Muhtasar Beyanname Hakkında

alper

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
396
Muhtasar beyannameyi vergi tevkifatının yapılmadığı dönemlerde vermiyoruz ve bunu bir dilekçe ile vergi dairesine bildiriyoruz. İlk başta vergi dairesi muhtasar beyannameyi boş da olsa vermemiz gerektiğini söylemişti. Sonra biz SMMMO' na sorduk ve oda; muhtasar beyannamenin boş olarak verilemeyeceğini bildirdi.

Şimdi vergi dairesi bunun dayanağı olan bir yazı sunmamızı istiyor. Bu dayanağı verebilecek arkadaşlar varsa yardımcı olabilir misiniz?
 
Ynt: Muhtasar Beyanname Hakkında

Bu konu çok tartışılmıştı.Aramadan faydalanarak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.Yanılmıyorsam dayanaklarda mevcuttu.



Kolay gelsin.
 
Ynt: Muhtasar Beyanname Hakkında

Günümüzde artık beyannamelerin nerdeyse tamamının internetten verilmesinin zorunlu olduğu bu ortamda,

Mesela e-Beyan programına girin, sadece ?Genel Bilgiler? ve ?Düzenleme Bilgileri? tablolarını doldurup, kaydetmeye çalışın, program buna izin vermiyor. Yani kayıt mümkün değil.

Eğer boşta olsa muhtasar beyanname verilmesi, Bakanlıkca istenseydi, e-Beyan programına
ayrıca ?Beyan edilecek tevkifatlarım yoktur? bölümü koyup işaretlettirirlerdi.
---------------------------

Bu durum, size ?Boşta olsa muhtasar beyannamenizi vermelisiniz? diyen memura anlatılabir.

Kaldıki, bu konuda bir hayli yargı kararı mevcuttur.
 
Ynt: Muhtasar Beyanname Hakkında

sn alper;
muhtasar beyanla ilgili maddeye baktığımız zaman



Madde 98- [1] 94. madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri [Son Değişiklik] ertesi ayın yirmiüçüncü günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. diyor.
yani madde yeterince açık,vergi tevkifatı varsa beyan verilir deniyor.
 
Ynt: Muhtasar Beyanname Hakkında

sy Gürbüz AÇIKBAŞ yazdığı gibi en iyi kanıt bakanlığın e-beyan proramı. boş verilebilen beyanlarda "b.beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır." kutucuğu var. ama muhtasarda yok.
 
Ynt: Muhtasar Beyanname Hakkında

Muhtasar beyannamelerle ilgili olarak Vergi dairesi müdürlüklerince aylık, üçaylık ve Diğer seçenekleri ile kodlamalar yapılmaktadır. Diğer seçeneğinin dışında aylık ve üçaylık şeklinde yapılan kodlamalar neticesinde verilmeyen beyannameler İdarece yoklama ve araştırmaya bazende re'sen takdire dayanan sonuçlar doğurmaktadır. Eğer ki işçi çalıştırılmıyor ve bunun dışında sürekli muhtasar beyanname vermeyi gerektiren işlemleriniz yoksa bağlı bulunduğunuz vergi dairesi müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederek, işçi çalıştırmadığınızı ve sürekli muhtasar beyanname vermeyi gerektiren işlemleriniz olmadığını belirterek kodlamayı Diğer seçeneği ile değiştirmeniz halinde ileride ihtlifa sebep vermeyecek şekilde sorununuz çözülecektir. Ancak bu işlemleri yapmak istemiyorum diyorsanız aşağıda alıntı yapmış olduğum özelgeyi vergi dairesine emsal olarak sunabilirsiniz.

T.C

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)



Sayı
:
B.07.1.GİB.4.38.15.02/GVK/21-39/
.../.../2006

Konu
:
GVK.94,98





...................

S.M.M. Müşavir



İlgi: 28.07.2006 ve 3317 evrak kayıt numaralı dilekçeniz.



İlgide kayıtlı dilekçenizin tetkiki ve değerlendirilmesi sonucunda; ........ Vergi Dairesinin .............. vergi kimlik numarasında Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik faaliyetinde bulunduğunuzdan bahisle, dönem içerisinde tevkifata tabi herhangi bir ödemesi bulunmayan müşterilerinizin boş muhtasar beyanname verme yükümlülüklerinin bulunup bulunmadığı konusunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 98?inci maddesinde, 94 üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri Kârlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar, ödemenin veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar................. ziraî ürün bedelleri üzerinden tevkifat yapanlar hariç olmak üzere, çalıştırdıkları hizmet erbabı sayısı 10 ve daha az olanlar, 94'üncü maddeye göre yapacakları tevkifatla ilgili muhtasar beyannamelerini, bağlı bulundukları vergi dairesine önceden bildirmek şartıyla her ay yerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının yirminci günü akşamına kadar verebilirler, hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda belirtilen yasa hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, tevkifata tabi herhangi bir ödemenin yapılmadığı aylarda müşterilerinizin muhtasar beyanname verme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Bilgilerinize rica ederim.
 
Üst