Niye 3 Yıla Çıktık

Ynt: Niye 3 Yıla Çıktık

Dosya açtırdı ve staja başlama sınavını kazandı iseniz eski kanuna göre hakkınız devam ediyor, aksi halde kazanılmış bir hak yok.

Arkadaşlar @nane üstad söylemiş.

sanırım yeni düzenlemenin geçici maddelerinde geçiyor 2008 temmuz ayının bilmem kaçı itibariye sanırım 26, dosya açtırmış VE (veya değil ) VE staja başlama sınavını KAZANMIŞ kişiler önceki haklarını korurlar mealinde bir geçici bir madde var.

Stajı 3 yıl yapmalarının sebebi alttan gelenlerin artık yolunu kesmek yoksa bu ülkenin 1/3 SMMM olacak :) SMMM lerinde %75'i işsiz olabilir.. Maalesef bizim mesleğe inanılmaz talep var ve bu talepde bilinçli şekilde değil... İşte bizimde sorunumuz bu bilinçsiz yığılma hayatında koşuşturmamış birinin 25-30 yaşından sonra SMMM başvurması vs. vs. Maalesef üzülerek söylüyorum ki yakın zamanda İngilizce yide kaptırabilirler yeni nesillere... Veya başka başka engeller koyabilirler ortaya... ama ben yok illaki SMMM olacak 30 yaşında muhasebeci iken 20 yaşındaki Tekniker'le aynı hatta daha az maaşada dayanırım ben Süpermenim diyosanız orasını bilemem tabi...

temel amaç, mesleğe girişi azaltmak, talep çok ...

amaç en başından beri talebi azaltmak tabiiki.giriş ücreti bu yüzden bu kadar yüksek ve şimdi 3 yıl meselesi.bence güzel bir adım.tuzun kuru diyebilir staj başlatmamış arkadaşlarım ama talebi azaltmanın başka gerçekçi bir yolu yoktu bence

bence yine çare olmayacak...başka şeylerin değişmesi gerek

iyide arkadaşlar bu insanlar bu ülkenin insanları değilmi.... neden önleri kesiliyor.

ilyaskurt ' Alıntı:
iyide arkadaşlar bu insanlar bu ülkenin insanları değilmi.... neden önleri kesiliyor.

önleri kesilmiyor arkadaşım. tekrar düşünün gerçekten bu mesleği yapmak istiyormusunuz? sorusunu adayların kendi kendilerine sormaları gerektiğini hedefliyor. ayıca duyduğum kadarıyla baı gazete ilanlarında artık SMMM Belgeli ön muhasebe elemanı aranıyor lafları geçiyormuş. gerekçelerinden biride bu olabilir mi?

Bu konuda bir girişimde bulunan oldu mu?
Staj sürem başlamış ama ben hala iki yıl umuduyla stajımı devam ettiriyorum. Herhangi bir hak talebinde bulunmadım ama kesinlikle bulunacağım.

2 yılı doldurmakta insanlar zorlanırken birde 3 yıla çıkması hakikaten iyi olmadı. Yeni başlayanların durumu hakikaten zor.

Staj Süresi 3 Yıl Oldu Kalite Arttı. KOMİKSİNİZ :)

29 Temmuz 2008 tarihli yazım...

Mühim olan sürenin kısalığı yada uzunluğu değil aslında. Mühim olan şey staj süresi boyunca meslek mensubu adaylarının kendilerine birşey katıp katamadıkları. Bireysel olarak kişi çok azimlidir, çalıştığı yer kişisel gelişimine katkı sağlar, sonuçta iyi bir meslek mensubu olur. Fakat maalesef mesleğin geneli böyle değil. İşler böyle yürümüyor. Kişi kendini geliştirmek istese bile buna işlerin yoğunluğu, stres, iş ortamı ve haliyle bulunan kişisel bahaneler engel olabiliyor.

Tekrar söylüyorum staj süresi boyunca kişiye verilen eğitim, kişinin edindiği eğitim yeterli değildir. Hatta belki de çoğu yerde hiç yoktur. İş sadece fatura girip beyanname yapmaksa, zaten bunu yapan kişi sayısı piyasada bir hayli mevcut. Önemli olan "mali müşavirlik" mesleğinin özünü adaylara öğretebilmektir. Bu da şu andaki gibi 6 adet dandik Cd ile sağlanmaz. Sınava odaklanmış bir aday olmaktan ileriye gidemeyen insanlar topluluğu ortaya çıkarır hepsi o kadar.

Sınav ne kadar zor olursa olsun, çok çalışılır ve o sınavdan geçilir. Süre ne kadar uzun olursa olsun, o süre tamamlanır. Ama asıl önemli olan şey kişi kendisine birşey katabilmiş midir? Şu andaki sistem ile bu bırakın 3 seneyi 10 sene bile olsa mümkün değildir. Ama derlerse ki; biz bu 3 sene boyunca katılımı zorunlu ve hakiki eğitimler vereceğiz ve tüm meslek mensubu adaylarının gelişimlerini takip edeceğiz. Sınav sistemimizi de gözden geçirip bilinçli meslek mensupları yetiştireceğiz. İşte o zaman ayrı. Belki kalite dedikleri şey o zaman sağlanabilir.

