Mükellef Bildirimi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stonhand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

stonhand

Tanınmış Üye
Biliyorsunuz hepimizin başında bu mükellef bildirimi bulunmakta. Burada asıl çoğu kişinin atladığı konu ise mükellef bildiriminde adreslerin UAVT deki adreslerle uyumlu olması gerekmektedir.
Benim 3 mükellefimde uavt ye göre adreslerinde mahalle isimleri farklı çıkmaktadır. Şimdi bu mükelleflerin yada bir çok mükellefimizin belediyece mahalle yada sokak ismi belli zamanlarda değişmekte ve mükellef adres değiştirmesede adresinin isminde farklılık oluşmaktadır.
Bunun için mükellef bildiriminde UAVT ye göre doğru adresi bildirsek ancak v.d. de sicil kaydında eski adresimiz kalsa ne gibi bir durumla karşılaşabiliriz ? sonuçta yanlış bildirimin cezası VUK355 e bağlandı yani bildirimi doğru yapmak durumundayız.
Bu durumun sebebine gelincede adres değiştirmek iş değil ancak bir adres değiştirdiğimizde kapasite raporundan tutunda sanayi sicil belgesine kadar arada fatura irsaliye vb. belgeler yani ne varsa değişecek belediye kafasına göre yılda 5 kere adres değiştirse biz 5 kere bu işlemleri yapamayacağımızdan bu hem mükellefe hemde biz meslekdaşlara külfet oluşturmaktadır

Ynt: Mükellef Bildirimi

internet vergi dairesi - bilgi girişi - mükellef bildirimi -
adres kısmına kadar geldim urad uavt sistemi açılıyor aynı caddede mükelefin mahallesine baktığımda kapı nosu yok ancak aynı cadde başka bir mahalle isminde kapı nosu var.
Görülüyor ki bu konu çok ilgi çekmedi mayısta gene millet birbirine ne yapıcaz ceza gelirmi diye sormaya başlar ama neyse bizim meslekdaş hep işini son güne bırakan olduğundan bildirimin songününe 2 ay öncedenbaşlık açarsak olacağı bu.

Bir başka sorunda birden fazla kişiye ait işyerlerinin bildirimi. Tek işyeri fakat birden fazla sahip durumu ve yanyana birden fazla işyerinin birleştirilerek kullanılması ve mülk sahiplerinin farklı kişiler olması durumunda ne yapılacak?
Birde bu adres bilgisi olarak mülk sahibinin ikamet adresi mi yoksa işyerinin adres bilgisimi isteniyor?

sgk işyeri numarası 26 karakter olmalı diyor. ben 23 görüyorum. karşılaşıpta aşan varmı?

Merhaba ;

Kiracı olanlar için, mülkiyet sahinin T.C kimlik numarası isteniliyor ama mülkiyet Belediye ye ait ise ???

prof67 ' Alıntı:
sgk işyeri numarası 26 karakter olmalı diyor. ben 23 görüyorum. karşılaşıpta aşan varmı?
3 hane aracı kodunu da istiyor. Aracı kodunuz yoksa son kısma "000" girmelisiniz.

muhasebe ' Alıntı:
Merhaba ;

Kiracı olanlar için, mülkiyet sahinin T.C kimlik numarası isteniliyor ama mülkiyet Belediye ye ait ise ???
Şahıs olmayanlarda Vergi no girilmesi yeterli.

işte hepimizin başına dert olacak soruyu sorduk ama dikkate alınmadı biz bu uygulamayı SGK da yaptık UAVT ye göre adresi değiştir dediler sistemde uavt ye göre olan adresi girdik ancak sgk ya herhangi bir adres değişikliği bildirmedik sorunsuz işlerimize devam ettik şimdi bu bildirimi GİB e yapacağız adamın adresinin ismi değişmiş yok efendim kapı nosu değişmiş şimdi biz her değişiklik için kapasite ,sanayi sicil fatura v.b. evrakları değiştirecekmiyiz yani biz belediyedekilerin keyfi gelsin diye yılda 1-2 kere mahalle yada sokak adı değiştirdiklerinden herhangi bir bildirimde bulunmadık.
Sorunda şu şimdi ne yapacağız adamın mahalle ismi uavt de farklı vergi dairesinde farklı devletin resmi kurumları bile yeri geliyor farklı adres yazıyor şimdi biz ne yapacağız uavt ye göre adres bildirsek ancak v.d. deki adres farklı olsa işlem yapmasak en fazla adres değişikliği bildirmediğimizden 2.derece özel usulsüzlük yeriz ve tabiki vergi dairesi bunu yakalarsa kesiyor yakalamama ihtimali varmıdır bazı adreslerde ise uavt sisteminde adres bulunmamaktadır yani bu uavt işinde sgk üstümüze gelmedi yırttık ancak maliye üstümüze gelirse bir sürü smmm nin canı yanacak bir sürü özel uslsüzlük cezası kesilecek ama kimsenin umruna değil ne diyeyim

stonhand emin değilim ama mükellef bilgi girişinde yeni bilgileri girdikten sonra vergi dairesine adres değişikliği için bilgi dilekçesi yazılması gerektiğini pek düşünmüyorum. otomatik olarak değişeceğini düşünüyorum.
ticaret odasına gelince orada bir adres değişikliği belki yapılması gerekebilir ama, yapılmasada ordan da bişey çıkacağını sanmıyorum. çünkü ticaret odaları şu an uavt sistemine bağlı değil. kaldıki ticaret odalarıda uavt sistemine bağlandıklarında sizden adres değişikliği bekleycekler, fakat bunu belediyeden (eğer belediye sokağın adına değiştirmiş ise) alacağınız bir yazı ile ticaret odasına başvurup resen yaptırabilirsiniz. sizden ücret talebinde bulunmazlar.

