Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan father
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Bende kendi adıma tüm arkadaşlarımın yazdıklarına birer parça katılmakla beraber kendi düşüncemi ifade etmek istiyorum.Ben örgün öğretim mezunu bir SMMM yim. Bana göre bir insanın örgün öğretim yada açık öğretimli olması bir ayrıcalık değildir.İnsanın işine verdiği önem zamanla insanı bir yerlere getirir.Lisede bu işe başlamış olmak o işin çok iyi bilindiği yada icra edildiği anlamına gelmez tabiki hiç birşey bilmediği anlamına da gelmez.Ancak işin içine girdiğiniz zaman bu işe senelerini vermiş ama kendisini hiç geliştirememiş insanları görmekle beraber çok da bir mazisi olmayan yeni denilebilecek meslek mensuplarının çok daha iyi olduğunu da gözlemledim.Ancak bunlar istisna durumlardır tabiki her lisede bu işe başlayan bişey bilmiyor demiyorum sakın yanlış anlaşılmasın. Arkadaşlar bir laf vardır hani her memleketin iyiside vardır kötüsü de diye bence bizim durumumuzda aynı...İster örgün öğretim ister açık öğretim okunmuş olsun ister bu işe yıllarınızı vermiş olun yada üniversiteden sonra mektepli olarak başlayın hiç birisi bir ölçüt olamaz bizim mesleğimiz için ne kadar çok okur ne kadar çok araştırır ve ne kadar çok olayla karşılaşırsanız bilgi ve tecrübeleriniz o oranda artıyor.İşte meslekte iyiler ve kötülerde burda ayrılıyor...İyiler ve kötüler arasındaki tek fark okumak,araştırmak,güncel mevzuatı takip etmek..AÖF'li yada örgün öğretimli olmak değil..

Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Mesleğin gerekleri nelerdir?
AÖF veya Örgün mezunların bu gerekleri yerine getirmelerinde engel veya bir diğerine göre kazanç var mıdır?

İyi bir meslek mensubu nasıl olunur, neler lazım sorusunu cevaplamak lazım önce. Kıyaslamak lazım. Eğer meslek, salt diploma ile oluyorsa o halde ikisi de eşit bir fark yok. Eğer meslek gereği tahtaya kalkıp sunum yapmanız gerekiyorsa örgün öğretim de eğer böyle bir deneyiminiz var ise bir artı sağlar, ama bu artı ne derecedir o da ayrı. Bilmem anlatabildim mi? Yoksa sen AÖF lisin ben örgün demenin çok da mantığı yok, kısır tartışma.

Tam da üstteki mesajıma paralel bir başlıkta, kendi adıma cevabım.

ali desidero ' Alıntı:
Bende yıllarca test sınavına tabi olduğum ama bir o kadar da tükenmez kalem kullandırılacak klasik sınavlara tabi oldum. Ek bir şey yapmadım alışkanlık olduğu için.

bende örgün öğretim mezunu biriyim ve bu tartışmanın nedeninin fırsat eşitsizliği olduğunu düşünüyorum yani eğer şimdi bana sorsalar bende aöf okurdum ve bunu söyleyen birisi aşağılamak için değil örgün öğrenimde kaybettiği yıllarına yandığı için söylüyordur, aöf okusaydım en azından deneyimim olacaktı muhasebe bürosunda ve stajımı başlattığımda sadece yemek parasına çalışmak zorunda kalmayacaktım.Yani tartışmanın özü buna dayanıyor sanırım örgün okuyanlar yüksek puan alarak girdikleri üniversitelerden sadece yüksek puan aldıkları için kendilerini cezalandırılmış gibi hissediyolar ve buda aöf ye bi tepki gibi çıkıyor ağızlardan benim kanaatimce meselenin özü bu, ayrı bir konu da meslekle alakası olmayan mühendis avukat gibi kişilerin bu mesleğe atlayabilmesi. Bu konu da iktisat fakültesi mezunlarını rahatsız ediyor diye düşünüyorum, bizler istedik mi onların yaptığı mesleğe yeterli görülmüyoruz ancak onlar bizim mesleğe kabul edilebiliyo... daha söylenecek çok şey var ama söylemek işe yaramaz. Bu yazıda aöf lileri aşağılama söz konusu değildir belirteyim yanlış anlaşılma olmasın herkese iyi günler

Fırsat eşitsizliği konusunda hem fikiriz arkadaslar,
eger bugun bir işletme mezunu olarak ben avukatlıga soyunmuyorsam sayunmak ıstesemde kanun/yönetmelık buna musade etmıyorsa avukat da ben SMMM olucam dıyememelı dese bıle kanun/yonetmelık buna musade etmemelı.
ama durum malesef hıc de oyle değil...

Daha önce de yazmıştım.

