fonradar

Network Marketing

Üyelik
22 May 2012
Mesajlar
13
Konum
HATAY
arkadaşlar herkese mrblar. network marketing işiyle uğraşan ve vergi dairesine kaydı bulunan 2. sınıf bir mükellefim var. (amway ile uğraşmakta bu mükellefim). ilgili bu mükellefim platin seviyesinde ve çok iyi rakamlar kazanıyor.

sorun şu 2011 den buyana vergi kaydı olan ve tüm beyannameleri zamanında verilen bu kişinin, vergi dairesi vergi kaydını silmek istiyor. Gerekçe olarakta;
" Bir iş yeri açmaksızın münhasıran gezici olarak, milli piyango bileti satanlar ile 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre gerçek ve tüzel kişilerin mallarını iş akdi ile bağlı olmaksızın bunlar adına kapı kapı dolaşmak suretiyle tüketiciye satanlar yukarıdaki şartlarla sınırlı olmaksızın gelir vergisinden muaftır demektedir " maddesini gösteriyor ve bu kişi hakkettiği primleri ve alacaklarını %20 kesinti yapılarak alması gerektiğini söylüyor.

Bizde vergi dairesine;

2. Arızî kazançlar
Gelir vergisi kanunumuzun 82. Maddesinde vergiye tabii arizi kazanç tanımlamasına baktığımızda 1. Maddesinde Arızî olarak ticarî muamelelerin icrasından veya bu nitelikteki muamelelere tavassuttan elde edilen kazançlar.
6.Maddesinde ise Bir takvim yılında ticarî, ziraî veya meslekî bir faaliyete hiç girişilmemesi ile ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar hariç) toplamının 10 milyar liralık(*) (280 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2012 yılı için 20.000 TL.) kısmı gelir vergisinden müstesnadır. Diyerek Network Marketing satıcısının kazancından dolayı hangi halde vergiye tabi olacağı tanımlanmaktadır.

diyerek savunma yaptık. ki mükellefimin 2012 yılı cirosu 62 850.00 tl olup sonraki yıllarda da açıklanmış olan hadlerin üzerinde ciro elde etmiştir. Ancak buna rağmen vergi dairesi bu savunmamızı kabul etmeyip mükellefimi resen terk ettireceğini söylüyor.

Bu konuyla ilgili görüşü olan arkadaşlarımın yardımına ihtiyacım var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

 
Son düzenleme:
benim için çok güzel bir soru;

şimdi burda şu denebilirdi...gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapılamaz diye. Ancak madde de atıf yapılan kısımda bu iş yok...yani muslukçu, ayakkabıcı gibi işlerde bağlılık olamaz diyor..
Yani daire haklı gibi gözüküyor...
 
Üst