Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

PARTAK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Ocak 2009
Mesajlar
109
Arkadaşlar merhaba, çoğu meslektaşımın aynı sıkıntıyı çektiğini düşünüyorum.Hem emeğimizin karşılığını yeterince alamamak hemde anlaşılan muhasebe ücretlerini zamanında tahsil edememek.Bazı müşterilerimizle sizinde bildiğiniz gibi muhasebe ücretimizin ödenmesi konusunda sıkıntı yaşarız.Genelde bahaneleri çoktur.Bu ay stopajı ödedim, araba taksidim vardı onu ödedim, işyeri kirası personel maaşı vs.vs.nedense bizim ücretlerimiz en son aşamaya bırakılır.Bazı müşterilerimizin kapanışlarını yaparsınız ve muhasebe ücretinizin 4-5 aylıkta biriktiğini düşünelim.Sonra zaman zaman telefon açarak kendilerine bizzat ulaşarak bu ücretlerin bir an önce ödenmesini istersiniz, onlarda henüz paralarının olmadığını, para elllerine geçince "döncem ben sana" tarzında ifadelerle sizi oyalarlar.Bu kapanış yaptığınız müşteriniz örneğin bir şahıs işletmesi olsun ve aylık 120 TL.den muhasebesini tuttuğunuzu düşünelim size de diyelim ki farlı aylardan 5 aylık muhasebe borcu kalmış olsun.120*5=600 TL.Şimdi bu kapanış yaptığınız müşterinizin kapanış dönemine ait KDV, Geçici vergi, muhtasar ve ertesi yıl Gelir vergisi Byn.olacaktır.Sizlere şunu sormak istiyorum,Bu parasını ödememiş olan ve işyerini kapatmış olan müşterilerinizden bir an için para tahsil imkanınızın kalmadığını düşünün.Bu durumda kapanış dönemine ait verilmesi gereken beyannameleri siz veriyormusunuz?(ben ne olursa olsun veriyorum da)İkinci sorum ise, müşteriniz zaten kapatmış, paranızıda zaten alamamışsınız bu durumda kapanıştan itibaren verilmesi gereken tüm beyannameleri müşterinize kızıp eğer vermediğinizi düşünürsek bu durumda beyannameler internet üzerinden süresi içierisinde verilmemiş olacağından V.U.K Mük.355 nci maddeye göre mükellefe özel usulsüzlük cezası kesileceğine göre, mükellef bu cezayı meslek mensubuna rücu etme hakkı varmıdır?Daha açık ifade kullanırsam kapanış yapıldıktan sonra bizim sözleşmemizde sona erdiğine göre bize rücu edebilirmi?(önemli not:Müşterim ile SMMM sözleşmesi açılış itibari daha önceden düzenlenmiştir.)
saygılarımla,
 
Ynt: Muhasebe ücretlerini ödemeyen müşteriler hakkında

Bu konudaki yönetmelik açığı devam etmektedir. Bir arkadaşımın şirketinde de farklı bir durum var. ay sonu itibariyle faturalar vs veriliyor. daha sonra 2 gün içinde muhasebeci o aya ait bilgileri veriyor, parayı alıyor. muhtasar kdv vs ne zaman ödeneceğini arkadaş da bilmediği için aman vergi borcu çıkmasın diye peşin peşin ödüyor. muhasebeci parayı 15-20 gün kullanıyor. ama partak arkadaşın dediği doğru. ben konu hakkında farklı bir olayı anlattım sadece.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Eğer sözleşme fesh edilmemişse ve ücret alamamak nedeni ile beyanlar verilmedi ise rücu hakkı doğar. Ücreti alıncaya kadar defter ve belgeleri rehin tutabilirsiniz. Herhangi bir inceleme için istenirse önce para dersiniz.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Sizlere şunu sormak istiyorum,Bu parasını ödememiş olan ve işyerini kapatmış olan müşterilerinizden bir an için para tahsil imkanınızın kalmadığını düşünün.Bu durumda kapanış dönemine ait verilmesi gereken beyannameleri siz veriyormusunuz?(ben ne olursa olsun veriyorum da)
Muhasebe ücretini tahsil edemeyen meslek mensubu işi bırakır.Sözleşmelerimizde bu ibare mevcuttur.Başka söze hacet yok bence.


