mükellefin fazla fatura alması

serhat durmus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
367
Mükellef, imalat kalemlerinde fazla fatura aldığını sanılmasında bu faturayı işlememe söz konusu olurmu, mükellefe iade edilmesi gerekirmi?
 
Sn.serhat durmuş,

Eğer faturanın gerçek tutar ve miktarı içermediğini düşünüyorsanız, yani sizin tabirinizle fazla olduğunu düşünüyorsanız bu faturayı işlemeyiniz. Bu tür bir işlem sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kapsamında değerlendirileceğinden yaptırımları ağır olacaktır.

Doğruluğundan veya başka bir deyişle yanlış olduğundan emin olduğunuz bu faturayı işleme almayınız.
 
Faturayı işlememek yeterli olmayabilir. Bence faturaları resmi yazı ile ve iadeli taahhütlü olarak ile iade edin.
 
Sn.nguroy' un görüşü de işe saygı ve garanti anlamında faydalı olacaktır. Faturanın bir şekilde iadesinden çok bizi ilgilendiren ve sorumlu kılan bu faturanın kayıtlarımızda olmamasıdır. Herhangi bir inceleme esnasında kayıtlarımızda böyle bir faturanın bulunmaması bizi kurtaracaktır. Ama ilgli faturanın geri gönderildi bilgisi ispat açısından bir kolaylık olabilir.

Serhat Bey ayrıca şu ayrıntıyı verebilir misiniz? Söz konusu bu fatura ile alınan hizmet mi, emtia mı? Yani irsaliyeye bağlı bir alış mı?
 
Bencede faturanın iade edilmesi,doğru bilgileri ihtiva eden faturanın istenmesi.Ayrıca alınan faturayı işlememekte usülsüzlük olur.
 
demirkale, emtia ama işyerinde teslim edilmiştir diye kaşe basılmış, Sayın Andaç'ada katılıyorum işlememkte usulsüzlük, işlemekte.
 
O zaman alın faturayı işleyin ve hemen akabinde iade faturası kesin. Doğru rakkama ulaşın.
 
Sevgili Arkadaşlar,

Sahte ve Muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge olduğu kesin olarak bilinen bir faturanın işlenmemesindeki usulsüzlüğü anlamadım. Ha bu fatura gerçek bir alımla ilgili olup, sehven birim fiyatı yüksek hesaplanmıştır o faturaya karşılık fiyat farkı faturası kesilir ve hesap netleştirilir, onda mutabıkız.
Ama hepimiz biliyoruz ki, piyasadan edinilen faturalarda yüksek olarak alınan faturaya karşılık karşıya fatura kesemezsiniz, kessenizde karşıdaki bunu kabul etmez çünkü faturada gösterilen tutar kadar tahsilat yapmamıştır.

Yine de yorum, kaydedip kaydetmeme sizin tasarrufunuzdadır.
 
Üst