Benim kaliteyi artırmak için daha güzel bir önerim var. Şu anda neredeyse üniversitelerin bütün bölümlerinden mezun olanlar yapacak birşey bulamayınca, bari muhasebeci olayım diyerek odalara başvurularda bulunuyorlar. Staja başlama sınavını çok çalışarak bir şekilde geçiyorlar. Ondan sonraki süreç kişiye göre değişiyor. Kimisi yukarıda dediğim gibi, iyi bir iş buluyor ve bu iki seneyi gayet güzel bir şekilde kendisine bilgi katarak geçiriyor. Kimisi de iş bulamıyor, fason stajyerlik yapıyor yeterlilik sınavlarına da çok çalışarak ruhsatını alıyor. Kimisi de iş buluyor, bulduğu yer Serbest Muhasebeci oluyor. Bir Mali Müşavirin yanında staj yapması gerektiğinden yine fason stajyerlik yapıyor ve belki de sigorta primini de maaşından kestirerek bu staj süresini tamamlıyor. Yani süreç herkes için aynı işlemiyor. Herkes için aynı işlemeyen bir süreçten kalite beklenir mi sizce? Bence mümkün değil.

Önerim şu; tıpkı avukatlarda olduğu gibi, nasıl ki Avukat olabilmek için Hukuk Fakültelerinden mezun olmak gerekiyorsa; Mali Müşavir olabilmek için de Muhasebe Fakültelerinden mezun olma şartı getirilsin. Tabi bunun için öncelikle bağımsız Muhasebe Fakültelerinin açılması gerekiyor galiba. Muhasebeci olacak arkadaşın bu fakülteden mezun olma mecburiyeti getirilsin ve diğer bölümlerden aday kabulu kesinlikle durdurulsun. Yanlış bilmiyorsam avukatlarda da Adalet Meslek Liseleri varmış ve bu liseleri bitirenlerde avukat olabiliyorlarmış. Fakat bunun önüne geçmişler ve sadece Hukuk Fakültesinden mezun olanların avukat olabilmesini sağlamışlar. Şimdi biz de neden böyle bir şey yapamayalım. O kadar aciz bir toplulukmuyuz biz. Hiç değilse böyle yaparak herkes için aynı işleyen bir süreç sağlanmış olur, bana göre kalite de böyle artar.

Meslek mensubu olduktan sonra da, katılımı zorunlu olan ve meslek mensuplarının tamamlamaları gereken bir krediyi mecbur kılan zorunlu güncel eğitimler verilse fena mı olur? Bunca işin arasında vakit bulabilir miyiz? Zorunlu olursa buluruz. Üstelik geri dönüşümü de olacaktır. Nasıl olacaktır bilgi dağarcığımız genişleyecektir, yaptığımız işlerde teklik ve birlik olacaktır ve yanlış yapma riskimiz azalacaktır. Hiç birşey olmasa yeni insanlarla tanışmış oluruz. Aynı durum bire bir ama belki farklı zamanlarda meslek mensubu adaylarına da uygulanmalıdır.

Sonuç olarak; sistem ne olursa olsun esas önemli olan kişinin kendisinin bunu gerçekten istemesidir. Fakat kötü sistemde kötünün iyisi ön plana çıkar, iyi sistemde iyinin iyisi ön plana çıkar. Şimdiki sistem adil olmayan ve sadece bireylerin azmine bel bağlamış bir sistemdir. Ama herkes aynı azimde olmayabilir. Yapmasın o zaman kardeşim diyebiliriz ama adam yapıyor, bir şekilde bunu başarıyor ve tıpkı senin benim gibi bir mali müşavir oluyor ve inanın bunların sayısı küçümsenecek sayıda değil. Bir arkadaşım var, özel üniversiteyi bitirmiş ilk hakkında staja başlama sınavını geçmiş. İş bulamamış ama babası tanıdığı bir muhasebecinin yanında sigorta parasını ödeyerek stajyer gibi göstermiş. Bu arkadaşım kitapları ezberledi, hiçbir iş deneyimi olmadan ve işi de hiç bilmeden yeterlilik sınavlarını da verdi. Şimdi de ruhsatını aldı. Bu şekildeki insanların sayısı bir hayli fazla. Şimdi benim arkadaşım gerçekten Mali Müşavir mi? Evet ruhsatı var mali müşavir. Peki sizce de öyle mi? Peki sizce benim arkadaşım kaliteli bir mensubu mu? Şu an için değil ama belki 10 sene sonra olur.

Dilerim bütün meslek mensubu adayları bu 3 senelik staj süreleri boyunca kendilerini geliştirebilirler ve "kaliteli" birer meslek mensubu olabilirler ve sadece kendini geliştirip sadece kendisinin kaliteli olmasını yeterli görmeden, mesleğin de kaliteli hale gelmesi için çalışmalarda bulunabilirler.

hasanvolkan ' Alıntı:
Staj Süresi 3 Yıl Oldu Kalite Arttı. KOMİKSİNİZ :)

29 Temmuz 2008 tarihli yazım...

Mühim olan sürenin kısalığı yada uzunluğu değil aslında. Mühim olan şey staj süresi boyunca meslek mensubu adaylarının kendilerine birşey katıp katamadıkları. Bireysel olarak kişi çok azimlidir, çalıştığı yer kişisel gelişimine katkı sağlar, sonuçta iyi bir meslek mensubu olur. Fakat maalesef mesleğin geneli böyle değil. İşler böyle yürümüyor. Kişi kendini geliştirmek istese bile buna işlerin yoğunluğu, stres, iş ortamı ve haliyle bulunan kişisel bahaneler engel olabiliyor.