İzmir odası başkanı söylemişti; İzmir'de sadece 2 tane hukuk mezunu mali müşavir varmış ve onlar da avukatlık yapıyorlarmış zaten. Tamam öyle bir hakları var ama talep yok zaten. İzmir'de 2 kişi olması, bu durumun günlük hayatta bir geçerliliği olmadığının kanıtı bence.

Arkadaşlar aöf ve örgün konusunu ben alevlendirdim ve father arkaşımızın açtığı konunun dışına çıktı.

Ben konuyu şöyle özetlemek istiyorum,artık eskisi gibi Türkiyede diplomalı insan kıtlığı yok,dolayısıyla örgün veya

aöf,istanbuldaki okul veya Anadoludaki v.s ayrımları kalmadı. Bağımlıda çalışsanız,bağımısızda çalışsanız

işvereniniz veya müşterinizi ne kadar memnun ediyor=para kazandırıyorsanız okadar değerlisiniz. Bağımısız

çalışan SMMM olun Boğaz içi mezunu olun ama müşterinin derdini,sıkıntısına çağre olmayıp,eleman gönderip

parayı,fatura aldırın müşteri senin diplomanın üzerinde yazan yazılara para vermez. Özetle kanımca kimse

Diplomasına güvenmesin işine,müşterisine odaklasın kazançlı ve mutlu olmanın yolu burdan geçtiğine

inanıyorum. Aksi halde gaflet ve kompleks içinde hayal kırıklığı ve etrafa,sisteme saldırganlık baş gösteriri bu

kişiye zarar verir.

Saygılarımla..

1economist ' Alıntı:
Arkadaşlar aöf ve örgün konusunu ben alevlendirdim ve father arkaşımızın açtığı konunun dışına çıktı.

Ben konuyu şöyle özetlemek istiyorum,artık eskisi gibi Türkiyede diplomalı insan kıtlığı yok,dolayısıyla örgün veya

aöf,istanbuldaki okul veya Anadoludaki v.s ayrımları kalmadı. Bağımlıda çalışsanız,bağımısızda çalışsanız

işvereniniz veya müşterinizi ne kadar memnun ediyor=para kazandırıyorsanız okadar değerlisiniz. Bağımısız

çalışan SMMM olun Boğaz içi mezunu olun ama müşterinin derdini,sıkıntısına çağre olmayıp,eleman gönderip

parayı,fatura aldırın müşteri senin diplomanın üzerinde yazan yazılara para vermez. Özetle kanımca kimse

Diplomasına güvenmesin işine,müşterisine odaklasın kazançlı ve mutlu olmanın yolu burdan geçtiğine

inanıyorum. Aksi halde gaflet ve kompleks içinde hayal kırıklığı ve etrafa,sisteme saldırganlık baş gösteriri bu

kişiye zarar verir.

Saygılarımla..

en güzel açıklamayı yapıp böyle bir konuyu kapatman iyi oldu..

1economist ' Alıntı:

kişiye zarar verir.

Saygılarımla..

budur...

şu an kaç müşteriniz var Sibel Hanım :?

SİBEL ' Alıntı:
Sayın Father;

Özür dilerim ama yazdıklarınızdan bir şey anlamadım ;D
ok aeo de ne demek? ;D
Neden i,ü,e,a gibi harfler eksik kasden mi yazmadınız yoksa klavye hatası mı?

şu an kaç mükellefiniz var Sibel Hanım ?

Mükellef nasıl bulunur ki ? Hiç çevrem yok bi de bayansın bu daha da kötü bence 1 adım geriden başlıyosun. Güvenemiyor kimse bu iş halledemez diye heralde millet adamın ayağına gidiyor biz ağzımızla söylüyoz bişey yok

valla ilk açtığımda 1 mükellefim vardı temmuzda açılış yaptım şimdi 10 mükellefim var nasıl buldun derseniz bir elektrik firması muhasebecisi pek para almıyormuş ama aynı şekilde ne arıyor ne soruyormuş işler çok düzensiz gidiyormuş aradıklarında ulaşamıyorlarmış benim o bir tane olan mükellefimin (babamdır :)) aracılığıyla benle konuşuyor ve bana geliyor. zaten muhasebecisinden şikayetçiydi babamın bana kefil olmasınında etkisiyle belki bana geldi. (zaten kayıtların bazılarını ana hesap üzerinden yürütecek kadar acayip bir muhasebicisi varmış smmm diyemem öylesine) daha sonra o elektrik firması başka muhasebecisinden şikayetçi birini yolladı o başkasını derken 10 kişi oldu . zaten şimdi müşterilerime baktımmı 10 kişinin yarısı aynı soyadda ;D ;D ;D

demekki diyorum memnunlarmış, öneriyorlar beni. mükellef bulmada gerçekten hazırda bulunan mükellefin iyi bir yol. sen hali hazırdaki mükellefinle ilişkini iyi tutar güven verirsen o zaten seni her sorana öneriyor. şimdi bir tane daha var o da smmmsinden şikayetçiymiş benle de görüştü verecekmiş defterleri . bana hep muhasebecisinden dertliler geliyor. çok şükür ödemede de sıkıntı yaratmadılar şimdiye kadar evrakları almaya gittiğimde peşin veriyorlar hemen. ne diyorsam hemen yapıyorlarda aslında smmmsinin dediklerini uygulayan mükellef tiplerinden ama niyeyese kötü meslektaşlarımla karşılaşmışlar bu da bana yaradı :)

