Ne Tür Şirket Kurmalıyım Ve Sabit Giderlerim Ne Olur ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NecipR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
20 Ocak 2013
Mesajlar
3
Konum
Türkiye
Arkadaşlar, ben taşımacılık ihalelerine girmek için bir şirket kurmak istiyorum.
Ben şuan başka bir şirkette kendi aracım ile çalışıyorum.
Bildiğiniz gibi ihalelerde iş bitirme belgesi isteniyor, ilk ihaleye başka bir şirket ile ortak girmem gerekecek.
İlk sene bir şirket ile anlaşarak tek araçlık bir ihaleye gireceğim ve kendim çalışacağım.
Bir sene sonrada ihalelere yavaş yavaş tek başıma girmeye başlayabilirim diye düşünüyorum.
Yeni kanuna göre sanıyorum tek başıma (tek ortaklı) limited şirket kurabiliyorum.
Siz bana limited şirketi mi yoksa şahıs şirketi mi kurmamı tavsiye edersiniz?
Alacağım tek araçlık işin kdv'si dışında şirketin ne gibi aylık sabit giderleri olacaktır?
Yardımcı olursanız mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ederim.
 
-Tek ortaklı bir limited şirket kurabilirsiniz.
-Gireceğiniz ihalelerde şirket olmanızın size bir avantajı yok ise, ya da zorunlu değil ise, ilk önce şahıs işletmesi kurarak bu işe girmenizi tavsiye ederim.Ltd.Şti.' lerde işlem maliyetleri de yüksektir, kapanış işlemleri de uzundur.
-Gelir ile gider arasındaki kazancınız üzerinden gelir vergisi veya kurumlar vergisi ödersiniz.
 
merhaba benim bir sorum olacak,şahıs işletmesini limited şirkete dönüştürmek istiyorum,dönüşüm yapıldığında şahıs olarak mevcut olan bilancomu her şekli ile şirkette kullanabilirmiyim,ihalelere katılıyoruz,iş bitirmelerim bilancolarım olmadan katılamayacagımdan kurdugum şirkete devredebiliyormu? takip etmem izlemem gereken yol nedir teşekkürler
 
-Tek ortaklı bir limited şirket kurabilirsiniz.
-Gireceğiniz ihalelerde şirket olmanızın size bir avantajı yok ise, ya da zorunlu değil ise, ilk önce şahıs işletmesi kurarak bu işe girmenizi tavsiye ederim.Ltd.Şti.' lerde işlem maliyetleri de yüksektir, kapanış işlemleri de uzundur.
-Gelir ile gider arasındaki kazancınız üzerinden gelir vergisi veya kurumlar vergisi ödersiniz.

Teşekkür ediyorum.
Bizim aile benim dışımda komple devlet memuru. Ama ben 5-6 senedir bu işi yapıyorum.
Dolayısıyla pek bilgim yok bu konularda biraz çekiniyorum.
Ofisi kuracağım yer babamın üstüne, araçta benim üstüme.
Ofisi şirketin üzerine mi yapmalıyım yoksa kiralama mı yapmalıyım?
Aracı 2 sene önce 0 almıştım. Araç benim üzerime olunca yakıt, bakım, amortisman gibi giderleri vergiden düşebilir miyim yoksa şirket üzerine mi yapmalıyım düşmek için?
Birde "-Gelir ile gider arasındaki kazancınız üzerinden gelir vergisi veya kurumlar vergisi ödersiniz." cümleminizi tam anlayamadım.
Benim ilk sene sadece 1 araçlık işim olacak.
Örnek verecek olursak; benim bu sene çalıştığım işte şirket aylık ortalama 3000TL+KDV fatura kesiyor. 1000TL yakıt ve 450TL'de SSK kesiyor benden. 1500TL net kalıyor bana. Şirketinde 3000x0.18=540TL kazancı oluyor. Bu hesaba göre benim ödeyeceğim vergi ortalama ne kadar olacaktır.
Biraz fazla detaylı sordum ama çevremdekilerin hepsi devlet memuru olduğu için beni korkutuyorlar.
Böyle bir işe giripte yapamazsam 6000-7000TL zarar edersem önemli değil ama araçta giderse elimden diye korktuğum için bu şekilde soruyorum.
Yardımcı olursanız mutlu olurum.
 
İlk öncelikle madem bu kadar çekincen var, şirket değil şahıs işletmesi kur.Buna da şirket değil "firmam" veya "işletmem" ismini kullanki kavram karmaşası yaşamayalım.
Şahış işletmesi kurarsan vereceğin verginin adı gelir vergisi, şirket kurarsan da kurumlar vergisi oluyor.Sonuçta ödeyeceğin vergi aynı olacaktır.
Babanın yerinde kiracı olarak gözükürsün, (Tam olarak bilmiyorum ama, sanırım servis işletmelerinde kira stopajı ödenmiyor.) şahıs firması kurarsan, araç olduğu gibi kalır, direkt kayıtlara alınır.Ancak şirket kurarsan aracı kuracağın şirket üzerine satış yapman gerekir.Her iki durumda da araca ait bütün gider ve masrafları gelirinden düşebilirsin.
Vergi konusuna gelince, kdv hariç, (Kdvyi fatura kestiğin yerden tahsil edeceksin) gelirin ile giderin arasından kalandan %15-35 oranında vergi ödeyeceksin.Kalan tutarda senin karın olacak.
 
Üst