Tekrar söylüyorum staj süresi boyunca kişiye verilen eğitim, kişinin edindiği eğitim yeterli değildir. Hatta belki de çoğu yerde hiç yoktur. İş sadece fatura girip beyanname yapmaksa, zaten bunu yapan kişi sayısı piyasada bir hayli mevcut. Önemli olan "mali müşavirlik" mesleğinin özünü adaylara öğretebilmektir. Bu da şu andaki gibi 6 adet dandik Cd ile sağlanmaz. Sınava odaklanmış bir aday olmaktan ileriye gidemeyen insanlar topluluğu ortaya çıkarır hepsi o kadar.

Sınav ne kadar zor olursa olsun, çok çalışılır ve o sınavdan geçilir. Süre ne kadar uzun olursa olsun, o süre tamamlanır. Ama asıl önemli olan şey kişi kendisine birşey katabilmiş midir? Şu andaki sistem ile bu bırakın 3 seneyi 10 sene bile olsa mümkün değildir. Ama derlerse ki; biz bu 3 sene boyunca katılımı zorunlu ve hakiki eğitimler vereceğiz ve tüm meslek mensubu adaylarının gelişimlerini takip edeceğiz. Sınav sistemimizi de gözden geçirip bilinçli meslek mensupları yetiştireceğiz. İşte o zaman ayrı. Belki kalite dedikleri şey o zaman sağlanabilir.

Benim kaliteyi artırmak için daha güzel bir önerim var. Şu anda neredeyse üniversitelerin bütün bölümlerinden mezun olanlar yapacak birşey bulamayınca, bari muhasebeci olayım diyerek odalara başvurularda bulunuyorlar. Staja başlama sınavını çok çalışarak bir şekilde geçiyorlar. Ondan sonraki süreç kişiye göre değişiyor. Kimisi yukarıda dediğim gibi, iyi bir iş buluyor ve bu iki seneyi gayet güzel bir şekilde kendisine bilgi katarak geçiriyor. Kimisi de iş bulamıyor, fason stajyerlik yapıyor yeterlilik sınavlarına da çok çalışarak ruhsatını alıyor. Kimisi de iş buluyor, bulduğu yer Serbest Muhasebeci oluyor. Bir Mali Müşavirin yanında staj yapması gerektiğinden yine fason stajyerlik yapıyor ve belki de sigorta primini de maaşından kestirerek bu staj süresini tamamlıyor. Yani süreç herkes için aynı işlemiyor. Herkes için aynı işlemeyen bir süreçten kalite beklenir mi sizce? Bence mümkün değil.

Önerim şu; tıpkı avukatlarda olduğu gibi, nasıl ki Avukat olabilmek için Hukuk Fakültelerinden mezun olmak gerekiyorsa; Mali Müşavir olabilmek için de Muhasebe Fakültelerinden mezun olma şartı getirilsin. Tabi bunun için öncelikle bağımsız Muhasebe Fakültelerinin açılması gerekiyor galiba. Muhasebeci olacak arkadaşın bu fakülteden mezun olma mecburiyeti getirilsin ve diğer bölümlerden aday kabulu kesinlikle durdurulsun. Yanlış bilmiyorsam avukatlarda da Adalet Meslek Liseleri varmış ve bu liseleri bitirenlerde avukat olabiliyorlarmış. Fakat bunun önüne geçmişler ve sadece Hukuk Fakültesinden mezun olanların avukat olabilmesini sağlamışlar. Şimdi biz de neden böyle bir şey yapamayalım. O kadar aciz bir toplulukmuyuz biz. Hiç değilse böyle yaparak herkes için aynı işleyen bir süreç sağlanmış olur, bana göre kalite de böyle artar.

Meslek mensubu olduktan sonra da, katılımı zorunlu olan ve meslek mensuplarının tamamlamaları gereken bir krediyi mecbur kılan zorunlu güncel eğitimler verilse fena mı olur? Bunca işin arasında vakit bulabilir miyiz? Zorunlu olursa buluruz. Üstelik geri dönüşümü de olacaktır. Nasıl olacaktır bilgi dağarcığımız genişleyecektir, yaptığımız işlerde teklik ve birlik olacaktır ve yanlış yapma riskimiz azalacaktır. Hiç birşey olmasa yeni insanlarla tanışmış oluruz. Aynı durum bire bir ama belki farklı zamanlarda meslek mensubu adaylarına da uygulanmalıdır.