Kötü komşu ev sahibi , kötü SMMM büro sahibi yapar.

Şimdi aklıma geldi vallahi adamların SMMM siyle sorunu olmasa ölse değiştirmezler zaten bu piyasada ekmek yiyeceksek piyasadaki bu kötülerden yiyeceğiz yoksa işiniz temiz yapan birinden fiyatı çöp yapmadan defter almak nerdeyse imkansız

merhaba . ben 2012 temmuzda yeterliliğe gircem.staj yaptığım yerde sadece fatura yazmayı ,babs yi kdv yi kurumlar vergisi, muhtasarı gelir vergisi beyannamei sini, geçici vergiyi öğrenebildim. staj yaptığım müşavirin pek kanunlarla alakası yok.iyi bir müşavir olmak için hangi kanunları iyi bilmeliyim?
neler yapmalıyım?ben kayserideyim. mükellef sayısı aynı fakat her geçen yıl smmm sayısı artıyor. defter bulmak için mükellefe gıdıp ne demem gerekiyor?teşekkür ederim
saygılarımla

Benim edindiğim tecrübeye göre, müşteriler genelde öncelikli olarak Ssk, Bağkur ve teşvik konularına ilgi gösteriyorlar ve oralardan kendisine çıkar ve fayda sağlamanı bekliyorlar.Kdv, gelir, stopaj, kurumlar ile alakaları olmuyorlar, bunların hepsine toptan vergi adını koymuşlar.
Müşteri portföyüne göre ilgi duydukları, faaliyet alanlarına göre kendini geliştir.
Bir de www.alomaliye.com ve forumu yakından takip et, gerisi gelir zaten...

Kolay gelsin.

mrb arkadaşlar bende stj yaparken defter hazırlığına girdim aralık ayında belgeyi aldım şuan 17-18 tane defterim var yani stj ımı iyi değerlendirdim bulunduğum büroda mali müaşavirimle konuştum stj boyunca gelen defterlere ait üccretleri mali müşavirim aldı fakat defter hakkı bendeydi kısmet olursa mart ayında kendi yerime taşınıyorum çok şükür elimde 17-18 mükellefle açacağım sizlere tavsiyem şu müşteri 1- ilgi gösterin 2- asla yalan söylemeyin 3- müşteriye bütün konularda izah yapmasını çok iyi bilin geriside kısmet TİR DERİM

Bende onu merak ederim hep stajyerken kendi musterilerim varsa onu parasinin hepsini nasil olurda patronmu alir. Normalde stajyersiniz ve belli bir musteri portfoyunuz var islerinede siz kosturuyorsunuz simdi boyle bir durumda tabiki patrona belli bir pay verilr sonucta adamin ofisi,peki sizce %50 bile olsa stajyer defter sahibinde maas arti pay vermesi gerekmiyormu ?

Mükellef adayıyla sohbet ederek işe başlayın; vergi beyannamelerinin internet üzerinden verilmesiyle vergi idaresinin iş yükünün azaldığını ve bu yüzden denetimlere ağırlık verileceğinden falan sözedin, sigorta kanununda yapılan değişikliklerle sigorta işlemlerinin de takibinin zorlaştığını anlatın. Artık eskisi gibi at koşturamayacaklarını mesela eskiden çek ve senetlerin, banka kayıtlarının kaydedilmesinin daha çok önem arzettiğini; devletin artık fon akışının takibinden vergi kaçağını bulacağından sözedin. Bu yüzden çek ve senetlerin düzgün bir şekilde işlenmemesi durumunda büyük problemlerle karşılacaklarını söyleyin. Kendilerinden muhasebecisi tarafından bu tür bilgilerin istenip istenmediğini sorun. Gene kredi kartı sliplerinin düzenli olarak girilip girilmediğini sohbet havasında sorun. Bunun yanında yıl sonlarında envanter çıkarıyorlarmı diye sorabilirsiniz. Hayır derse işyerinde ne kadar stok vardır diye sorarsınız. Bilmem gibisinden ibare kullanırsa muhasebecisinin verdiği bilançoda ne kadar stok olduğunu vergi dairesine bildirdiğini kendisinin bile bilmediği bu bilgiyi muhasebecisinin nerden bildiğini söylersiniz.

