fonradar

Mükellef Olmayan Bir Gerçek Şahıstan Alınan Tercümanlık Hizmeti

Üyelik
30 Haz 2005
Mesajlar
88
Konum
İSTANBUL
üstatlar bir şey danışmak istiyordum,

TC vatandaşı vergi mükellefi olmayan bir gerçek kişiden tercümanlık hizmeti alacağız,yani bu kişi işverenle yurtdışına gidip bu hizmette bulunacak.araştırdım hizmeti karşılığında gider pusulası düzenlememiz gerekiyormuş.acaba stopajı ne kadar kdv durumu varmı ? muhtasarla beyan edilecekmi ?
Yardımlarınızı bekliyorum ,herkese hayırlı işler dilerim.
 
1-Söz konusu tercüman bu işi arızi olarak yapacak anladığım kadarıyla, en azından ben cevabımı şimdilik öyle kabul edip vereceğim.

2-Verilen tercüme hizmeti GVK md.18 uyarınca serbest meslek kazanç istisnası kapsamındadır.Ancak GVK Genel Tebliği No:224 uyarınca gider pusulası düzenlemeniz ve GVK md.94/2-a uyarınca %17 oranında tevkifat yapmanız gerekmektedir.

3-KDV açısından ise 117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 2.2.4 bölümüne göre hareket etmeniz gerekecektir.

"2.2.4. Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar bu bölüm kapsamındaki alımlarında, satıcılardan bir yazı talep edeceklerdir. Bu yazıda işlemi yapanlar;- Faaliyetlerinin arızi olması nedeniyle KDV'ye tabi olmadığını veya- Faaliyetlerinin KDV'ye tabi olduğunu ve hesaplanacak KDV'nin sorumlu sıfatıyla beyanını tercih ettiklerini veya- Faaliyetlerinin KDV'ye tabi olduğunu ve hesaplanacak KDV'nin kendileri tarafından mükellef sıfatıyla beyan edileceğini,belirteceklerdir. Bu yazı, Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde saklanacak ve gerektiğinde yetkililere ibraz edilecektir.Öte yandan, serbest meslek mensuplarından yapılan gelir vergisi kesintileri muhtasar beyanname ile beyan edilmekte, bunlardan Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamına girenler, "Ödemeler" kulakçığında "021" kodu ile listelenmektedir. Listede "021" kodu ile yer alan serbest meslek mensuplarından KDV tevkifatı yapılanlar ve yapılmayanlar ilgili satırlara giriş yapılmak suretiyle beyan edilecektir."
 
Koray bey alakanıza ve yanıtınıza çok teşekkür ederim. evet bu kişi bu işi arızi olarak gidilecek ülkenin lisanına vakıf olduğu için yapacak olup
verdiğiniz yanıta göre işlemimizi gerçekleştireceğiz.tekrar teşekkür eder hayırlı akşamlar dilerim.
 
Üst