Sonuç olarak; sistem ne olursa olsun esas önemli olan kişinin kendisinin bunu gerçekten istemesidir. Fakat kötü sistemde kötünün iyisi ön plana çıkar, iyi sistemde iyinin iyisi ön plana çıkar. Şimdiki sistem adil olmayan ve sadece bireylerin azmine bel bağlamış bir sistemdir. Ama herkes aynı azimde olmayabilir. Yapmasın o zaman kardeşim diyebiliriz ama adam yapıyor, bir şekilde bunu başarıyor ve tıpkı senin benim gibi bir mali müşavir oluyor ve inanın bunların sayısı küçümsenecek sayıda değil. Bir arkadaşım var, özel üniversiteyi bitirmiş ilk hakkında staja başlama sınavını geçmiş. İş bulamamış ama babası tanıdığı bir muhasebecinin yanında sigorta parasını ödeyerek stajyer gibi göstermiş. Bu arkadaşım kitapları ezberledi, hiçbir iş deneyimi olmadan ve işi de hiç bilmeden yeterlilik sınavlarını da verdi. Şimdi de ruhsatını aldı. Bu şekildeki insanların sayısı bir hayli fazla. Şimdi benim arkadaşım gerçekten Mali Müşavir mi? Evet ruhsatı var mali müşavir. Peki sizce de öyle mi? Peki sizce benim arkadaşım kaliteli bir mensubu mu? Şu an için değil ama belki 10 sene sonra olur.

Dilerim bütün meslek mensubu adayları bu 3 senelik staj süreleri boyunca kendilerini geliştirebilirler ve "kaliteli" birer meslek mensubu olabilirler ve sadece kendini geliştirip sadece kendisinin kaliteli olmasını yeterli görmeden, mesleğin de kaliteli hale gelmesi için çalışmalarda bulunabilirler.
;)

2 yıla tabi olmak isteyenler.
saygıdeğer arkadaşlar başından beri bu işin peşini bırakmadık ve toplanarak bir dava açmaya karar verdik.
katılmak isteyen arkadaşlar profilimde mailim var irtibata geçsinler. hazırladığımız dilekçeden göndereyim ve gerekenleri konuşalım. (2008 temmuzdan önce dosya açtırıpta kazanamayanların hakları yenilmiştir. bunun mücadelesini veriyoruz.)

hasanvolkan'a katılıyorum. Muhasebe Fakültesi kurulmalı. İşin enterasanı Türkiye'de en çok aranan meslekte muhasebeceilik 2. sırada. Yani şirketler en çok muhasebeci arıyor ve ihtiyaç duyuyor ama bunun bir fakültesi yok. İşletme, hukuk, iktisat vs. bölüm mezunları SMMM olabiliyor ama üniversitede aldıkları Muhasebe ile ilgili dersler çok az.

Fakülte şart. Avukatlık, doktorluk, mühendislik gibi prestijli bir meslek olması isteniyorsa mutlaka fakülte kurulmalı. Benim kızımı ne doktorlar, avukatlar, mühendisler, mali müşavirler istedi ;D dedirtebilmemiz gerekli. Mezun olanlar sınavsız 3 yıl stajdan sonra yine sınavsız SMMM olmalı. İşletme, İktisat, hukuk vs. gibi mezunlar isterlerse "Muhasebe" alanında yüksek lisans yapmak şartı ile staja başlatma sınavı, 2 yıl stajı ve sonrasında da yeterlilik sınavıyla belge almalıdır.

Mesele 3 yıl staj değil. Sistem aşırı talepten ve zamanın getirdiği değişiklikten dolayı çökmüştür. Giderek sıradan ve sadece para kazanmak için yapılan önemsiz bir meslek olmuştur.

*Türmob ve Maliye Bakanlığı harekete geçmelidir. Bir an önce fakülteler kurdurulmalı.
*Mesleğe dışarıdan girişler engellenmeli.
*SMMM imzası olmayan beyannameler kabul edilmemeli. (şirketler hala kendileri adına şifre alabiliyor ve imzasız gönderebiliyor)
*Medyada gerekli prestij çalışmaları yapılmalı. Odalar ve Türmob, ekonomi, vergi vs. bilimsel araştırmalar yapmalı. Komuoyunda sık yer almalı.
*Aidat problemi çözülmeli. Tahsilatlar için devlet yaptırımı getirilmeli. (SMMM'ler kamu yararına çalışırlar)
*Yeni SMMM'ler desteklenmeli. Bir SMMM, mükellefin işlemlerini sadece 5 yıl yapabilmeli. Sirkülasyon yaratılmalı. Ruhsatsız defter tutanlar için hukuki cezalar getirilmeli. Haksız rekabette bulunanlar meslekten men edilmeli. Etik kurallara uyulmalı.

*YMM sınavını Tesmer değil, onun kontrolünde, OSYM yapmalı. Sınav komisyonu, sorular OSYM tarafından seçilmeli.

*Yeni TTK bir an önce yasalaşmalı. (bir bölümü meclisten geçti)

*SMMM'liğin gerçekte "denetçilik" olduğu unutulmamalı. Bağımsız Denetim sektörü 4 büyük yabancı denetim firmasının elinde. SMMM'lerin bu yönde önleri açılmalı. B.Denetim firması kurulması için teşvikler, kolaylıklar sağlanmalı. Tavsiye mektupları ile "büyük firmalara" bağımsız denetiminzi şu firmaya yaptırın gibi olaylar engellenmeli.

