Mükteza(özelge) İstme Formatı

stajer66

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Tem 2005
Mesajlar
376
Konum
Ankara
vergi usul kanunuyla ilgili bir özelge isteyeceğim ama formatını nasıl bir dilekçe yazılması gerektiğini hangi makama yazılacağını bilmiyorum nasıl bir formatta yazmam gerekiyor ve hangi makama yazmam gerekir
cevaplarınız için tşk ederim.
 
Bağlı ilgili mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine bir dilekçe yazarak istemen gerekiyor. Durumu açık ve net şekilde özetleyip ne yapılması gerektiğini sormalısın
 
Sayın stajer66,
Konuyu özetleyen bir dilekçe yazarak,gerekli bilgiyi içeren özelgeyi DEFTERDARLIKTAN isteyebilirsiniz.
 
Değerli Meslektaşlarım,

Gelir İdaresi Başkanlığı kurulmadan evvel vergi kanunlarının uygulanması ile ilgili yazılı görüş vermek yetkisi 213 sayılı VUK.nun 413.maddesine göre Maliye Bakanlığına ait idi.Ve aynı maddeye istinaden Maliye Bakanlığı VUK. 188 seri numaralı tebliğlerle Defterdarlıklara da yazılı görüş verme yetkisini vermişti.

Ancak bilindiği gibi 16.05.2005 tarih ve 25817 sayılı resmi gazete yayınlanan "Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" ile Gelir İdaresi Başkanlığı ve taşrada da Vergi Dairesi Başkanlıkları kurulmuştur.Anılan kanunun 24.maddesi ile göre Vergi Dairesi Başkanlıklarına;"mükelleflere kanunların uygulanması ile ilgili görüş bildirmek" yetkisi verilmiştir.

Sonuç olarak vergi mevzuatının uygulaması ile ilgili yazılı görüş talepleri mükellefler taraından bağlı bulundukları Vergi Dairesi Başkanlığından istenmelidir.Dilekçe formatı serbest olup mükellefe ve sorulan hususa ait bilgileri içermesi yeterlidir.
 
Defterdarlığıa/V.D.Başkanlıklarına ya da ikinci adım olarak Gelir İdaresi Başkanlığına yazılan dilekçelerde daha çabuk sonuca ulaşmak istiyorsak, mutlaka doğrudan dilekçe ile ilgili olarak bilgi sahibi birinin bağlantı telefon numarasını yazalım.
 
Dilekçeyi Defterdarlığa 'da yazsanız, ilgili vergi dairesi başkanlığına sevk ediyor. Ayrıca bir de fırçalıyor firmayı neden bağlı olduğun vergi dairesine sormadın diye.
 
Bir süre önce 29 ilde gelir idaresi taşrada vergi dairesi başkanlığı şeklinde bir örgütlenmeye gitti. Bu illerde defterarlıkların gelir idaresi ile bir bağları kalmadı. Ancak diğer illerde dilekçeler niye defterdarlığa yazılıyor.

Doğrudan gelir idaresi başkanlığına (ankara/merkez) yazdığınız dilekçeler daha önce vergi dairesi başkanlığına/defterdarlığa başvurulmamış olunması halinde, bağlı olunan vergi dairesi başkanlığına/defterdarlığa gönderiliyor.
 
Üst