- Üyelik
- 3 Ağu 2010
- Mesajlar
- 8
Merhaba arkadaşlar ve üstadlar yeni başlayan bir muhasebecinin müşteri bulma sıkıntısı konusununda sizlerden yardım istiyorum bilgilendiren yorum yapan herkese teşekkürler.
UZMAN ' Alıntı:father ' Alıntı:mrb ben stajımı yeni başlattım 4 aylık stajerim ALLAH nasip ederse belgemi aldığım zaman büro açmayı düşünüyorum,çevrem geniş sayılmaz ama ben staj süresince mükellef bulmaya çalışıorum şimdiden,mali müşavirim mükelleflerine yan gözle bakmıorum yanlış anlaşılmasın ;D mükellef bulmanın püf noktaları nelerdir???
Mükellef adayıyla sohbet ederek işe başlayın; vergi beyannamelerinin internet üzerinden verilmesiyle vergi idaresinin iş yükünün azaldığını ve bu yüzden denetimlere ağırlık verileceğinden falan sözedin, sigorta kanununda yapılan değişikliklerle sigorta işlemlerinin de takibinin zorlaştığını anlatın. Artık eskisi gibi at koşturamayacaklarını mesela eskiden çek ve senetlerin, banka kayıtlarının kaydedilmesinin daha çok önem arzettiğini; devletin artık fon akışının takibinden vergi kaçağını bulacağından sözedin. Bu yüzden çek ve senetlerin düzgün bir şekilde işlenmemesi durumunda büyük problemlerle karşılacaklarını söyleyin. Kendilerinden muhasebecisi tarafından bu tür bilgilerin istenip istenmediğini sorun. Gene kredi kartı sliplerinin düzenli olarak girilip girilmediğini sohbet havasında sorun. Bunun yanında yıl sonlarında envanter çıkarıyorlarmı diye sorabilirsiniz. Hayır derse işyerinde ne kadar stok vardır diye sorarsınız. Bilmem gibisinden ibare kullanırsa muhasebecisinin verdiği bilançoda ne kadar stok olduğunu vergi dairesine bildirdiğini kendisinin bile bilmediği bu bilgiyi muhasebecisinin nerden bildiğini söylersiniz.
Bu ve bunun gibi ne yazık ki bazı meslekdaşlarımızın atladıkları ince hususlara temas edersiniz. Ancak kesinlikle defteri bana verin düzeltelim gibisinden bir ifade kullanmayın;
Mükelleflerin gözünde devlet hantaldır ve incelenme ihtimalleri çok azdır. Bu yüzden BA ve BS formları veya banka kayıtlarının merkez bankası aracılığıyla takip edilmesi gibi kendisinin farkında olmadan takip edildiklerini devletin teknolojinin nimetlerinden çok iyi yararlandığından falan sözedebilirsiniz.
Yeniliklerden sözedin özellikle muhasebecisinin söylemediğini tahmin ettiklerinizi vurgulamalısınız, ince detayları, mesela kestiği çeklere çek hamilinin vergi numarasını yazması gerektiği gibi detayları alatığ durun, bilgi bombardımanına tutmalısınız.
Dersinizi iyi çalışın, hedef mükellefinizin iş kolundaki ince detayları tartışmaya açmaya özen gösteriniz. Sektörü hakkında bilgi sahibi olduğunuzu görsün.
Kendinizden behsederken kesinlikle falancanın muhasebe bürosunda çalıştığınızı söylemeyin, o zaman ikinci adam olursunuz; usta değil kalfa pozisyonuna düşersiniz, daha önce şu mükellefin defterini tuttum falan gibi bilgiler verebilirsiniz.
Büyük mükellef ise; ve defteri muhasebe bürosunda tutuluyorsa, yukarıda belirttiğim hususlara temas ederek; kendisinin muhasebesinin buroda tutulamayacağını, işyerinde sistem kurulması gerektiğinden falan söz edersiniz. Bunu öyle ballandıra ballandıra anltamalısınız ki gururu okşanmalı ve mükellefiniz artık büyüdüğünü ve muhasebesininde bu büyümeye ayak uydurmasının vaktinin geldiğini düşünmeli.
Konuşurken net cümleler kullanın. Mükellefin direk gözüne bakın. Atıyorum çek senetleri muhasebeci istemiyor falan dediğinde sıkılmışsınız ifadesi vermeniz gerekir. Hatta ara sıra yapma ya gibisinden tepki vermeyi unutmayın. Kekelemeden kelimeleri uzatmayın.
Muhsebecisini sakın kötülemeyin,bu ters teper; hatta muhasebeciniz kim diye sorduğunuzda; atıyorum kemal abi iyi muhasebecidir falan gibisinden kelimeler kullanın, ancak mükellef sayısını arttırdıkça yeterince ilgilenemez oldu gibisinde ifadelerle aklında soru işaretleri yaratmalısınız..
Mükkelefin defterini tutmakta olan meslek mensubuna muhasebeci diye hitap ediniz. Kendinizden bahsederkense mali müşavir diyeceksiniz. Bu onu eski; sizin yeni nesil olduğunuz havasını doğurur. Onun eski ve yaşlı bir çınar olarak gösterir. Sizi ise genç ve bu mesleğin geleceği gibi;
Yukarıda belirttiğim konularda eksiklik tesbit ederseniz. hatta geçen gün katıldığım seminerde falanca profösör eskiden bu hususlara dikkat edilmezdi, ancak artık önemli dedi gibisinde laflar ediniz ki hem sizin son değişiklikleri takip ettiğinizi, muhtelif seminerlerde bilginize devamlı arttırdığınızı ayrıca hemde artık kendi muhasebecisinin eskidiği imajı oluşturmanız gerekir.
Son olarak; konuşmanız şu imajı oluşturmalı;
Kemal abi iyi mühasebeciydi ancak gelişmeleri takip edemedi. Artık devran değişti, ve kendisinin işleri çok olduğundan yeterince takip edemiyor. Kanunların ve teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmış. Oysa bu genç Mali müşavirin bilgileri taze; elinde fazla iş olmadığından işimi güzel takip eder. Kendini yeniliyor, teknolojiye hakim.
Proje sunmalısınız, farklı fikirler ortaya atmalısınız, donanımlı olduğunuzu göstermelisiniz,
Kamil abi kötü muhasebeci değil, siz daha iyi bir mali müşavirsiniz.
Unutmayın; Ana fikriniz şu olmalı,
Kemal abiyi sizde seviyorsunuz ama istemeseniz bile mükellefin iyiliği için defteri almak zorundasınız.
Saygılarımla,
OSMAN EROL ' Alıntı:Başka bir öneri; Mükellefler genellikle cahil ve tutucu takımından olduğu için, bir muhasebecinin beş vakit camide namaz kıldığı ve karısını çarşafla gezdirdiğine, masasının üzerinde Sızıntı dergilerininin bulunmasına dikkat ettiğine şahidim. Bu kişi şehrin en mutena yerinde büro sahibi ve müşterisi bol. Taktir sizindir efendim.
OSMAN EROL ' Alıntı:Başka bir öneri; Mükellefler genellikle cahil ve tutucu takımından olduğu için, bir muhasebecinin beş vakit camide namaz kıldığı ve karısını çarşafla gezdirdiğine, masasının üzerinde Sızıntı dergilerininin bulunmasına dikkat ettiğine şahidim. Bu kişi şehrin en mutena yerinde büro sahibi ve müşterisi bol. Taktir sizindir efendim.