fonradar

Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

Ynt: Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

burada 3 5 tl lik fişi dikkate almayacağız ama 53 nolu kdv sirkülerini getirdiler ihracatçı firmalar için yine kötü oldu. bir taraftan rahatlattılar bir tarafdan ters köşe. ben aslında ba ve bs yi değilde kdv sirküleri 53 ü düşünüyorum. tek tek nasıl girilecek o istenilen bilgiler.
 
Ynt: Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

SUSMAYALIM SAYIN ÖNDERE DESTEK VERİP BU YAZIYI ODALARIMIZA FAKSLAYALIM LÜTFEN EN AZINDAN SAYIN ÖNDER TALİBİM DİYOR UĞRAŞIRIM DİYOR DAHA NE OLSUN
Ben olsaydım, bugünden itibaren 60 gün içinde tebliğin ve/veya tebliğin hukuka aykırı bölümlerinin Danıştaya iptali için odaların ve TÜRMOB'un ülke çapında mümkün olan herkesi katabileceği çok büyük bir dava kampanyası başlatırdım.

-----

Herkes, odasına telefon ve/veya fakslar ya da @posta lar ile,

01. Her türlü belge kavramının,
02. Düzeltmeye ceza bölümlerinin,
03. Çifte ceza açıklamasının,
04. ... (şu anda hemen göremediğim) eklenebilecek diğer bölümlerindeki açıklamaların iptali için,
2575 sayılı Danıştay Kanunu nun, 24/1. "c) Bakanlıkların düzenleyici işlemleri ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlere,"

ülke çapında ortak dava dilekçesi hazırlayarak ve hatta tüm ülkede aynı günde örneğin geçen yıl önerdiğiniz şekilde 01.03.2010 günü oda yöneticilerimizin çağrısı ile basını ve medyayı da davet ederek, dava kampanyasının örgütlenmesini sağlanması için, herkes üyesi olduğu odanın başkanına dava kampanyası talebini acilen iletmelidir.

Eğer siz böyle bir kampanya başlatamayacaksanız, "biz ceza mağdurları olarak başlatacağız" diyebilmelidir.

Bakın bakalım, Danıştaya aynı gün tüm illerden aynı tebliğin aynı bölümlerinin iptali için 10 binlerce dava açıldığında, idare hukuka aykırı "keyfi" tebliğler çıkabilir mi?

Böyle bir kampanyada odaların görev vermesi halinde dava dilekçesinin hazırlanmasına ve/veya katkıda bulunmaya vb. biçimde odalarımız yardımcı olmaya talibim.
 
Ynt: Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

Değerli Arkadaşlar,
Ba Bs formlarının kanuni süresinden sonra 10 gün içinde düzeltilmesi durumunda ceza yok. Daha sonraki 15 günlük sürede ceza 1/2 oranında uygulanıyor. Bu süreler dışında verilirse cezanın tamamı kesiliyor. VUK 396 nolu tebliğde zaten cezalarda Mükerrer 355 hükümleri uygulanır deniyor. VUK Mükerrer 355. maddesine 5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle eklenen fıkra. 01.08.2009 da yürürlüğüe girdi ve bu cezalar aşağıdaki şekilde kanunlaştı.

Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No Mukerrer Madde 355
Kapsam
(4369 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle değişen madde) Bu Kanunun 86, 148, 149, 150, 256 ve 257 nci maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257 nci madde uyarınca getirilen zorunluluklara uymayan (Kamu idare ve müesseselerinde bilgi verme görevini yerine getirmeyen yöneticiler dahil);
1. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında (5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 01.08.2009)(393 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2010'dan itibaren 1.000 -TL)1.000 Türk Lirası(***),
2. İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında (5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 01.08.2009) ( 393 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2010'dan itibaren 500 -TL)500 Türk Lirası(****), ,
3. Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında (5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 01.08.2009)(393 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2010'dan itibaren 250 -TL)250 Türk Lirası(*****),
Özel usulsüzlük cezası kesilir.
Bu hükmün uygulanması için, bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılacak tebliğlerde bilginin verilmesi için tayin olunan sürede cevap verilmemesi, eksik veya yanıltıcı bilgi verilmesi veya defter ve belge ibrazı için tayin olunan süre ile defter ve belgelerin süresinde ibraz edilmemesi durumunda haklarında Kanunun ceza hükümlerinin uygulanması cihetine gidileceğinin ilgililere yazılı olarak bildirilmesi şarttır.
Özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyetleri yerine getirmeyenlere yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri tebliğ olunur. Verilen sürede bu mecburiyetlerin yerine getirilmemesi halinde yukarıda yazılı özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanır.(**)
(5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle eklenen fıkra. Yürürlük; 01.08.2009) Ancak, bu ödevlerin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca yapılan düzenleyici idari işlemlerle duyurulması halinde, ilgililere ayrıca yazılı olarak bildirilme şartı aranmaz.
(5228 sayılı Kanunun 10'uncu maddesiyle eklenen fıkra) Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için bu maddeye göre uygulanan cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Bu şekilde ceza kesilen mükellefler hakkında üçüncü fıkra hükmü uygulanmaz.

