personel maaş programı

ÖKC Hakkında

aşkınbulduk

Tanınmış Üye
iyi akşamlar,

1- konfeksiyon makinalarının, tamir bakım-alım satım işinde ökc almak zorunlumu ? ( tebliğde bulamadım )
2- vergi dairesi faliyet kodunu, tekstil makinelerinin toptan ticareti ( ev tipi olanlar hariç )olarak vermiş bu durmuda da almak zorunlumu ?

Selamlar
Toptan ticaret yapılan açılışlarda ökc zorunluluğu yoktur.Ayrıca perakende yapılan bazı ticaretlerde ürünün birim fiyatları fatura kesme limitinin üzerindeyse yine ökc zorunluluğu aranmaz.Örneğin (kendi mükelleflerim arasında da olan) digital kopyalama cihazları satan bir firmanın en düşük cihaz bedeli 5000 veya 10000 eurodan başlar.Bu tarz makine satanlarda da (iş perakende de olsa) ökc şartı aranmaz.Fakat bu cihazların toner,dram,kartuş şeklinde yedek parça ve sarf malzemelerinin perakende satışı halinde ökc aranacaktır.Bu nedenle son karar dairenin olduğundan,yapılan ticaret şekli daireye iyi izah edilmelidir.
Saygılar

tahsin üstad çok teşekkür ederim,

burda mesala; 10 tane makine alıyor konfeksiyona satıyor.bu satış parakende ( nihai olduğundan)
ancak rakam sınırı aştığından siz ökc gerekmez diyorsunuz,

birde üstad bu makinleren tamir bakımı yapılıyor.bu durumda da gerekmez mi ?

Selamlar
Evet,birinci sorunuzda satış şekli perakende bile olsa (makineleri tane başı sattığını düşünürseniz),firmanın sattığı makineler çok yüksek değerlerdeyse görüşümü aynen yinelerim. Yani bana göre ökc aranmaz.
Fakat ikinci sorunuzda tamir bakım devreye girerse haliyle bunun yedek parça malzemeleride devreye girecektir.o zaman bakım hizmeti fatura kesme limitinin altına düştüğünde ve iş'te perakende kapsamındaysa,daire sizi,ökc alımında zorlayacaktırve büyük ihtimalle de ökc'yi de aldıracaktır.
Saygılar

Ft sınırının altında kalan ve vergi mük. olmayanlara iş/satış yapmıyorsanız y.kasa kullanmayabilirsiniz. Ancak bir satışınız dahi fiş sınırında olsa y.kasayı süs dahi olsa almak zorundasınız.