*Yeni SMMM olan arkadaşlar sadece defter tutmamalı. İlgili odalarda gerekli bölümler için adaylıklarını koymalı, seçimlere katılmalı, aktif rol almalıdır. Odalarda "tek tip" yönetimler var. Yeni kişilerin ilgili kurullara girmesi engellenmemeli.

Daha çoook problem var ama işte:))

aof mezunları mali müşavir olmak istedikleri ve mesleğin kalitesini düşürdükleri için staj 3 yıla çıktı.

Çözüm yukarıda da yazdığım gibi "muhasebe fakültesinin" kurulması.

Mevzu IFAC ve meşhur ROSC raporundan çıktı.

Şu an ki Türmob başkanı Sn. Türker, IFAC'a Türkiye'yi üye yapan kişilerden. IFAC yayınladığı meslek ile ilgili standartta bir takım şeyler öngörmüştür.

1-e-use projesi.
IFAC'ın SMG (sürekli mesleki gelişme çerçevesinde zorunlu meslek içi eğitimi) (120 saat minimum)

2-S.Muhasebeciliğin kaldırılması.
Dünyada sadece bizde SM vardı. O yüzden kaldırıldı. Hoş YMM'likte sadece bizde var ama kalkmaz.SMMM'lerin YMM olması engelleniyor devamlı. Ama yeni kanunla 5 yıl SMMM'lik yapan sınavlara katılabilecek ve 10 yılın sonunda YMM olabilecek.

3-Staj süresinin 3 yıl olması.
IFAC yeterlilik sınavı önceci 3 yıl tam gün çalışmalı staj öngörmüştür.

Türmob, IFAC'ın üyelerinin yerine getirmek zorunda olduğu bu mesleki standartla ilgili çalışmaları yapmıştır.Aksi halde üyelikten çıkarılacktık. Sn.Türker'in bunlarda bizzat çalışmaları vardır.

Ayrıca yazılı sınavın yanında "mülakat"ta getirilebilinir.

"Adayın yeterlilik ve yetkinliğinin sınanması, üniversite eğitimindeki lisans düzeyinin ötesinde bir akademik yeterliliği ifade etmektedir. " IFAC.

Yani olay IFAC yüzünden çıkmıştır ve gereklidir.

Odtü rektörünün de dediği gibi matematikten bihaber hiçbir zaman üniversiteyi kazanamayacak olanlar açıköğretime gidiyor..

hangi aklıbaşında kaliteli meslek; meslek mensubu havuzunu açıköğretim mezunlarından oluşturur
tıp mı? ,hukuk mu? ,eczacılık mı? mimarlık mı?

bankalar neden yönetici adayı ilanlarında açıköğretim hariç diye ilan veriyor?
ya da türk silahlı kuvvetleri subay alımında açıköğretim mezununu almıyor?
4 büyük bağımsız denetim şirketi neden açıköğretim mezununu almıyor ?

mali müşavirlikte 2010milat olabilir gidişat bu yönde ilerliyor Yeni Türk ticaret kanunu yasalaşmasıyla meslek kanunda da değişikler olacaktır.
2010 ve sonrasında açıköğretim mezunu staja başlama sınavına GİREMEYECEK ....

1
mismas ' Alıntı:
aof mezunları mali müşavir olmak istedikleri ve mesleğin kalitesini düşürdükleri için staj 3 yıla çıktı.
bybye09 ' Alıntı:
sn mismas,

1-Aof mezunları, hem işin teorisini öğrenirken (okurken), işin pratiğini de (çalışarak) uyguluyorlar. Özellikle teorinin ve pratiğin çok zıt olduğu Türkiye'de. Bu yüzden Aof mezunları 4+2 yıl staj yapmış oluyorlar. Bu yüzden bilgileri, donanımları, tecrübeleri daha fazla.

2-Aof mezunlarının %90'ı Ticaret Lisesi mezunu. Yani bu ülkede ki "meslek lisesi" kurbanları. Sırf bir kesim üniversiteye gitmesin diye kurunun yanında yaşında yakıldığı siyasetten etkilenen hakları yenen kesim.

Şimdi Ticaret lisesi mezunu "muhasebe mesleğine" 14 yaşında başlıyor. "Ağaç yaşken eğilir." Bu yüzden "SMMM" mesleğine örgün eğitim mezunundan 1-0 önde başlıyor. Yani örgün eğitim mezunu bir kişi en iyi ihtimalle 22 yaşlarında staja başlerken, ticaret lisesi mezunu bir kişi 14 yaşında mesleğe daha doğrusu SMMM mesleğinin eğitimine başlıyor. Aof bitince de 8 yıllık bir tecrübe ile SMMM sınavlarına katılıyor. İşin mutfağından yetişiyor. Mutfaktan yetiştiği için 2-0 durum.

3-Muhtemelen siz İşletme mezunusunuz veya iktisat. İşiniz İşletmecilik veya Ekonomistlik. Bu yönde eğitim aldınız. :) Ancak SMMM olmaya karar veriyorsunuz. Üniversite aldığınız bir kaç saatlik Muhasebe dersi ile.Tecrübeniz yok. Pardon 3 ay bir işetmede staj yapıyorsunuz. Aof mezunları hep stajyer:) İtirazımız yok.