SORU 1 - Mükellefim bakkalcılar odasına kayıtlı. bakkalcılar ve tekel odasını seçiyorum ve karşısına oda sicil numarasını yazıyorum. daha sonra kaydetip ana ekrana dönüyorum. tekrar mükellefin girdiğim bilgilerini kontrol ettiğimde otomatik olarak terziciler odasına dönüyor. aynısını elektrikçiler odasına kayıtlı olan müşterim içinde yaptım ondada tekrar baktığımda terziciler odası çıkmıştı. dene yapıp bilgi veren olursa sevinirim.

SORU 2 - Market müşterim var şube li. aynı faaliyet konusu olduğu için satışlarını merkez ve şube olarak ayırmadım. şube ve merkez formunu doldururken brüt satışlara her iki bildirimdede aynı tutarı yazıyorum bu konuda açıklama varmı? illa merkez ve şube satış toplamları ayrılmalımı?

Arkadaşlar 3 gün önce aşağıda tespit ettiğim eksikliklerle ilgili maliyenin mukellefbilgileribildirimi@gelirler gov tr
adresine mail attım ancak geri dönüş yapmadılar...sizlerde tespit ettiğiniz eksiklikleri mail atarsanız belki bu konularla ilgili bir açıklama yaparlar..yoksa gerçekten işin içinden çıkılmayacak işi son haftaya bırakırsak..Ulusal adres veritabanı sistemi Tam olarak oturmadığından adres
bilgileri girişinin bu yıl manuel olarak elle girilmesini önerdim dikkate alacaklarını pek sanmıyorum ama:(

1-)Şirketlerin ek işyeri ve depoları için Merkezmi yoksa Şube olarak
mı bildirimde bulunağı.

2-)Personel taşıma işi yapan müşterilerde işyeri adresine ne
yazılacağı ve herhangi bir abonelik yok elektrik doğalgaz bölümü boş
mu bırakılacak

3-)İşyeri elektrik abone numarasını yazıyorum fakat elektrik
müşterinin üzerine değil bu durumda ne olacak

4-)En önemli sorun belediyelerin her yere numara vermemesinden dolayı
mükelleflerin adresleri sistemde çıkmıyor bu durumda ne
yapılacak.Belediyeye sorduğumuzda verilecek deniyor ama net bir tarih
yok bu durumda ne olacak?

5-)mükellefin dükkan sahipleri 5 ortaklı ama sadece bir tanesini

yazabiliyoruz bu durum ne olacak

6-)Ulusal adres veri tabanında bİrçok adres kaydedilmemiş

Birden fazla şb olanın nasıl bildirileceği de mechul? Birincisini şb seçip bildirdik diyelim ikincisini de şb deyip bildirmeye kaltığımızda ilk bildirime düzeltme olarak algılayıp onu silip yenisini kaydecek.

Selamlar,

Arkadaşlar lucanın hazırlamış olduğu mükellef bildirimi sayfasına girdim. Orada tahahütname diye bir şey var. Müşteriyi bu konu ile bilgilendirme ve meslek mensubuna bu bildirim için 100 TL ödenmesi ile ilgili.
Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir. Tahsil etmeyi düşünüyormusunuz ?

ben bu yazı yazılmadan önce kendımce bır yazı yazıp müşterilerime bildirdim.bu ücreti alma taraftarıyım.zira uğraştırıcı bir işe benziyor.

bence herkes alsın. 100 TL her ne kadar sembolik bir rakam da olsa biz isyan edeceğimize müşteriler isyan etsin gelir idaresi uygulamalarından.

bu mükellef bildirimindenbaşka birde müşteri listesi var onuda maliyeye vermek gerekiyorum bilgisi olan varmı arkadaşlar listeiyi hazırladım elden liste verilecekmi

g705 ' Alıntı:
Birden fazla şb olanın nasıl bildirileceği de mechul? Birincisini şb seçip bildirdik diyelim ikincisini de şb deyip bildirmeye kaltığımızda ilk bildirime düzeltme olarak algılayıp onu silip yenisini kaydecek.

Bu konuda sonuç var mı? Zira şube olayı oldukça yaygın

Müşteri listesini verdim şimdilik 12 tane 1 yıl olmadı daha ama çok şükür

Arkadaşlar merhaba,

Mükellef bildirimi ile ilgili lütfen bağlı olduğunuz oda sekreterliklerine mağduriyetinizi ve sürenin uzatılması konusunda taleplerinizi iletiniz.

İyi çalışmalar dilerim...