İkinci sorum ise, müşteriniz zaten kapatmış, paranızıda zaten alamamışsınız bu durumda kapanıştan itibaren verilmesi gereken tüm beyannameleri müşterinize kızıp eğer vermediğinizi düşünürsek bu durumda beyannameler internet üzerinden süresi içierisinde verilmemiş olacağından V.U.K Mük.355 nci maddeye göre mükellefe özel usulsüzlük cezası kesileceğine göre, mükellef bu cezayı meslek mensubuna rücu etme hakkı varmıdır?
Böyle bir hakkı olamaz.

Daha açık ifade kullanırsam kapanış yapıldıktan sonra bizim sözleşmemizde sona erdiğine göre bize rücu edebilirmi
?

Edemez.Ancak ücretini alamayan meslek mensubu,sözleşmeyi tek taraflı fesh etmiş olmalıdır.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Her mükellef için bunlar söylenemez tabiki.Bazı mükellefler vardır ki yıllardır çalışmışınızdır,hatırı vardır,gerçekten mağdur olarak kapatsada ya alacağınıza çizik atarsınız ya da idare eder beklersiniz. Ama bazıları da vardır ki gerçekten değerimizi bilmez,bizi hep en sona bırakır,ödeme yapacak olsada damla damla yapar,para zaten hiç olur.Sorun da zaten bu tip müşterilerden çıkar.Biz şahsen kapanış anında alacağımızın riske girdiğini düşündüğümüzde müşteriyle senet yapıyoruz.Vadesi gelip ödenmediğinde de icraya veriyoruz.Delikanlı gibi çıkıp demezler ki "kardeşim şu kadar borcum var ama şimdilik şu kadar verebiliyorum,oldukça da verecem" böyle deseler öpüp başıma koyacam ama herkes kaçma peşinde,telefona dahi çıkmıyor, çağırırsın gelmiyor.Bu tip kişilere (acı ama) mecburen bu uygulamayı yapmak zorunda kalıyoruz. Her parasını ödeyemeyen firmayı bırakmaya kalksak büroyu da kapatıp gidelim artık. Son ana kadar zorluyoruz yapacak bişey yok.Bizim meslek (hizmet sektörlerinin geneli böyle) maalesef para ödemeye gelince en son plana bırakılır.Ama işleri düşünce şehir değiştirseniz bile arar bulurlar sizi Böyle bir meslek bu işte.Saygılar.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Arkadaşlar merhaba, cevaplarınızı okudum.Müşteri ile yaptığımız SMMM sözleşmesinde ücret ödenmediğinde meslek mensubu işi bırakır demesine rağmen bu işi bırakmayı yasal olarak noterden ihtarname ile bildirmeye gerek varmıdır? zaten bildirirsek beyannamelerin verilmemesi sebebi ile mükellefe kesilen özel usulsüzlük cezasının müşteri tarafından bize rücu edilmesinin önüne yasal olarak geçmiş oluruz ama! bu seferde ihtarname hazırla noter masrafları vs.zaten adamdan para alamamışsın birde üstüne noter masrafı.Yukarıdaki konu ile ilgili Rücu olayından kurtuluşun başkaca bir yolu yokmu arkadaşlar noterden ihtarname çekilmeden?sadece sözleşmede yazmış olması yeterli olurmu acaba?

7. ÜCRETİN TUTARI VE ÖDEME ŞEKLİ
7.1.) Meslek mensubunun sözleşmede belirtilen işlerden dolayı sözleşme dönemi süresince alacağı BRÜT ücret
aylık: ........-TL.(...TL) olup, iş sahibi tarafından
1.a) Her ay nakit olarak ödenecektir.
7.2) Ücrete KDV dahil değildir.
7.3) İŞ için yapılacak bütün giderler iş sahibince karşılanacaktır.
7.4) Ücret, sözleşmede belirtilen şekilde ödenmediği takdirde meslek mensubu işi bırakır. Alacakları için
kanuni takibe geçer, ayrıca kayıtlı olduğu Odaya, başka meslek mensubunun işi almaması konusunda
bildirimde bulunur.
7.5) Sözleşmede yazılı ücret yalnızca sözleşmede belirtilen işler içindir. Sözleşmede yeralmayan işler
istenmesi halinde meslek mensubuna ücret tarifesinin altında kalmamak koşuluyla ayrı ücret ödenecektir.
7.6) İş bu sözleşmeden doğan damga vergisi müşteri tarafından ilgili vergi dairesine makbuz karşılığı ödenecektir.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