4-Anadolu Üniversitesi'ne bağlı Açık Öğretim Fakültesi'nin verdiği eğitimi (uzaktan eğitim modelini) beğenmiyorsunuz ki dünya artık uzaktan öğretim modeline geçerken. Ayrıca OSYM bile internetten yani uzaktan eğitim yapan yabancı kurumlara denklik vermeye hazırlanırken. Ülkemizde de bazı köklü üniversiteler e-mba programı başlatmışken.

Ayrıca Aof'ün kalitesiz ve başarısız olduğunu tesbit ettiğiniz "akademik çzlışmanızıda" görmek isterim.

Anadolu Üniversitesi'ne bağlı Açık Öğretim Fakültesi'nin verdiği eğitimi (uzaktan eğitim modelini) beğenmiyorsunuz. Peki siz hangi üniversite mezunusunuz? Odtü veya Boğaziçi mi? Dünyada ilk 500'e bile giremyen bir üniversite mezunusunuz. Türkiye'de ki üniversite eğitimi bu kadar kötü iken sizin aldığınız eğitim çok iyi Anadolu Üniversitesi AOF ise çok kötü :) Ve siz çok iyi SMMM oluyorsunuz Aof mezunları olamıyor. İşte bu komik.

Açık Öğretim Sistemi ve başarısı Almanya tarafından incelenen Türkiye'de ki tek üniversite ve sistemdir.

Aldığınız eğitim iyi ve kötü olabilir. Bu sizin iyi bir SMMM olacağınız veya olamayacağınız amlamına gelmez. Her üniversitenin verdiği eğitimde aynı değildir. Kimse yanlış anlamasın ana Van'daki X bir üniversite ile Çorum'daki X bir üniversiteyi (örnek bunlar) bitrip ortalarda ben örgün eğitim mezunuyum AOF'lüler şöyle böyle en iyi eğitimi ben aldım Aof'lüler SMMM olmasın en iyi benden SMMM olur demesinler komik oluyor.

Çözüm yukarıda da yazdığım gibi "muhasebe fakültesinin" kurulması. Ticaret Lisesi mezunlarının "sınavsız" girebileceği. Şu anda kontejyan buna izin vermez. O yüzden ek puanlarla TML mezunlarına kolaylık sağlanmalı. Çünkü iyi bir SMMM ancak küçük yaşta eğitilerek olur.

Ayrıca tebrik ederim, yıllardır tartıştığımız "mesleğin sorunları" nı siz tek cümle ile özetlediniz. Sistemin tüm sorunlarını AOF mezunları yaratmış. ;D
bybye09 ' Alıntı:
sn mismas,

1-Aof mezunları, hem işin teorisini öğrenirken (okurken), işin pratiğini de (çalışarak) uyguluyorlar. Özellikle teorinin ve pratiğin çok zıt olduğu Türkiye'de. Bu yüzden Aof mezunları 4+2 yıl staj yapmış oluyorlar. Bu yüzden bilgileri, donanımları, tecrübeleri daha fazla.

2-Aof mezunlarının %90'ı Ticaret Lisesi mezunu. Yani bu ülkede ki "meslek lisesi" kurbanları. Sırf bir kesim üniversiteye gitmesin diye kurunun yanında yaşında yakıldığı siyasetten etkilenen hakları yenen kesim.

Şimdi Ticaret lisesi mezunu "muhasebe mesleğine" 14 yaşında başlıyor. "Ağaç yaşken eğilir." Bu yüzden "SMMM" mesleğine örgün eğitim mezunundan 1-0 önde başlıyor. Yani örgün eğitim mezunu bir kişi en iyi ihtimalle 22 yaşlarında staja başlerken, ticaret lisesi mezunu bir kişi 14 yaşında mesleğe daha doğrusu SMMM mesleğinin eğitimine başlıyor. Aof bitince de 8 yıllık bir tecrübe ile SMMM sınavlarına katılıyor. İşin mutfağından yetişiyor. Mutfaktan yetiştiği için 2-0 durum.

3-Muhtemelen siz İşletme mezunusunuz veya iktisat. İşiniz İşletmecilik veya Ekonomistlik. Bu yönde eğitim aldınız. :) Ancak SMMM olmaya karar veriyorsunuz. Üniversite aldığınız bir kaç saatlik Muhasebe dersi ile.Tecrübeniz yok. Pardon 3 ay bir işetmede staj yapıyorsunuz. Aof mezunları hep stajyer:) İtirazımız yok.

4-Anadolu Üniversitesi'ne bağlı Açık Öğretim Fakültesi'nin verdiği eğitimi (uzaktan eğitim modelini) beğenmiyorsunuz ki dünya artık uzaktan öğretim modeline geçerken. Ayrıca OSYM bile internetten yani uzaktan eğitim yapan yabancı kurumlara denklik vermeye hazırlanırken. Ülkemizde de bazı köklü üniversiteler e-mba programı başlatmışken.

