Muhasebe Mesleğini Neden Seçtiniz?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 110ft
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ben bu mesleği Ticaret Meslek Lisesi Muhasebe bölümü okudum diye zoraki olarak bu mesleği seçtim.Peki ya siz neden seçtiniz?
Bazen ah keske turizim okusam diyorum.Akşama kadar masa başında otur nereye kadar.

Ynt: Muhasebe Mesleğini Neden Seçtiniz?

Her ne kadar dış etkenlerden kaynaklanan zorluklar oluşsa da ben bu mesleğe aşığım.
Muhasebe benimiçin şiir gibi birşey.

mesleği seçmeme sebep üniversiteye(iktisat) yeni başlamıştım o zaman ki düşüncem diplomanın çok ta birşey sağlamayacağı düşüncesi idi o yüzden meslek edinme isteğim ve bana en uygun mesleğinde muhasebe olacağı idi çünkü mevzuatı ve rakamları severdim ve bunun neticesinde aile işletmemizin defterini tutan mali müşavir yanında çıraklık serüvenim başlamış olmuştu..sonrasında bir çok büro ve işyeri her gittiğim yeni işyerinde farklı olaylar hikayeler gördüm bu da bilgiye olan ilgimi arttırdı ve bilgim arttıkça mesleği daha da çok sevmeye başladım ve kendimi o sarmalın içinde buluverdim işinizi sevdikçe daha çok öğreniyorsunuz daha çok öğrendikçe daha çok seviyorsunuz..
eğitim gördüğümüz 300 kişilik anfide sadece ben ve 3-4 arkadaş muhasebeye yönelmişti geri kalanın çoğu ise banka ve kurumsal firmaların satış departmanlarına...
şimdi bakıyorum mezun olalı yaklaşık 7 sene olmuş ve daha yeni büroyu açmış mükellef toplama derdinde şükür deneyimimiz ve çevremiz sayesinde birkaç büyük müşterimiz oldu ve ucu ucuna denk getirdiğimiz bütçe ile geleceğe şüphe ile bakarak yol almaktayız..
satıştaki arkadaşlarımızın birçoğu evini arabasını almışken ve artık hayatı rutine doğru yol alırken bizler ise ne yazıkki koşullar gereği yaş 30 u buluyor ancak eskilerin dediği baltaya sap olup hayata başlıyoruz genç arkadaşlara tavsiyem eğer ki ben 10 senemi verecem ve başarılı olacağım diyorlarsa uzun vadede başarılı olabileceklerdir ama kısa vadede hayatlarını kurmak istiyorlarsa kesinikle uzak durulması gereken bir meslek diye düşünüyorum çünkü kısa vadede çok eziyetli ve sancılı süreç çünkü her zaman planladığınız gibi gitmiyor .... :'(

tıp okuyacak kapasitem vardı ne yazıkki yanlış lise seçimi lise 2. sınıfta iken meslek lisesi grubuna alınışımız ve sadece turizm alanında bölüm seçin kıstlılığı süper lise müdürünü hatırlıyorum evladım not ortalaman çok iyi böyle bir ortalamayla burada olman lazım deyişini ahhh ahhhh şimdiki aklım olsa... Ama yine de pişman değilim muhasebenin içinde olmaktan çok uğraştım bir meslek sahibi olmak için ve mesleğimi seviyorum

Bilmiyorum benmi bu mesleği seçtim bu meslekmi beni seçti tam olarak açıklamasını yapamıyorum. Ticaret lisesi mezunu değilim ünv. okurken bir muhasebe hocamız vardı kendisini çok severdim ve hevesle çalışırdım muhasebe derslerine. Okul biterken bile o hocama "Hocam ben muhasebeci olmayacağım bana göre çok monoton bir meslek diyordum" iş hayatına bir muhasebe bürosunda atılmak zorunda kaldım. Daha sonra bir akrabamın satış mağazalarının birinde şube müdürlüğü yaptım bu süreçte şunu çok iyi anladımki benim yapım ticaret için uygun değil, fazla sosyal biri değilim, fazla konuşmam hele hele de ticari konularda hiç konuşmam, birşey alıp satacaksam en kısa yoldan halletmeye çalışırım işimi; bu yüzdendirki muhasebe mesleğine tekrar döndüm. Şu an belgemi aldım, orta büyüklükte bir şirkette muhasebe müdürüyüm; ha mutlumusun derseniz, bilmem hala aradığımı bulamadım diyorum, belkide bu arayışım beni bu meslekte başarılı yapıyor. Meslek seçimi için önünde alternatifler olan arkadaşlarada tavsiyem kendinizi çok iyi tanıyın ve meslekleride ona göre değerlendirin.

Slm

1991 yılının eylül ayının yağmurlu bir gününde babam işten geldi ,Ktml müdürü tanıdıkmış bizim otobüslerde önünden geçiyormuş seni yazdırdım dedi

Bu kadar .

Meslekle uzaktan yakından alakam yoktu, birisi dedi şöyle şöyle bir meslek var, sınavla alıyor falan, hımmmm dedim bir deneyeyim stajı bir defa da kazanınca mecburen gerisini getirmek zorunda kaldım.

