Arkadaşlara verdiğim tavsiyeyi kendim uyguluyorum. Yaşım 43. 2 sene öncesinden başka mesleği öğrendim ve geçiş yapıyorum. Bu süre içerisinde müşteri sayımı 40-50 lerden, 5-6 firmaya kadar düşürdüm. Sigara gibi yavaş yavaş bırakıyorum. son 3-4 yıldır her ay 2-3 tane teklif gelmesine rağmen yeni müşteri almıyorum. Artık günde en fazla 1 saat çalışıyorum. ARTIK HASTA ZİYARETİ, DÜĞÜN ZİYARETİ, AKRABA ZİYARETİ, ARKADAŞ ZİYARETİ, CAFEDE OTURUP GEYİK YAPMA İŞLERİNE, AİLEMLE VAKİT GEÇİRMEYE BAŞLADIM. İNSAN OLDUĞUMU HİSSETTİM. Hedefim 1-2 sene içerisinde tamamen bırakmak. Bu hedefi kesinlikle gerçekleştireceğim.
Kim bu mesleği yapmak istiyorsa, kim seviyorsa yapsın ve yolu açık olsun. Kaynakçının, operatörün şirketlerde daha çok değeri var. Özel sektör değişti artık. Çalışanlar artık işe gelmiyor, kafasına göre geliyor. Ayda 2-3 gün gelmiyor. Bana soruyorlar ne yapabiliriz diye, şöyle şöyle yaparsanız kovabilirsiniz diyorum. Abi eleman yok nasıl kovalım diyorlar. Doğru düzgün çalışacak eleman bulunamıyor. Bu gidişle adam akıllı tecrübeli mali müşavir bulamayacaklar. Zaten bunun işaretleri görülüyor. Gönderdiğim bütün firmaların hemen hemen hepsinin muhasebecileri ve firma sahipleri tutanakla sayfa sayısına kadar detaylı olarak yazdığım defterleri bulamıyorlar. İnsan, müşteri alırken bir bakmaz mı bu defter, bu belge, bunlar önemli, kontrol ediyim. Yok. Herkes kafasına göre takılıyor. Edeftere geçiş, ebelgeye geçişte sorunlar yaşanıyor. Çünkü kimse okumuyor, araştırmıyor. Forumlara soru sorup mesleği yapanlar var. Böyle bir mesleğin yapılması çok zor. Hem parası az hem değeri.
Kendim yapmadığım, sevmediğim bir işi gençlere önerecek değilim. Mesleği sevsem genç yaştaki çocuğuma öğretirdim. çevrenize dikkat edin hiç bir mali müşavir veya YMM yaptığı işi yani bürosunu çocuğuna devretmiyor. Bu bir işaret olabilir mi? Ayda bir herhangi bir yerimden MR (manyetik renozans mı neyse) çektirmekten bıkmıştım. Ağrı var, sızı var, problem var. MR çektiriyorsun. Sonuç: Bir şey yok. E doktor bey ağrıyor!!! Psikolojiktir. De yeter daaaa. Bir noktada bırakmak artık sağlık açısından elzem oldu. Artık daha sağlıklı hissediyorum. Kendi çocuğuma tavsiyem kesinlikle DR, Avukat, Mali Müşavir olma. Hatta birisine beddua ederken artık şunu söylüyoruz "inşallah çocuğun mail müşavir olur".
Yine de karar mesleğe girmek isteyenlerin. Kendileri bilir.