TTK ya göre yapılan ihbar ve ihtarların geçerli olabilmesi için,
A-Noter aracılığıyla,
B-İadeli taahhütlü mektupla,
C-Telgrafla yapılması :D lazımdır.TTK 20

diyor,ttk. Tabi biz tacir değiliz,kazancımızda ticari kazanç değil.Serbest meslek kazancı.
Ama yinede buradaki amaç,karşı tarafa ödeme yapılmazsa işinin bırakılacağının bilinmesi ve ona göre adama önlem alması için mühlet tanınmasıdır.
İşini bırakıyorum,sözleşmeni fesh ediyorum.Sende gerekeni yap denmesidir.
*ya ödemeyi yapar,devam eder sizinle.
*ya ödemeyi yapar,işini alır.
*ya da ödemeyi yapmaz,işinide gelip almaz. Aradan 6 ay geçer,cezalar gelmeye başlayınca çıkar meydana seni bulur.
İşte bu noktada;delil olarak sizde dersiniz ki,
sana falanca tarihte ihtarname çektim(noter yada iadeli taahhütlü posta ile.)bana cevap vermedin,gelmedin.bende sözleşmemi falanca tarihte fesh ettim.Benim size gelen cezalarda hiç bir sorumluluğum yoktur.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Peki, iyi niyetli meslek mensubunun ücreti almasa dahi KDV kanunu gereği kestiği makbuzlar nedeniyle, karşı taraf ücreti ödediğini ileri sürebilir mi? SMK da tahsil esas. ???
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Ogün Güneş ' Alıntı:
Peki, iyi niyetli meslek mensubunun ücreti almasa dahi KDV kanunu gereği kestiği makbuzlar nedeniyle, karşı taraf ücreti ödediğini ileri sürebilir mi? SMK da tahsil esas. ???

Sayın Güneş,
sorunuzun cevabı,eğer alınmadığı halde ortada düzenlenmiş SMK Makbuzu varsa, karşı taraf kesinlikle ücreti ödediğini ileri sürebilir.O zamanda muhasebeci elini ayağını kendi bağlamış olur. Çünkü almadığı para için SMK Düzenleyen meslektaşlarım bu % 100 lük riski göze almış demektir.
GVK son derece şeffaf ve açık.alınan para için SMK düzenlenir.diyor.
KDV ile GVK arasındaki bu çelişki düzeltilmelidir.Bu iş için girişimde bulunan yok ne yazık ki.
Yasaları yapanlar,ya bu işleri icraatta bilmeyen kişiler,yada görmezlikten geliniyor.Bilemiyorum.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

KDV kanunda tahakkuku esası, GVKanunumuzdaki SMK tahsil esası geçerli olduğu için bunu yıllardır ne Maliye Bakanlığı çözdü nede başka bir kurum..Çözüm için Türmob demiyorum artık.

peki ben bişey sorcam;

hani bu müşterilerden tahsil edilmesi haksız olan KDV ler varya..bazı meslek mensupları bu KDV müşterilerden tahsil edilmez diyor. iyide ben tahsil etmediğim KDVyi her ay devlete beyanname ile beyan edip ödüyorum. Tahsil etmediğim KDV yi devlete öderken bize haksızlık olmuyor mu?
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Takibi zor olsada, makbuz kesilmemeli KDV beyanına hesaben dahil edilmeli.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

T U R K O ' Alıntı:
Takibi zor olsada, makbuz kesilmemeli KDV beyanına hesaben dahil edilmeli.

sonra makbuz kesincede kdvsiz mi kesecez.
Bide idareye neden kdvsiz makbuz düzenlediğini izah etmekle uğraş.
bir büro bazında düşünürsek,bunların takibide bir dert.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Biz daha geçen günlerde 6 tane işletmenin 1.450 TL bulan borçlarına çizik çektik. 2 si hariç diğerleri varsıl insanlar... Ama istemeye istemeye son gelir vergisi beyannamelerini de verdik mecburen. Ve hatta boş fatura koçanını iptal ettirmemiş biri de geldi, pişkin pişkin dilekçe istedi. Bir tek onu yazmadık, içimiz ferahladı biraz :)