(5398 sayılı Kanunun 23'üncü maddesiyle eklenen fıkra Yürürlük; 21.07.2005) Elektronik ortamda beyanname verilmesi mecburiyetine uyulmaması halinde kesilmesi gereken özel usûlsüzlük cezası, beyannamenin kanuni süresinin sonundan başlayarak elektronik ortamda 15 gün içinde verilmesi halinde 1/4 oranında, bu sürenin dolmasını takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise 1/2 oranında uygulanır.
(5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle eklenen fıkra. Yürürlük; 01.08.2009) Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/2 oranında uygulanır.(5904 sayılı Kanunun 22 inci maddesiyle eklenen fıkra. Yürürlük; 01.08.2009)Elektronik ortamda beyanname ile bildirim ve form verme mecburiyetine uymayanlara bu maddeye göre ceza kesilmesi halinde, 352 nci maddenin birinci derece usulsüzlüklerle ilgili (1) numaralı bendi ile ikinci derece usulsüzlüklerle ilgili (7) numaralı bendi uyarınca ayrıca ceza kesilmez.
 
Ynt: Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

"1.2.5. Bankalar, Katılım Bankaları, Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Menkul Kıymet Yatırım Fon ve Ortaklıkları, Reasürans Şirketleri, Emeklilik Şirketleri, Sigorta Şirketleri ve Acenteleri yapmış oldukları işlemleri belirli periyotlarla Bakanlığımıza bildirdiklerinden, hizmet ve satış işlemlerinde düzenledikleri dekont ve poliçe bilgilerini Form Bs ile bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.

Aynı şekilde, bu kurumların kendi aralarındaki işlemler sebebiyle düzenledikleri dekontların karşı tarafça Form Ba ile bildirilmesine de gerek bulunmamaktadır.

Ancak bu kurumlar, diğer belgelere dayalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alım/satımlarını genel esaslar çerçevesinde Ba-Bs formları ile bildirmek zorundadırlar."

Buna göre faktoring faturalarını ba formunda bildirmemize gerek olmadığı anlamı çıkarabilir miyiz sayın üstadlarım.
 
Ynt: Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

bence bu şekildeki kısmi uygulumalar hem mükellef hem muhasebeci kısmen de olsa kamu için de aleyhte olacak bunun tek çözümü var o da elektronik fatura ve elektronik deftere geçilmesidir yani işin özü ak koyun kara koyun belli olsun yoksa böyle herkes benekli ak mıyım kara mıyım diye derde salınır durur ;D
 
Ynt: Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

arkadaşlar emin olmak istiyorum ba bs formu verilme süresi ertesi ayın 28. mi yoksa ayın son günü mü verilcek . şaşırdım kaldım doğrusu
 
Ynt: Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

her ayın en son günü, ba bs bildiriminin son günüdür.
 
Ynt: Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

Ba Bs formlarına ilişkin cezalar gerçekten çok ağır. Zaten meslek iyiden iyiye angaryaya gitmiş, hergün yeni şeyler ilave edip, mesleği zorlaştırıp bunlarda yetmezmiş gibi cezaları artırmanın anlamı yok. Sen zaten tebliğle yaptırım zorunluluğu getirmişsin, ba bs formlarını göndermemek gibi bir seçenek yok... O halde hatalara ceza neden? 1 Lira için 1.000 Lira ödemenin mantığı nedir.

Tamam çapraz kontrol, çok güzel. Ama burası Türkiye. Muhasebe bürolarında mükelleften aylık 200-300 lira (ortalama) gelir elde eden meslek mensubu 1 Liralık hata yüzünden 6 aylık gelirinden oluyor. Adil değil.
 
Ynt: Ne güzel taslak.Ba/Bs bildirimlerinde 2010 da yeni düzenleme.

bu cezaları 90.-TL gibi bir rakama çekeceklerdi.. Hiç bir gelişme yok galiba
 
Üst