ödenmemiş geçmiş trhli y.dışı hizmet fat.kayda alınmalı mı?

metyo

Tanınmış Üye
Üyelik
14 Ocak 2006
Mesajlar
1,029
Konum
BALIKESİR
ithalat yapan mükellefimizden 23 mart 2006 tarihli 15.000,00-USD lik bir fatura geldi.Bunun ne faturası olduğunu sorduğumuzda yurtdışındaki a firmasının yaptığı hizmetler karşılığı kestiği fatura dedi.Ödemesini sorduk henüz yapılmadı ama yapılacak o firmaya borçluyuz dedi.Sorum şu bu yabancı faturayı ödemesi yapılmamış olsa dahi kayıtlara almalımıyım.Ki mükellef al diyor.Bunun herhangi bir sakıncası varmıdır.Yurtiçi olsa idi kayıtlara alacaktım fakat sözkonusu yurt dışı olunca kafam karıştı?
 
neden kafanız karıştı anlayamadım. bu sizin firmanızın bir gideri değilmi karşılığında bir ödeme de yapacaksınız. mutlaka almalısınız
 
aslında karışmasının tek nedeni faturanın mükellefe kesilen yabancı firma hizmet faturası olması..
bu tür faturalarda ithalat işlemlerindeki gibi kdv ve bedeli peşin ödenmediği için kkdf aranmaz herhalde asıl sormak istediğim bu.
 
Sn. metyo Merhaba,

Yurtdışı fatura , hizmet faturası olduğu için kaygılanmanıza gerek yok.
Ayrıca, geçmiş döneme ait bir hizmet için eyni yıl tarihli bu faturayı 681 Geçmiş Yıl Zararları hesabına kaydediniz.
 
Günaydın;
yanlış okumadıysam faturanın tarihi mart 2006 . Neden geçmiş yıl zararı yazıyoruz onu anlayamadım?
 
Sn.nguroy,

Aynı dönemde bende de benzer bir durum vardı. Yurtdışı firması 2005 ihracatlarımız için yurt dışında yaptığı danışmanlık faturasını 2006 tarihli kesmişti. Ben bilinçaltı olarak direk benim işlemin etkisinde kalarak Sn.metyo' nun sorusunu bu ahvalde değerlendirmişim. Ondan dolayı 681 hesabı önerdim.

Mart 2006 tarihli bu faturanın 2005 ile alakası yoksa tabiki 681 kullanılmamalı. Dikkatiniz için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
 
Sn. Demirkale;
Asıl ben teşekkür ederim.
Mesleki nezaket gösteriyorsunuz. Bu arada lafın yeri gelmişken,malesef bazı arkadaşlarımızın eleştiriye hiç tahammülü yok. Madem tenkit kritik ve yorumlara katlanamıyoruz neden foruma yazıyoruz ki? Forumun amacı nedir? bilgileri paylaşmak ve düşünceleri tartışmak herkes aynı düşünmek zorunda da değil zaten.
 
Üst