Doğrusu yapacak bir şeyiniz yok. Makbuz kestiyseniz tahsil ettiğiniz anlamını taşır, TTK'na göre. Ama taşımaz da, vergi kanununa göre. Yani yarın mahkemeye verseniz, mahkeme bu borç hem vardır hem yoktur diyecek. Velhasıl, muhasebeci yaramaz oğlandır, tek ******** fezaya da çıksanız yine maharetiniz, kıymetiniz yoktur. Alacağınızın üzerine çizgi çekin, görün bakın daha rahat edeceksiniz. En azından defterinizde/bilgisayarınızda/listenizde görmek zorunda kalmazsınız o nemrut ismi.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Ya aslında bu tahsilat konusu ile ilgili yaşadığımız sıkıntıları çözecek bir önerim var .Bilirkişilik yapan smmm leri örnek olarak göstereceğim.Ben şu an bilirkişilik yapmıyorum nedeni de çok açık kendi müşterilerimin işlemlerinden zaman ayıramıyorum.aslında müracat etmeye hakkım var ama nedense hiç düşünmedim.Bu bilirkişilerin ücretleri önce mahkemenin veznesine müşteri tarafından yatırılıyor.Örneğin geçen sene mahkeme kararı ile tasfiye süreci başlayan bir ltd.şirket için müşterim bilirkişilik ücreti olarak 3 aylık ücret olan 900 TL.yi hemen peşin olarak mahkeme veznesine yatırdı.Aylık 300 TL.Bilirkişi ne yaptı derseniz tasfiyeye giriş işlemini yaptı sadece karar aldı bu kararda mahkeme kararınına göre tasfiyeye girmiştir ifadeleri, ito tescil ile tasfiye işlemi başladı.Tasfiyeye giriş beyannamesi verildi.(tasfiyeye giriş kurm.verg.byn.neredeyse ben hazırladım desem yeridir.)Firmanın diğer tüm yasal beyannamelerini ben vermekteyim.Aylık olarak aldığım ücret tasfiye halinde olduğundan dolayı çok az.Üstelik bu firmaya sm makbuzu da zaten yasal olarak düzenliyorum.Şimdi çözüm önerime gelince maliye aynen kiralarda olduğu gibi sm ödemelerinide banka aracığı ile yaptırmalı ve hatta e-beyanname sisteminde gerekli alt yapı düzenlenip e-beyanname verilirken müşterinin borcu olup olmadığı durumuna göre sistem e-beyanı kabul etmeli yada etmemelidir.Tabi bu yasal olarak mümkün olabilirmi ama böyle bir sistem yada buna benzer bir sistem olmadan tahsilat yapabilmemiz yine eskiden olduğu gibi sıkıntılı bir şekilde devam edeceğe benziyor.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

Şimdi çözüm önerime gelince maliye aynen kiralarda olduğu gibi sm ödemelerinide banka aracığı ile yaptırmalı ve hatta e-beyanname sisteminde gerekli alt yapı düzenlenip e-beyanname verilirken müşterinin borcu olup olmadığı durumuna göre sistem e-beyanı kabul etmeli yada etmemelidir.Tabi bu yasal olarak mümkün olabilirmi ama böyle bir sistem yada buna benzer bir sistem olmadan tahsilat yapabilmemiz yine eskiden olduğu gibi sıkıntılı bir şekilde devam edeceğe benziyor.


Sayın Partak
İş sistemin borcu olup olmamasına bakmasına bile varmıyor. Kiradaki gibi tahakkuk yapılır. Müşteri ister öder ister ödemez. Devlet sena tahakkuk eden maaşını ay başı gelince yatırır. müşteri zamanında ödemesini yapmasa gecikme zammıyla maliyeye öder. Burda maliyenin bir kaybı yok. Hatta karı var. Parası alınıpta makbuzu geç kesilen veya yıllık kesilen firmalardan dolayı geciken kdv yi peşin alıyor. Tek sorun bu işe sessiz kalan bizlerde ve Türmob'da.
 
Ynt: Muhasebe Ücretlerini Ödemeyen Müşteriler Hakkında

rıza özbek ' Alıntı:
... Müşteri ister öder ister ödemez. Devlet sena tahakkuk eden maaşını ay başı gelince yatırır. ...

Devlet kendi borcunu zamanında ödemiyor bizimkini mi ödeyecek? Güldürmeyin insanı.
 
Üst