fonradar

Müstahsil Makbuzu

Üyelik
24 Haz 2016
Mesajlar
1
Konum
balıkesir / edremit
Basit üsülde(bakkaliye) vergi mükellefiyeti olan bir kişi kendi zeytinyağını sattığında müsahsil makbuzu ile kendi firmasına giriş yapıp fatura ile mi satış yapmalıdır.Yoksa alan kişi basit usul mükellefini adına müstahsil düzenleyebilir mi ? satış toptan satış perakende değil..
 
Sayın cngzturkkan;

Bilindiği gibi, müstahsil makbuzu 213 sayılı VUK’nun 235. maddesi hükmüne göre düzenlenmektedir.
Madde hükmüne göre,

(4444 sayılı Kanunun 13/C-5 maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 14.8.1999) Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenler ve (****) defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler (4369 sayılı Kanunun 81/A-9 uncu maddesiyle değiştirilen ibare Yürürlük: 29.7.1998) gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden(*****) satın aldıkları malların bedelini ödedikleri sırada iki nüsha makbuz tanzim etmeye ve bunlardan birini imzalayarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak almaya mecburdurlar. Mal tüccar veya çiftçi adına bir adamı veya mutavassıt tarafından alındığı takdirde makbuz bunlar tarafından tanzim ve imza olunur.

Yukarıdaki açıklamara göre ;

Basit üsülde(bakkaliye) vergi mükellefi olan bir kişi kendi zeytinyağını sattığında gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden alıyorsa müsahsil makbuzu ile dışarıdan herhangi birisinden vergi mükellefi olmayan gerçek kişilerden alıyorsa Gider Pusulası kendi firmasına giriş yapıp fatura ile mi satış yapmalıdır.
 

Benzer konular

Üst