Ödenmeyen Alt İşveren SGK primleri ve Dosya Kapanışı Hakk.

Üyelik
29 Haz 2009
Mesajlar
83
Konum
İZMİR
Öncelikle tüm değerli arkadaşlara/ağabeylere hayırlı işler ve hayırlı kazançlar dilerim.

Şirket 2020 Yılının Eylül ayında ihale ile inşaat bakım/onarım/tadilat işi aldı. İşin farklı uzmanlık gerektiren kısımları için de alt taşeronlarla anlaşılıp SGK dan alt işveren numaraları alındı. İş 2021 yılının Ocak ayında bitmesine ve sigortalı çalışanların tümünün iş bitimi kodu ile çıkışı yapılmasına rağmen Alt işverenlerden birinin SGK prim borcunu ödememesinden kaynaklı dosya kapatılamıyor ve ilişiksizlik yazısı talebinde bulunamıyoruz. (Alt işverenin kalan hakedişi Prim borcunu karşılamıyor)

1- Son işçinin çıkışı yapıldıktan sonra İş bitimi/ilişiksizlik yazısı başvurusu için belirli bir süre var mı ? Var ise bu süre aşımının idari ceza karşılığı nedir ?
2- Alt işverenin SGK borcundan dolayı, ana yüklenici firma ile birlikte müteselsilen sorumlu olduğunu biliyorum. Peki Ana yüklenici firma, SGK prim borcunu ödemesi için Alt İşverene hukuki bir süreç başlatabilir mi, evet ise ne şekilde ? ve bu süreç SGK yı ne derece bağlar ?

Teşekkürler.
 
Sayin fatihvonal

Alt isverenin borcunu kapatmadan issizlik belgesi alamazsiniz. Bu borcu kapatip alt isverene rucu edebilirsiniz. Buda hukuki bir durum. Bu durum SGK'yi baglamaz. SGK tahsilatina bakar. Ilisizlik belgesi icin bir sure yok ancak SGK prim borcuna gecikme zammi ve faizi isler.

Borcu cok zor durum halinden yapilandirarak da odeyebilirsiniz
 
Üst