Arkadaşlar ; bir mükellefimizin et entegre tesisi var. SGK tarafından asgari ücretle ilgili olarak sektörel inceleme yapıldı işçilik ile ilgili herhangi bir sorun çıkmadı. Yalnız işyerinde bulundurulması gereken veteriner hekimin aldığı ücret ile ilgili sorun çıktı .
Normalde gerçektende işletme veteriner hekime asgari ücret veriyor ( hekim emekli) ve bunun sosyal güvenlik primini yatırarak ücretini bankadan ödüyor. Müfettiş raporunda ödenmesi gereken asgari ücret olarak veterinerler odasının belirlediği ücret olması gerekir şeklinde rapor tutuldu ve sgk merkezine gönderildi.
Sosyal güvenlik merkezi ise müfettiş raporuna istinaden 12 aylık ek bildirgeyi hazırlayarak prim farklarını ve ipc yi mükellefe tebliğ etti.
Olayın sgk mevzuatına ilişkin sorularınıza,bu mevzuata hakim arkadaşlar cevap vereceklerdir,
ben sadece ücret bahsine değineceğim.
Bağımlı çalışan Veteriner hekim için asgari ücret belirlenmemeli,sgk da böylesi bildirim yapılmamalı,yapılırsa gerek şikayet,gerek böylesi denetim sonucu,gerekse meslek kodu üzerinden kurum tespit ederse incelemeye gider ve bir karar verilir.
Bahsekonu hekim gerçekten asgari ücretle mi çalışır/çalışıyor!..muamma!..belki gerçekten böyledir ama buna kimse inanmaz,en azından şüphelenilmez değil,eğer asgari ücret değil de örneğin net 1.800 en azından net 1.500 yada 1.600 olsa idi bu miktarları savunmak daha kolay olabilirdi.Çünkü ücretin tespitinde sadece oda görüşü değil,o sektördeki emsal ücret,işin niteliği,işçinin sorumluluk ve yetki durumu,iş güçlüğü,iş görenin özellikleri,işyeri ücret sistemi,o iş deki tecrübe,işyerindeki kıdemi,sözleşme serbesti ilkesi vs.gibi kriterlerde göz önünde bulundurulur.
Sanırım veteriner hekimlerinde odası var veya bağımlı çalışanlar için ücret tarifesi de olabilir.
Olmasında mahsur yok,lakin ücret tarifeleri tek taraflı dayatma şeklinde olmamalı,ihtilaf veya dava konusu durumlarda da doğrudan oda ücretleri tek taraflı olarak baz alınmamalı,kısmen dikkate alınmalı.
Hukuk herkese lazımsa ki,lazım,bu takdirde işvereni de düşünmek lazım
..............O zaman herkes çıkar benim asgari ücretim bu kadar der.
Der mi der,der ise hukuk devreye girer.
Gerçek ücretin belirlenmesinde,sadece ve sadece odanın görüşü tek kriter olamaz.
SGK nun amacı, eksik -düşük prim ödenmesinin önünü kesmek.
SGK nun , halihazırda işverenlere bu konuda dayatabileceği bir ücret tutarı ( asgari ücret dışında) yasal olarak bulunmamaktadır.
katılıyorum,
dayatma/yani verdiği bir karar olsa bile işverenin itirazı olduğunda,nihai çözüm mercii mahkemelerdir