Genelde bakıyorum; bu mesleği bilinçli seçen çok az kişi var. Genel olarak herkes hayatı akışına bırakmış buralara kadar gelmiş. Ama pişman olanda fazla yok.

Ortaokul bitince annem ile birlikte Normal Liseye kayıt olmaya gidiyorduk.Yolda dayımın dükkanına uğradık.Dayımda ne işin var Normal/Düz Lisede ben Ticaret Lisesinin Müdürünü tanıyorum, gel seni oraya kayıt yaptıralım, en kötü muhasebeci olursun demişti. :'( :'( :'( Çocuğuz işte sesimizi çıkaramadık annemle ben.
O gün kaderim değişmiş, bu yola düşmüşüm işteee.... Ben seçmedim bu mesleği :D

Ah Dayııı ahhhhhh yaktın beniiiii :'( ::)

ZİNDAN ' Alıntı:
...
O gün kaderim değişmiş, .....
Benzer şekilde düz liseye kayıt olmaya gidiyorum, yoldan döndük meslek lisesine kayıt olduk, hadi meslek lisesine kayıt olduk bari ticaret lisesi olaydı. Kaçıncı mesleğim, artık bir dur demek lazım.

ZİNDAN ' Alıntı:
Ortaokul bitince annem ile birlikte Normal Liseye kayıt olmaya gidiyorduk.Yolda dayımın dükkanına uğradık.Dayımda ne işin var Normal/Düz Lisede ben Ticaret Lisesinin Müdürünü tanıyorum, gel seni oraya kayıt yaptıralım, en kötü muhasebeci olursun demişti. :'( :'( :'( Çocuğuz işte sesimizi çıkaramadık annemle ben.
O gün kaderim değişmiş, bu yola düşmüşüm işteee.... Ben seçmedim bu mesleği :D

Ah Dayııı ahhhhhh yaktın beniiiii :'( ::)

+1

babam sordu kızım sen ne olmak istiyorsun bende dedim masa başında çalışılan işlerden istiyorum bilgisayarım olsun daktilom olsun (tabi o zamanlar daktilo vardı ;D )evraklarla uğraşayım imzalar atayım falan demiştim. babamda ticaret lisasesine yazdırdı. tabi ozamanlar bilmiyordu bizimkilerde meslek liselerinin 4 yıllığa girişlerinin zor olduğunu nasıl bilecekler o zamanlar bu kadar herşey tvlerde söylenmiyordu....

lisedeyken evet bu işi yapmak bana göre diyordum seviyordum. lise bitti sınavda iyi bir puan almama rağmen 4 yıllık seçebileceğim tek gazi ünv. olduğundan maalesef 2 yıllık seçmek zorunda kaldım. (bu yüzden keşke düz lisede okuyup yine bu mesleği tercih etseydim diyorum)

ünv.de daha da çok sevdim muhasebeyi analizi vergiyi. Garip bişey ama bir önüme ,bir monografi konduğunda onu yapmak sonra kar zararını çıkarıp şu kadar vergi verecek demek inanılmaz haz veriyordu bunu gerçek hayatta yapabileceğimi bilmek hele tarifsiz (manyak mıyım nedir)
okul bitti aöf geldi aöf bitti staj yeterlilik bu mesleği adamakıllı yapabilmek için herşeyi yaptım. ünv.den ilk mezun olduğum dönemde ön muhasebe işi aramıştım, kendime göre önce çıraklık yapacaktım bu meslekte. ama baktım ön muhasebe diye alıp çay kahve telefonlara bakma (sekreterlik) olunca işten ayrıldım muhasebe olarak buldum öyyle bu zamana geldik evet çok emek verdim severek sevdiğim işi yapıyorum ne mutlu bana:)

Benimki tam bir muamma.
Babam iş sahibi idi tekstil atelyesi vardı. Biz 3 kardeşiz üçümüzüde okuttu adam olun dedi ben ticaret yaptım bu iş yapılmaz gidin masabaşı sağlam iş sahibi olun dedi.
2 tane ağabeyim düz lise okudu,üniversite biter bitmez piyasaya atıldı. Ticaret yaptı aldı,sattı,battı,çıktı sonunda genlerdenmi gelmedir nedir ikiside zengin oldu. Zengin dediysemde gerçekten zengin oldular orta direk zengini değil, ortanca ağabeyim daha 2-3 ay önce istanbulda 300.000 TL ye üçüncü evini aldı.

Peki ben ne oldum ailem o kadar düz lise oku dedi yok ben ticaret okuycam muhasebeci olucam dedim burnumun dikine gittim.
Üniversite bitti ağabeylerim gel bizle çalış para kazan dedi yok ben mesleği yapıcam dedim burnumun dikine gittim.
Askerlik bitti ağabeylerim,teyzemin oğlu ve diğer akrabalar gel yanımızda çalış güvenebileceğimiz bir adamımız olsun paraya para demezsin dediler ben gittim stajı başlattım üç kuruşa çalıştığım yerde kaldım olmaz dedim burnumun dikine gittim.