Bu ve bunun gibi ne yazık ki bazı meslekdaşlarımızın atladıkları ince hususlara temas edersiniz. Ancak kesinlikle defteri bana verin düzeltelim gibisinden bir ifade kullanmayın;

Mükelleflerin gözünde devlet hantaldır ve incelenme ihtimalleri çok azdır. Bu yüzden BA ve BS formları veya banka kayıtlarının merkez bankası aracılığıyla takip edilmesi gibi kendisinin farkında olmadan takip edildiklerini devletin teknolojinin nimetlerinden çok iyi yararlandığından falan sözedebilirsiniz.

Yeniliklerden sözedin özellikle muhasebecisinin söylemediğini tahmin ettiklerinizi vurgulamalısınız, ince detayları, mesela kestiği çeklere çek hamilinin vergi numarasını yazması gerektiği gibi detayları alatığ durun, bilgi bombardımanına tutmalısınız.

Dersinizi iyi çalışın, hedef mükellefinizin iş kolundaki ince detayları tartışmaya açmaya özen gösteriniz. Sektörü hakkında bilgi sahibi olduğunuzu görsün.

Kendinizden behsederken kesinlikle falancanın muhasebe bürosunda çalıştığınızı söylemeyin, o zaman ikinci adam olursunuz; usta değil kalfa pozisyonuna düşersiniz, daha önce şu mükellefin defterini tuttum falan gibi bilgiler verebilirsiniz.

Büyük mükellef ise; ve defteri muhasebe bürosunda tutuluyorsa, yukarıda belirttiğim hususlara temas ederek; kendisinin muhasebesinin buroda tutulamayacağını, işyerinde sistem kurulması gerektiğinden falan söz edersiniz. Bunu öyle ballandıra ballandıra anltamalısınız ki gururu okşanmalı ve mükellefiniz artık büyüdüğünü ve muhasebesininde bu büyümeye ayak uydurmasının vaktinin geldiğini düşünmeli.

Konuşurken net cümleler kullanın. Mükellefin direk gözüne bakın. Atıyorum çek senetleri muhasebeci istemiyor falan dediğinde sıkılmışsınız ifadesi vermeniz gerekir. Hatta ara sıra yapma ya gibisinden tepki vermeyi unutmayın. Kekelemeden kelimeleri uzatmayın.

Muhsebecisini sakın kötülemeyin,bu ters teper; hatta muhasebeciniz kim diye sorduğunuzda; atıyorum kemal abi iyi muhasebecidir falan gibisinden kelimeler kullanın, ancak mükellef sayısını arttırdıkça yeterince ilgilenemez oldu gibisinde ifadelerle aklında soru işaretleri yaratmalısınız..

Mükkelefin defterini tutmakta olan meslek mensubuna muhasebeci diye hitap ediniz. Kendinizden bahsederkense mali müşavir diyeceksiniz. Bu onu eski; sizin yeni nesil olduğunuz havasını doğurur. Onun eski ve yaşlı bir çınar olarak gösterir. Sizi ise genç ve bu mesleğin geleceği gibi;
Yukarıda belirttiğim konularda eksiklik tesbit ederseniz. hatta geçen gün katıldığım seminerde falanca profösör eskiden bu hususlara dikkat edilmezdi, ancak artık önemli dedi gibisinde laflar ediniz ki hem sizin son değişiklikleri takip ettiğinizi, muhtelif seminerlerde bilginize devamlı arttırdığınızı ayrıca hemde artık kendi muhasebecisinin eskidiği imajı oluşturmanız gerekir.

Son olarak; konuşmanız şu imajı oluşturmalı;

Kemal abi iyi mühasebeciydi ancak gelişmeleri takip edemedi. Artık devran değişti, ve kendisinin işleri çok olduğundan yeterince takip edemiyor. Kanunların ve teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmış. Oysa bu genç Mali müşavirin bilgileri taze; elinde fazla iş olmadığından işimi güzel takip eder. Kendini yeniliyor, teknolojiye hakim.

Proje sunmalısınız, farklı fikirler ortaya atmalısınız, donanımlı olduğunuzu göstermelisiniz,

Kamil abi kötü muhasebeci değil, siz daha iyi bir mali müşavirsiniz.

Unutmayın; Ana fikriniz şu olmalı,
Kemal abiyi sizde seviyorsunuz ama istemeseniz bile mükellefin iyiliği için defteri almak zorundasınız.

Saygılarımla,

Sizin smmm değilde tiyatrocu olmanız gerekirmiş sıkılmış ifadeler yapma ya gibi.Ne diyeyim sizin mükelleflerde zamanla boyle kaçarsa şaşırmayın