti alınacak. Böylece hastanın 5 YTL ile alabileceği ilaçlar için 11 YTL ödemesi gerekecek.

-HASTALAR İLE ECZACILAR KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR-

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ANKA'ya yaptığı açıklamada bu uygulamanın hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdiğini savunarak "Biz Eczacılar devletin muayene ücreti tahsildarı değiliz. Artık sabrımız kalmadı. Hastalarla Eczacılar karşı karşıya getiriliyor. Hem eczacı hem de vatandaş ciddi bir biçimde mağdur ediliyor" dedi.

Öte yandan muayene ücretine karşılık hastalarına fiş kesemediklerini ifade eden Saydan, "Bir taraftan hastalardan muayene ücreti alınmayacak derken diğer taraftan eczaneler aracılığıyla oldukça yüksek rakamlarda muayene ücreti alınması meslektaşlarımızla hastaları karşı karşıya getirmektedir. Söz konusu Tebliğ 'de derhal bir düzenleme yapılarak, muayene ücretinin tahsildarlığı bizim üzerimizden alınmalı, ücretler aşağıya çekilerek hastalarımızın da mağduriyeti giderilmelidir" dedi.(ANKA)

*****paraderevolt paylaşımıdır*******

6.1. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı

(1) Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmaz.

Katılım payı;

İkinci basamak resmi sağlık kurumlarında???????.. 3 YTL,

Eğitim ve araştırma hastanelerinde??????????.. 4 YTL,

Üniversite hastanelerinde ?????????????? 6 YTL,

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ?????????.. 10 YTL,

olarak uygulanır.

6.2. Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı

Kurumdan gelir ve aylık alanlar için %10, diğer kişiler için %20 oranında katılım payı alınır.

6.3. Tıbbi malzeme katılım payı

(1) Kurumdan gelir ve aylık alanlar için %10, diğer kişiler için %20 oranında katılım payı alınır.

6.3.1. Katılım payı üst sınırı;

(1) Tıbbi malzeme için ödenecek katılım payının tutarı, tıbbi malzemenin alındığı tarihteki brüt asgarî ücretin yüzde yetmişbeşini geçemez. Yüzde yetmişbeşlik üst sınırın hesaplanmasında her bir tıbbi malzeme bağımsız olarak değerlendirilir.

6.3.2. Katılım payı alınacak tıbbi malzemeler;

6.3.2.1. Gözlük cam ve çerçeveleri,

6.3.2.2. Ağız protezleri (SUT eki ?Diş Tedavileri Fiyat Listesi? nde (EK-7) yer alan 404.010, 404.020, 404.030, 404.040, 404.050, 404.170, 404.180, 404.181, 404.190, 404.200, 404.201, 404.210, 404.220, 404.230, 404.360, 404.370, 404.380, 404.390, 404.400, 404.410, 404.420 kod numarasında sayılanlar)

Artık bundan sonrası Yürütme yani hükümet tasarrufudur. Söylenecek söz yoktur.

real01 ' Alıntı:
tüm meslektaşlarımıza hayırlı işler hayırlı sabahlar diyerek başlamak istiyorum. değerli forum üyeleri benim sizlerden bilgi talep edeceğim konu şudur ki. dün biladerimle yaptığım bir diyalog neticesinde kendisi bana kızını hastaneye götürürdüğünü, hastanede muayeneden sonra ilgili doktordan reçeteyi aldığını söyledi. dahası işte filim burda koptu. bana eczaneye gittiğinde normal ilaç paraları dışında "muayene ücreti" adı altında herbir muayene için çalışanlardan 3,00 tl emeklilerden ise 5,00 tl olmak üzere özel sabit bir ücret talep ettiklerini söyledi. dahasınıda söyleyim. kendisi normalde çalışan olarak 3,00 tl ödemesi gerekirken daha önce alınmayan ücretlerinde sisteme geçtiğini toplamda kendisinden 9,00 tl kesinti yapıldığını söyledi. ben tabi şaşırdım. bu tür bir uyguluma var mıdır? eğer varsa hangi yasal düzenlemeye ilişkin olarak bu tarz bir kesinti yapılıyor? ve birde sgk'nın sosyal güvencesi olan maaşı üzerinde sosyal güvence altında kesinti yapılan bir çalışandan gerçekten çıkarılacak bir yasal düzenleme ile böyle bir kesinti yapma hakkı var mıdır? yardımcı olacak meslektaşlarımıza şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.....

ooooooo bu ne ki , yürürlüğe girdi , sonra tepkilerden ötürü durdurma kararı almışlardı , demekki yine devam ediyorlar... Allah sonumuzu hayır etsin böyle giderse sonumuz ne lur düşünmek bile istemiyorum. Ben de dün hastaneye gittim , alti üstü bir kan tahlili yaptıracaktım , ve gördüm ki istediğimiz kadar sigorta primi ödeyelim , istediğimiz kadar katkı payı ödeyelim devlet hastaneleri bitmişşşşş , yani bizim canımızı alsalar artık devlet hastaneleri adam olmaz. Bir kan tahlili için resmen hayvan muamelesi gördüm , çok özür dileyerek söylüyorum ama durum bu. eeee milletin gözünü boyamak için elimizde ne kadar fonda ödenek varsa , her gün çıkarılan abuk subuk kanunlar yüzüden fondaki ödeneği harcarlar , olan yine bize olur. Bugün 3 lira öderiz , yarın canımızı isterler. Valla kimsenin içini karartmak istemem ama bence bunlar daha iyi günlerimiz.