Ayrıca Aof'ün kalitesiz ve başarısız olduğunu tesbit ettiğiniz "akademik çzlışmanızıda" görmek isterim.

Anadolu Üniversitesi'ne bağlı Açık Öğretim Fakültesi'nin verdiği eğitimi (uzaktan eğitim modelini) beğenmiyorsunuz. Peki siz hangi üniversite mezunusunuz? Odtü veya Boğaziçi mi? Dünyada ilk 500'e bile giremyen bir üniversite mezunusunuz. Türkiye'de ki üniversite eğitimi bu kadar kötü iken sizin aldığınız eğitim çok iyi Anadolu Üniversitesi AOF ise çok kötü :) Ve siz çok iyi SMMM oluyorsunuz Aof mezunları olamıyor. İşte bu komik.

Açık Öğretim Sistemi ve başarısı Almanya tarafından incelenen Türkiye'de ki tek üniversite ve sistemdir.

Aldığınız eğitim iyi ve kötü olabilir. Bu sizin iyi bir SMMM olacağınız veya olamayacağınız amlamına gelmez. Her üniversitenin verdiği eğitimde aynı değildir. Kimse yanlış anlamasın ana Van'daki X bir üniversite ile Çorum'daki X bir üniversiteyi (örnek bunlar) bitrip ortalarda ben örgün eğitim mezunuyum AOF'lüler şöyle böyle en iyi eğitimi ben aldım Aof'lüler SMMM olmasın en iyi benden SMMM olur demesinler komik oluyor.

Çözüm yukarıda da yazdığım gibi "muhasebe fakültesinin" kurulması. Ticaret Lisesi mezunlarının "sınavsız" girebileceği. Şu anda kontejyan buna izin vermez. O yüzden ek puanlarla TML mezunlarına kolaylık sağlanmalı. Çünkü iyi bir SMMM ancak küçük yaşta eğitilerek olur.

Ayrıca tebrik ederim, yıllardır tartıştığımız "mesleğin sorunları" nı siz tek cümle ile özetlediniz. Sistemin tüm sorunlarını AOF mezunları yaratmış. ;D

IFAC, SMMM adayının lisans eğitimi ile ilgilenmiyor. Lisans bittikten sonra aldığı alacağı eğtimlerle, staj süresiyle, sınavlarla ilgileniyor.
Saygılar,

1
Tıp, hukuk, ezcacılık, mimarlık fakültesi olan meslekler. Zaten sen değil Odtü işletme-iktisatı bitirsen Oxford işletmeyi bitirsen de doktor, avukat, mimar, eczacı olamazsın:)) Tıp fakültesini, hukuk fakültesini, mimarlık fakültesini bitirmen gerekiyor:) Bu yüzden o mesleklerde AOF'lüler yok. Olamaz.

Dünya sadece Türkiyeyle sınırlı değil ki ;
İNGİLTEREDE açıköğretim hukuk var Tabi saygınlığı yok ama o başka bir mesele olamaz denen şey oldu ....

2
Adayın yeterlilik ve yetkinliğinin sınanması, üniversite eğitimindeki lisans düzeyinin ötesinde bir akademik yeterliliği ifade etmektedir. " IFAC

Burada kasıt baska ;
Amerika da mesleğe giriş alt sınırı yüksek lisanstır?..

Ayrıca 3568 sayılı kanun bağımsız meslek kanunudur. TTK veya herhangi bir kanunla ilişkisi yoktur.

yeni türk ticaret kanununda bağımsız denetim için smmm meslek kanununa atıf yapmazsa smmm bağımsız meslek kanunun bağımsız denetim kapsamı dışına çıkar Yurdışı bağlantılı yabancı bağımsız denetim şirketleri işleri alır ...

açıköğretim mezunu olarak;Banka da yönetici adaylığı ilanlarına başvuramazsın,4 büyük de denetim uzmanı olarak çalışamazsın

İstanbul odasın da genel kanaat tedricen açıköğretim mezunu alımını sona erdirmek ismmmo dergisinde, oda başkanının bu konuyla ilgili bir makalesi vardı

Aof mezunu okulu bitirdiğinde 5 yıllık tecrübesi oluyor

Bura da tecrübe derken muhasebe bürosunda çay kahve taşırken ve yerleri silerken ki tecrübeler dahil değil sanırım

Ticaret Lisesi Mezunları harcininde bu fakülteye öğrenci alınmamalı. İşletme-iktisat-hukuk fakültesi mezunları SMMM olmamalı. Çözüm budur

Ticaret lisesi mezunu örgün muhasebe fakültelerini kazanamaz bu yüzden başlangıçta çözüm geri tepti??..

hukuk dan of puf edip duracağına ders çalış , ruhsatı alınca zaten çok da bir şey değişmeyecek
?

bybye09 ' Alıntı:
Odtü rektörünün böyle bir açıklama yaptığını sanmam. Ama yaptıysa da Aof'le uğraşmayı bırakıp üniversitesi niçin dünyada ilk 500'te yok onu anlatsın. Odtü Türkiye'nin en iyi üniversitesi ama dünyada değil :) Lise mezunları 11 yıl eğitim alıyorlar. Bu süre zarfında matematik öğretilmiyorsa bu AOF'lülerin değil sistemin sorunu:) Ayrıca AOF'te matematik dersi de var:)

Tıp, hukuk, ezcacılık, mimarlık fakültesi olan meslekler. Zaten sen değil Odtü işletme-iktisatı bitirsen Oxford işletmeyi bitirsen de doktor, avukat, mimar, eczacı olamazsın:)) Tıp fakültesini, hukuk fakültesini, mimarlık fakültesini bitirmen gerekiyor:) Bu yüzden o mesleklerde AOF'lüler yok. Olamaz.

