fonradar

Muhtasar Beyanname

Üyelik
8 Haz 2016
Mesajlar
33
Konum
MUĞLA
Arkadaşlar

Muhtasar Beyannamede bundan sonraki aylarda beyanım var yada yok kısmında , yok dersek o aydan sonra bir dahaki kesintiye kadar muhtasar vermesek yada dilekçe vermesek olur anlamı mı. O sorunun anlamı nedir.
 
Sayın uguryolcu

TEVKİFAT OLMADIĞI ZAMAN BEYANNAME VERİLMESİ


Muhtasar yönünden mükelleflerimiz beyannameyi aylık veya üç aylık dönemler itibariyle düzenleyebilirler. Ancak hiç tevkifat yapılmamış ise beyanname verilecek mi ? sorusu uygulamada en çok karşılaşılan problemdir.

Stopajı doğuran işlem, stopaja tabii istihkakın nakden veya hesaben ödenmesidir. Buradan şunu anlamaktayız ki Stopajı doğuran işlem meydana gelmemişse yani tevkifat yoksa verilecek muhtasar beyannamesi de söz konusu olmamalıdır.

Danıştayın bu konuda vermiş olduğu kararlardaki görüşü de beyan edilecek stopaj yoksa boş beyanname
verilmesine gerek bulunmadığı yönündedir.


Ancak Beyanname verilip verilmemesi konusunda Gelir İdaresi çeşitli tereddütler yaşamaktadır. Tevkifat olmadığı halde bazı vergi daireleri beyanname istemekte veya bu konuda tevkifatım yoktur diye dilekçe istemektedir.

Tevkifatı olmadığı halde mükellef ilgili vergi dairesine, beyanname vermeyeceğine dair dilekçe vermemişse, her vergi dairesi değişik uygulama yapmaktadır. Bazı vergi daireleri beyanname vermedi diye mükellef için takdire gitmektedir. “Bu durumdaki mükellefler vergi mahkemelerine veya Danıştaya dava açmaları durumunda ise davayı Gelir İdaresi kayıp etmektedir. Bir kısım vergi Daireleri ise mükelleften açıklama isteyerek konuyu kapatmaktadırlar.

Kısaca Vergi dairelerinde uygulama birliği olmadığı için mükellefler veya bu mükelleflerin işlerini
3568 sayılı kanun kapsamında yapan Meslek mensupları gereksiz yazışmalar yapmak zorunda kalmaktadırlar.

E-Beyannameye konulan Bundan Sonraki Ay/ Aylarda Beyanım Var / Yok sorusu gerçeği yansıtmamaktadır. Mükellefin gelecek ay tevkifat yapıp yapamayacağını önceden nasıl bileceğini anlamak mümkün değildir. Çünkü tevkifat nakden veya hesaben ödenmesi durumunda söz konusudur.



Tevkifatlı (Stopajlı) uygulamanın amacı vergilerin tahsilini daha kolay ve garantili şekilde gerçekleştirmek, küçük matrahların vergiden kaçırılmasını önlemek, Gelir idaresinin ve vergi mükellefinin işlem yükünü azaltmak, verginin, gelirin doğuşundan çok kısa bir süre içinde Gelir İdaresinin kayıtlarına geçmesini sağlamak ve nihayet verginin mükellef üzerindeki psikolojik etkisini gidermektir.

Mükellef/Meslek Mensubu beyanname vermesi sırasında VAR kutucuğunu işaretleyip ertesi ay beyanname vermezse vergi dairesinin yapacağı bir işlem mevcut değildir. Ayrıca YOK kutucuğunu işaretleyip ertesi ay beyanname verirse beyanname kabul edilmektedir.
 
Son düzenleme:
Yani iki ucu boklu değnek kusura bakmayın. Çünkü dilekçe bir beyanname değil. Kesintisi yoksada beyanname vermesine gerek yok.
 
Merhaba,
3 aylık muhtasar beyannamesi veren firma ara dönemde birleşerek kapanıyor, muhtasar beyannameyi yine döneminde mi vermemiz gerekli
 
Üst