sayın guroy gerçekten yoruma açık bir konu. allaha şükür 6 senyi aşkındır hastane yüzü görmedim. tabi girip baş ağrısı diş ağrısı vb. saymazsak. bunlar içinde hastaneye gitmedim. ama gitmiş olsam ve devlet benden bu parayı kesmiş olsa inanın çok ama çok ağrıma gider. çünkü devlet sosyal güvence adı altında kısa ve uzun vadeli sigorta primlerine dayanarak benden ve işverenden toplamda %14'e varan bir kesinti yapıyor. şimdi bu kesintiyi yapmamış olsa bu para benim cebimde. neden birde bunca kesintiye rağmen ısrarla hala kesinti yapılıyor. bu düpedüz hakka riayetsizliktir. aynı durum geçenlerde bir işçimle aramda bir tartışmaya ve tatsızlığa sebebiyet verdi. adam ayın 5 günü muayenede. rapor yok. bunları sen kesemezsin diyor. neden kesemem dedim. raporlu süreleri kurum ödermiş raporlu olmayanları biz ödeyecekmişiz. kanıtın ne dedim. kurumdaki yetkili doaya memuru ile görüştüm o öyle söyledi dedi. peki bunu söyleyen memura sormadınmı dedim kurum kendi neden ödemiyormuş?!!!! hem senden hem benden prime esas kazançlarımız üzarinde kesinti yapmauyı biliyorlar dedim. yasada düzenlenmiş izinler var. yıllık ücretli izin, evlenmelerde aile bireylerinin vefatında 3 güne kadar olan izinler. ve hafta sonu izinleri. mesela hafta sonu izinlerini ele alalım dedim. işçinin ruhsal ve fiziksel sağlığı dikkate alınarak işçiye tanınmış 24 saat kesintisiz bir istirahat günü. amacı ney işçinin ruhsal ve fiziksel sağlığını korrumak. yani bir başka adı ile önlem tedbir. şimdi düşüneklim. bu işçinin sağlığını korumak adına alınacak önlemin maliyete işverenin sırtında, e alınmış olan bu önleme rağmen rahatsızlanman halinde doğacal olan maliyette işverenin sırtında. kurum ne işe yarayacak o zaman. neden benden prim kesiyor o zaman. birde şu yönden düşün dedim. senin gündeliğin 30 tl. senin burdaki bir gündeliğin 500 tl olsa bu primleri ve vergileri ile birlikte 630,00 u bulur. sen dört gün vizitedesin 630*4 = 2520 tl. yani bu şu demek sen işveren dört gün boyunca hiçbir faydan yok işveren sana kafadan 2520 tl daha fazladan ücret ödeyecek. bu işverenin hakkını gasbetmek değil midir? kurum yetkilisi neye dayanarak bunu işveren ödemek zorundadır diyor dedim.? neticede bende senin gibi burda ücretli çalışan bir işçiyim. ama burda işverenin tek sorumluluğu vardır oda vicdani sorumluluk. başka bir sorumluluk işverene yüklennemez. işte bu devletin işleri. neyse üstad bu konular taştış tartış bitmez. saygılarımla. sizede tekrar teşekkür ederim ilgilendiğiniz için. hayırlı işler kolay gelsin...

Ynt: Muayene Ücreti

Az önce eczaneden öğrendim benim de geriye dönük 5 TL borcum varmış , yeni ilaç alırken bu borçları kapatmayana ilaç da yok , haberiniz olsun....

Hakları var mı yok mu bilmem ama çevresinde doktor ve reprezant tanıdıkları olan biri olarak söylüyorum az bile alıyor devlet.

kater ' Alıntı:
Hakları var mı yok mu bilmem ama çevresinde doktor ve reprezant tanıdıkları olan biri olarak söylüyorum az bile alıyor devlet.
neden böyle düşünüyor sunuz sayın kater? yani bu bir sitemmi, yoksa idareyi savunma mı? anlayamadım ben...

Meslek olarak değil ama çevre olarak bu işin biraz içinde biri olarak sağlık konusunda çok fazla suistimal olduğunu gördüm. Tabi kimseyide suçlamak istemem. Dürüst çalışan da bir çok sağlık çalışanı var ama sağlık konusununda kötütüye kullanınldığına çok şahit oldum.

kater ' Alıntı:
Meslek olarak değil ama çevre olarak bu işin biraz içinde biri olarak sağlık konusunda çok fazla suistimal olduğunu gördüm. Tabi kimseyide suçlamak istemem. Dürüst çalışan da bir çok sağlık çalışanı var ama sağlık konusununda kötütüye kullanınldığına çok şahit oldum.