Yazım okuduysanız biz de zaten "muhasebe fakültesi" açılmasını istiyoruz. Ticaret Lisesi mezunlarına öncelik verilmeli. Böylelikle Aof'e talep olmaz.

Arkdaşım su ürünleri mezunu bir diğeri meteoroloji mezunu ikiside bankada çalışıyor. Bölümleri bankalarla çok alakalı da:) asgari ücret gişedeler. Zaten Aof mezunlarının %90'ı muhasebeci. Bankaya niye girsin ki SMMM olmak varken.

Zaten subay olmak için askeri liseler var. Asteğmen olarak ta yapıyor Aof'lüler. Kısa dönemde yapıyorlar.

Alıyorlar. Çalışanlar var. Lise mezunları bile var.

Peki örgün eğitim mezunları niçin işletme-iktisat bitiripte İşletmeci veya iktisatçı olmuyor. Çünkü piyasada çok örgün işletme-iktisat mezunu var. Kum gibi. İyiler zaten şirketlerde Pazarlama satış-Satınalma-Lojistik-ithalat ihracat-üretim bölümlerinde çalışıyorlar. Ya da orta-üst düzey yönetici oluyorlar. Ancak kalan işsizler SMMM olmak istiyor. Bu konuda iş tecrübeleri bilgileri az olduğu için Aof'lüleri kendilerine engel görüyorlar.

Çok çalışıp belgesini alan örgün eğitim mezunlarının maalesef bilgisi az. Çünkü tecrübeleri, birikimleri yok. Aof mezunu okulu bitirdiğinde 5 yıllık tecrübesi oluyor. Örügn eğitimde Üniversitede aldıkları eğitim SMMM ile alakalı değil işletmecilik ve ekonomistlik. Ancak bir kaç saat muhasebe dersi.

Bizim şirketde işe alınan bir SMMM'nin (örgün eğitim mezunu) kayıtları yanlış yağtığı görüldü. O kadar bilgisizdik ki muhasebe müdürü Türmob'a yazı yazdı gerçekten SMMM mi diye. Evet ruhsatı gerçekmiş:)

Sistem değişmeli;
Muhasebe Fakülteleri açılmalı,
Ticaret Lisesi Mezunları harcininde bu fakülteye öğrenci alınmamalı. İşletme-iktisat-hukuk fakültesi mezunları SMMM olmamalı. Çözüm budur.

Ayrıca 3568 sayılı kanun bağımsız meslek kanunudur. TTK veya herhangi bir kanunla ilişkisi yoktur.

Türmob üyesi olduğu IFAC'ın mesleki kriterlerini dikkate alıyor. TTK falan anlamaz. Yoksa üyelikten atılır. Standartta yazanlar teker teker uygulanıyor.
e-use, sm kaldırılması, stajın üç yıla çıkarılması gibi. İngilizce ve mülakatta getirilebilinir.

IFAC, SMMM adayının lisans eğitimi ile ilgilenmiyor. Lisans bittikten sonra aldığı alacağı eğtimlerle, staj süresiyle, sınavlarla ilgileniyor. Standarttan bir alıntı;

"Adayın yeterlilik ve yetkinliğinin sınanması, üniversite eğitimindeki lisans düzeyinin ötesinde bir akademik yeterliliği ifade etmektedir. " IFAC.

"2010 ve sonrasında açıköğretim mezunu staja başlama sınavına GİREMEYECEK ...." cümleniz bu yüzden uygulanamaz. Üzgünüm.

Odtü rektörü ve sn demirbilek'e hatırlatma. TML mezunları "SINAVSIZ" olarak örgün eğitime geçiyor. (Muhasebe-önlisans) Birkaç yıl sonra tamamen 4 yıllıklara geçecekler. Proje bu. "MATEMATİK" bilmeyenler üniversiteye girecek maalesef. Tüh iyi bir SMMM olmak için matrisleri ve tanjantı bilemeyecekler:)

Saygılar,

demirbilek ' Alıntı:
Odtü rektörünün de dediği gibi matematikten bihaber hiçbir zaman üniversiteyi kazanamayacak olanlar açıköğretime gidiyor..

hangi aklıbaşında kaliteli meslek; meslek mensubu havuzunu açıköğretim mezunlarından oluşturur
tıp mı? ,hukuk mu? ,eczacılık mı? mimarlık mı?

mali müşavirlikte 2010milat olabilir gidişat bu yönde ilerliyor Yeni Türk ticaret kanunu yasalaşmasıyla meslek kanunda da değişikler olacaktır.
2010 ve sonrasında açıköğretim mezunu staja başlama sınavına GİREMEYECEK ....