Şimdi bakıyorum yaş 30, staj bitmiş belgeyi alsam ayda en fazla azami kazanacağım 5-6 bin TL oda belgeyi alıp çalıştığım yerde yarı zamanlı çalışıp üstüne akrabalarımın ve tanıdıkların defterlerini alırsam.
Yıllardır yanımıza gel diyenlere bakıyorum adamlar ikinciyi geçmiş üçüncü evlerini almışlar,yazlık,kışlık,araba ıvır zıvır dünyalıklarını yapmışlar ve birde üstüne ailemin hatta sülalemin en FAKİRİ ben kalmışım.

Bu mesleğe verdiklerim çok ancak ilerde getirisininde çok olacağına inanıyorum ancak giden zamana bakıyorum belgeyi alıp 40 yaşıma kadar yapacaklarımı zaten 30 uma kadar rahat rahat yapabilirmişim yahu daha 1 yıl önce gel beraber çalışalım, senin gibi adama ihtiyacımız var diyen akrabalarım bile İstanbul Leventten daire aldılar.

Keşke büyüklerimden biri benim o koca burnuma şöyle sağlam bir kafayı koysaydı da o burnumu kırsaydı, bende burnumun dikine gitmeseydim ne diyeyim sağlık olsun .

hayatın her alanında muhasebe olduğu için seçtim. Kendimi yenilemeyi seviyorum.

baba mesleği :-\ olduğu için biraz zorlamaylada olsa pişman değilim

nalet olsun bu mesleği seçtiğime....
ilkokul mezunlarıyla aynı ünvana sahip olmak için mi bunca sene okudum..öss girip üniversiteyi kazandığım gün ne sevinmiştim Türkiyenin en saygın üniversitelerinde oku sonra okumaz ,bundan adam olmaz denen insanlarla aynı kefeye kon.. hak mı adalet mi bu...öss de tercihler de hukuk fakültesini de yazsaymısım keşke en azından 4 yıllık fakülte mezunu tüm avukatlar...

Üniversitede okurken (İşletme ) çok büyük hayallerim vardı. Holdinglerde çalışmak, kariyer yapmak, inci kolyeler takıp, güzel takım elbiseler giyip toplantılara katılmak vs. Neyse mezun oldum , evlendim geldim İstanbula. İş aramaya başladım. Karşıma hep pazarlama işleri geldi. Zaten yeni mezunsan genelde işler bu yönde bulunabiliyor. Yok bankada kredi kartı satışı, yok bireysel emeklilik satışı, yok mutfak malzemesi vs satışı... Tabi çok büyük hayal kırıklığı yaşadım. Neyse baktım iş bulamıyorum bu pazarlama işlerinden birine girdim. Masabaşı işti. Sabah 9 akşam 6. Cumarteside çalışılmıyor. Elinde çanta kapı kapıda gezmiyorsun.İnternet üzerinden sağlık hizmeti satışı. Çokta iyi para kazanıyordum. Maaş+prim. 2005 te 2500-3000 TL civarı aylık gelirim vardı. Kafamda rahattı ama eşim sürekli bu işin geleceği olmayacağını 40 yaşında da hala bu işi yapıyor olamayacağını söyleyip duruyordu. Israrlarına dayanamadım. Elimdeki diplomayla yapılabilecek en kariyerli iş mali müşavirlik işiydi. Pazarlama şirketinden ayrıldım. Sınava girdim kazandım. aylık 2500-3000 civarı gelirden düştüm asgari ücrete. Üstelik yol yemek parasıda benden :( Hemde ofis boy gibi yok postaneye git, yok kırtasiyeye git. Yok bankaya git mükellefin faturasını yatır.Üstelik işide öğrenemiyordum. Tüm gün ordan oraya koşturup duruyordum. Stajer olduğumdan birşeyde diyemiyordum düşük not veriri korkusuyla(Hoş 60 vermiş) Sonra işi daha iyi öğrenebileceğim bir iş bulup oradan ayrıldım. Ama maaş yok,yol yemek ve sigorta parasıda cebimden. Yani karşılıksız 1 yılda oraya gidip geldim.
Yani bu meslek için çok ezildim. Maddi manevi çok yıprandım. Şimdi kalan 3 dersim var . Denetim,muhasebe ve maliyet. Denetimden geçtim die düşünüyorum. Muhasebe belli değil. Maliyettende kesin kaldım. Yani hala sıkıntım bitmedi. Yaş 29. Ruhsatıda kısmetse 30 da alırsam, bakalım para kazanmaya ne zaman başlarım :(
Yorum sizin...

zeyna78 ' Alıntı:
....

Muhasebeyi tek başıma yapıyorum ve inşaat muhasebesi zor. kendimi eğitmeye öğrenmeye çalışıyorum fakat stajdı sınavdı derken hala çok bir şey ögrenebilmiş degilim.

...
Başta dedim, kim okuyacak pazar pazar bu kadar uzun mesajı. Sonra dedim okuyayım bari, inşaat muhasebesi alanı ilgimi çekti. Muhasebe bürosunda mı çalışıyorsunuz yoksa sadece inşaat muhasebesine mi bakıyorsunuz.