Bu sizin bahsettiğiniz bir çok sektörde oluyor. O zaman herkes acısını bizden çıkarsın ne güzel dimi , isterlerse 50 TL katkı payı ödeyelim , zaten nedir ki. Asgari ücretle hem ev kirasını ödemeye , hem elektrik - su , hem aç karnını doyurmaya çalışsın gariban emekçi işçi , devlet istihdam düşmesin ve oylarını kaybetmesin diye her gün yeni bir kanun çıkarsın işçininde işvereninde gözünü boyamak için, fonda ne var ne yok hepsini kullansın , sonra gelsin asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan garibandan alsın katkı payını , alsın canını ve siz bence az bile alıyorlar diyin. Bravoooo gerçekten söylenecek hiç bir şey bıramıyorsunuz. Çok afadersiniz biz eşşek gibi çalışalım , emek verelim , ülkenin diğer ucunda da birileri çiçekle , çikolatayla karşılansın. İşte bu ülkenin adaleti. Çalışana katkı payı , yan gelip yatana çiçek , böcekkk.

HAZELSU ' Alıntı:
kater ' Alıntı:

Bu sizin bahsettiğiniz bir çok sektörde oluyor. O zaman herkes acısını bizden çıkarsın ne güzel dimi , isterlerse 50 TL katkı payı ödeyelim , zaten nedir ki. Asgari ücretle hem ev kirasını ödemeye , hem elektrik - su , hem aç karnını doyurmaya çalışsın gariban emekçi işçi , devlet istihdam düşmesin ve oylarını kaybetmesin diye her gün yeni bir kanun çıkarsın işçininde işvereninde gözünü boyamak için, fonda ne var ne yok hepsini kullansın , sonra gelsin asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan garibandan alsın katkı payını , alsın canını ve siz bence az bile alıyorlar diyin. Bravoooo gerçekten söylenecek hiç bir şey bıramıyorsunuz. Çok afadersiniz biz eşşek gibi çalışalım , emek verelim , ülkenin diğer ucunda da birileri çiçekle , çikolatayla karşılansın. İşte bu ülkenin adaleti. Çalışana katkı payı , yan gelip yatana çiçek , böcekkk.

+1

HAZELSU ' Alıntı:
kater ' Alıntı:

Sn Hazelsu ben siz haksızsınız demiyorum ama işin birde öteki tarafı var. Bir aspirini almak için doktora gidip yazdıranı, beleş tatile gitmek için represantların ağzının içine bakan gerekli gereksiz bir sürü ilaç yazan doktorları, aç kurtlar gibi doktorları hediye ??? bombardımanına tutan represantlarıda var. Sağlık hepimize lazım ve ülkemizin kaynaklarıda çok fazla değil.

kater ' Alıntı:
HAZELSU ' Alıntı:
kater ' Alıntı:

Sn Hazelsu ben siz haksızsınız demiyorum ama işin birde öteki tarafı var. Bir aspirini almak için doktora gidip yazdıranı, beleş tatile gitmek için represantların ağzının içine bakan gerekli gereksiz bir sürü ilaç yazan doktorları, aç kurtlar gibi doktorları hediye ??? bombardımanına tutan represantlarıda var. Sağlık hepimize lazım ve ülkemizin kaynaklarıda çok fazla değil.

Kusura bakmayınız ama nedense acısı hep işçiden çıkıyor , bu konu başlığında yazdım daha yeni oldu önceki gün gittim doktora , insanların değeri kalmamış , ne sağlık sağlık , ne de adalet sistemi adam gibi. Başı bozuk insanların eline bırakılırsa , denetim olmazsa biz daha çok tartışırız bu konuları bana kalırsa.

Esas önemli olan yapılan suistimaller. Toplu dolandırıcılıklar. Doktor-hastane-eczane şeytan üçkenleri

evet sayın kater haklısınız sizde.
ama bunları denetlenmesi lazım.acısı sadece sgk lı vatandaştan çıkarılmamalı.
01.10.2009 tarihi itibariyle eczacılarla birlikte doktor ve avukatlarada kapsamlı inceleme başlatıldı.çok geç bile kalındı bence.eczacıları bu kapsamdan bir nebze çıkarmak isterim çünkü eczacını vergiden kaçma gibi bir durumu nerdeyse imkansız gibi birşey.%95 tutarının devlete fatura ettiklerini hesap edersek.sık sık da denetlenen bir sektör.ama devletinde hamallığını yapanda bir sektör.

Doktorları inceleyebilecek bir yol veya yöntem ne yazıkki henüz dünyada icat edilmedi :)

kater ' Alıntı:
Doktorları inceleyebilecek bir yol veya yöntem ne yazıkki henüz dünyada icat edilmedi :)

zaten neyin denetimi var ki , olanlarda formaliteden. Denetim olsa her kurumda ciddi anlamda , belki biz şimdi bunları değil de çok farklı şeyleri konuşuyor olurduk. =D