Mükerrer Damga Vergisi Ödemesi Hk.

Üyelik
6 Mar 2009
Mesajlar
92
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar 1 nüsha olan taşeron sözleşmesi damga vergisini sözleşmeye göre sadece yüklenici firma beyan etmesi gerekirken hem işveren yani biz hemde yüklenici firma beyan edip ödemişiz. Bizim ödememiz hatalı bu durumda ödenen vergiyi başka bir damga vergisi ödemesinden mahsup edebilirmiyim. Yardımlarınızı bekliyorum.
 
Ynt: Mükerrer damga vergisi ödemesi hk.

Damga vergisinde ödemeyi tahakkuk ettirdikten sonra ödeme esası geçerlidir.Siz çift tahakkuk ettirip ödediniz.Bu durumda tahakkukların birini iptal ettirmeniz gerekir ki, ödediğiniz tutar iade alınabilecek alacağa dönüşsün.
Vergi dairesi ile görüşmeniz gerekir diye düşünüyorum.Karşı tarafında ödediği evraklar ile birlikte bir dilekçe yazın ve vd gidin.
 
Ynt: Mükerrer damga vergisi ödemesi hk.

Öncelikle burada VUK md.117/3'e göre mükerrer vergilendirme şeklinde bir vergi hatası var. Bunun durumda VUK md.120'ye göre red ve iade talep edeceksiniz. Bu tutarı nakden iade alabileceğiniz gibi diğer vergi borçlarınıza mahsuben de iade alabilirsiniz. Konu ile ilgili açıklama 252 Nolu GVK Genel Tebliğinin 3.2 bölümünde yapılmıştır.

"3.2. Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade

Fazla veya yersiz olarak vergi tahakkuk ettirilmesine neden olan vergi hatasının düzeltilmesi halinde, vergi hatası nedeniyle fazla olarak tahakkuk ettirilmiş verginin ödenmiş olması şartıyla, verginin mükellefe iadesi gerekmektedir.

Vergi borçlarına mahsup talebi halinde bu talebin bir dilekçe ile vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Düzeltme işlemi ile iade işleminin aynı vergi dairesi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda iade işlemi için dilekçe dışında ayrıca bir belge ibrazına gerek yoktur. Vergi dairelerinin farklı olması halinde hata nedeniyle fazladan tahakkuk etmiş olan verginin ödendiğini gösteren belgenin ibrazı gereklidir.

Mahsubu talep edilen vergi borçları için, mükellefin vergi hatasının düzeltilmesini ilgili vergi dairesine dilekçe ile haber verdiği tarih itibariyle mahsup işlemi yapılmış sayılır ve mahsubu talep edilen vergi borçları için bu tarihten itibaren gecikme zammı hesaplanmaz."
 
Üst