Müstahsil Mak.ile Yüklenilen KDV

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan S_aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

S_aday

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Nis 2006
Mesajlar
261
Sayın Üstadlar, Meslektaşlarım;


Bir firmamız Müstahsil makbuzu ile aldığı ürünleri (Borsa Ticaret odasına kayıtllı %2 ile stopaj ödüyor,) hem yurt içine hem yurt dışına ihracat olarak gerçekleştiriyor. Yurtdışına kestiğimiz faturalarda kdv sözkonusu olmadığına göre bu tür müstahsil makbuzları ile almış olduğumuz ürünlerde yüklenilen kdv nasıl hesaplanır. Hesaplama sözkonusumudur?

Bilgileriniz için tsk ederim..
 
Ynt: Müstahsil Mak.ile Yüklenilen KDV

Müstahsil makbuzu ile alımlarda kdv olmadığından, mal alımından dolayı yüklenilen kdv olmaz. İhracatla ilgili diğer giderler ve genel giderlerden ihracata isabet eden kısmın kdv sini isteyebilirsiniz.
 
Ynt: Müstahsil Mak.ile Yüklenilen KDV

Aynı durumla karşılaştım ve vergidairesindeki memurla yüklenilen kdv nasıl hesaplanması gerektiğini sordum.


Yurtiçi satış 20 tl
Yurtdışı satış 80 tl
Toplam satış 100 tl


Yurtdışı Satış/Toplam Satış
20/100=0,2~ %20

Döneme ait indirilecek kdv toplamı 50 tl olsun
50* 0,20= 10 tl iade istenebilir kdv
indirilecek kdv listesini yüklenilen kdv listene alıp bünyeye giren kısmı için kdv oranlarını 0,20 ile çarpıp
indirgeyecekmişiz.
Memurun anlattığı bu şekilde....
 
Ynt: Müstahsil Mak.ile Yüklenilen KDV

Aslında en doğrusu maliyet muhasebesi ilkelerine göre ihraç edilen her bir mal veya mamulün bünyesine giren maliyetler için yüklenilen KDV'yi ayrı ayrı hesaplamaktır. Ancak ülkemizde işletmelerin %99'unda böyle bir maliyet muhasebesi sistemi olmadığı için söylenen şekilde, oranlama yaparak hesaplanıyor yüklenilen KDV.
 
Ynt: Müstahsil Mak.ile Yüklenilen KDV

Anladığım kadarıyla İhraç kayıtlı satış yapmak en iyi si bence çünkü tahsil etmediğin kdv direkt yüklenilen kdv ven oluyor.

Ama direk ihracatı sen yapıtığına yüklenlen kdv hesabı hep bir problem. Vergi dairesi olmadık şeyler çıkarabiliyor başına ve yüklenilen kdv listen den birtakım şeyleri çıkartabiliyor ve kdv beyannamesi önce verdiğin için
tektar tektrar düzeltme beyannamesi vermen gerekiyor.

Maliyet muhasebe si tutsan bile diyelim ocak ta yüklü miktar bir hammade alışı yaptın ve ocaktaki ihracat miktarı ile bunu kullandın sonraki aylarda bu faturayı kullanamıyorsun sanırım. yanlışım varsa düzeltin lütfen
Bence bu işe idare kesin ve herkesçe net olacak bir çözüm bulunmalı.

Dünyada herkes işleri kolaylaştırmayı basitleştirmeyi düşünürken bizde tam tersi doğrusu.
 
Ynt: Müstahsil Mak.ile Yüklenilen KDV

İhraç edilen malın bünyesine giren kdv ler, hangi dönemde indirim konusu yapılırsa yapılsın (3 ay öncesinde bile olabilir.) ihraç edildiği dönemde iade istenebilir. Aynı ay olacak diye bir şey söz konusu değil. Siz ocak ayında hammadde aldınız, bu hammadeyi şubat ayında mamül hale getirdiniz ve mart ayında ihraç ettiniz, bu hammaddenin kdv sini iade almayacakmısınız. Burada önemli olan düzgün bir maliyet hesaplaması yapılmasıdır. Yukarıda verdiğiniz örnekte yurtiçi ve yurtdışı satışların oranına göre kdv iadesi talep etmek ancak genel giderlerdeki kdv lerin iade tutarını hesaplamakta kullanılabilir.
 
Üst