Muhtasar Beyanname Düzenlenmesi Hakkında

alper

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
396
Muhtasar beyanname düzenlenirken, asgari ücretli bordro kayıtlarına göre 011 kodu ile gireceğimiz "ödemelerin gayrisafi tutarı" maddesine bürüt ücreti mi yazacağız yoksa bordrodaki gelir vergisi matrahını mı? Teşekkürler...
 
ödemelerin gayrisafi tutarı yazılacaktır
bknz. gvk 61 ve 94/1
 
Muhtasar beyanname

Merhaba
Muhtasar beyannamede, ödemelerin gayrisafi tutarı satırına, brüt ücreti yazmanız gerekir.
 
Peki ama neden? "kesilen gelir vergisi tutarı" kısmına yazacağımız rakam bordrodaki gelir vergisi matrahı'na göre hesaplanıyor. Neden gelir vergisi matrahını yazamıyoruz?
 
nedenini yukarda arkadaşlar yazmışlar, soruyu sormuşsunuz cevaplarıda kontrol edin isterseniz.
 
Sayın denetmen2000, ilk sorduğum soru hangisinin yazılacağıydı, ikinci sorum ise neden bürüt ücretin yazıldığı. Kesilen gelir vergisini,madem gelir vergisi matrahına göre buluyoruz , neden bürüt ücretin yazılması gerektiğini sordum yani... Sadece mantığını anlamaya çalışıyorum! Cevapları zaten kontrol ediyorum, siz üslubunuzu biraz düzeltmeye çalışın isterseniz... Bu tür tavırların bu foruma yakışmadığını düşünüyorum.
 
!!!

alper' Alıntı:
Peki ama neden? "kesilen gelir vergisi tutarı" kısmına yazacağımız rakam bordrodaki gelir vergisi matrahı'na göre hesaplanıyor. Neden gelir vergisi matrahını yazamıyoruz?

Çünkü gelir idaresi brüt kazancı yazmamızı istiyor gelir vergisi matrahını yazın derse bizde gelir vergisi matrahını yazarız.
 
Bende

Gerçekten bende çok merak ediyorum bu konuyu. Ortada bariz bir dengesizlik var. bir sonraki aşama gelir vergisi ise öncesi verginin matrahıdır. niçin brüt tutar? Peki bunu yanlış yazsak nolur? nasıl tespit edilir? nasıl cezalandırılır? Ödenen vergi doğruysa sadece bilgilendirme yanlış olacaktırki incelense herhalde çoğu kişi yanlış yapıyordur.
 
Sn. Fdanışman;
Haklısınız mantıklı değil ama öyle. 34 senedir muhtasar veririm. Hep böyle idi. Mantıklı olan matrahın yazılması ama toplam brüt kazanç yazılıyor.
 
cevap

arkadaşlar ücretin vergisini yazdığınızda zaten matrah ortaya çıkıyor önemli olan ücretin brüt tutarının belirlenmesi brüt tutardan şimdi yok ama önceki yıllarda özel indirim düşülüyordu.halen kesilen ssk primi düşülüyor bence brüt tutarın istenmesi daha mantıklı
 
Üst